Rode wijn maken 

Het proces om rode wijn te maken bestaat uit verschillende fases. De klassieke bereiding van rode wijn begint met de oogst, daarna volgen de persing en de fermentatie, gevolgd door de rijping van de wijn en het uiteindelijke bottelen. De oogst is een spannend moment voor de wijnmaker. Een goede oogst valt of staat met de rijping van de druif. Er moet een juiste balans zijn tussen suikers en zuren om een mooie wijn te kunnen maken in de kelder. 

Rode wijnWijn maken

Wanneer er eenmaal geplukt wordt, is het belangrijk om de druiven zo snel mogelijk naar de vinificatieruimte te brengen, de plek waar de druiven gekneusd en geperst zullen worden. Bij het kneuzen van de blauwe druiven voor rode wijn, worden de druiven vermengd met het vrijgekomen sap. Tijdens deze schilweking worden de fenolen, tannines en kleur aan de schilletjes onttrokken. Bij de ene wijn duurt deze schilweking langer dan bij de andere wijn. Ook vindt de fermentatie plaats waarbij de suikers in het sap worden omgezet in alcohol. Meestal duurt dit proces zo’n zes tot veertien dagen. Wanner dit proces klaar is kan de wijn worden geperst en vindt de lagering van de wijn plaats. Afhankelijk van wat de wijnmaker wil, gebeurt dit in tanks van rvs, grote of kleine houten vaten en in oud hout of nieuw hout. Rijping op nieuw hout in kleine vaten zal altijd een heel uitgesproken houtaroma aan de wijn geven, terwijl rijping op grote, oude houten vaten soms nauwelijks terug te proeven is.

Een wijn kan ook een blend zijn van verschillende druivenrassen. De wijnmaker zorgt er dan voor dat de beste eigenschappen van de afzonderlijke vaten of kuipen bij elkaar worden gebracht om zo precies de wijn te krijgen die hij wil. In sommige gevallen vullen de druivenrassen elkaar aan en in andere gevallen worden druivenrassen geselecteerd om meer kleur of structuur aan een rode wijn te geven. Een beroemd wijngebied dat bekend staat om blends is de Franse wijnstreek Bordeaux.

Bekijk het gehele assortiment rode wijnaanbiedingen van de Wijnbeurs

  • Voor 16:00 uur besteld, morgen al in huis
  • Altijd blind geproefd
  • 100 % proefgarantie
  • Alle rode wijnen met zorg geselecteerd
  • Gratis retour sturen
  • De laagste prijzen voor rode wijn
Naar boven