Hoe lang kunt u rode wijn bewaren na het openen van de fles?

Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping. Maar hoe zit het dan precies met een open fles rode wijn? Want ja, het komt wel eens voor dat de fles niet in één keer op gaat en het zou zonde zijn als de wijn bederft.

Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Helaas minder lang dan de meeste mensen denken. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken. Wijnen met veel tannines kunt u rustig zo'n 3 dagen laten staan. Zorg er wel voor dat u de fles op een donker plekje bewaart en natuurlijk met de kurk of een vacuümpompje erop. 

Het is niet zo dat een rode wijn na 3 dagen echt niet meer te drinken is, maar het drinkplezier en de smaak gaat wel steeds verder achteruit. 

Geopende rode wijn bewaren

Wanneer is een wijn niet meer goed?

Heeft de wijn een echt zurige of scherpe smaak of geur? Of is uw rode wijn een beetje bruin uitgeslagen qua kleur? Of bevat de wijn opeens wat bubbeltjes? Dan is de wijn niet meer goed en is het helaas toch echt tijd om de wijn door de gootsteen te spoelen.

Naar boven