Hoe lang kunt u rode wijn bewaren na het openen van de fles?

Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken. Wijnen met veel tannines kunt u rustig zo'n 3 dagen laten staan. Zorg er wel voor dat u de fles op een donker plekje bewaart en natuurlijk met de kurk of een vacuümpompje erop. 

Het is niet zo dat een rode wijn na 3 dagen echt niet meer te drinken is, maar het drinkplezier en de smaak gaat wel steeds verder achteruit. 

Hoe lang kan een gesloten fles rode wijn bewaard worden?

Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping. 

De perfecte omstandigheden om rode wijn bewaren

Rode wijn is gevoelig voor trillingen, licht en temperatuur. Al deze factoren zorgen ervoor dat een wijn een stuk minder goed te bewaren is. Zo gaat een wijn zo’n vier keer zo snel achteruit op kamertemperatuur, dan in een klimaatgereguleerde omgeving. Daar zijn natuurlijk wijnklimaatkasten voor, maar een wijnkelder heeft nog altijd iets romantisch. Rode wijn een langere tijd bewaren doet u het best bij een constante temperatuur tussen de 10 °C en 14 °C met een hoge luchtvochtigheid tussen de 55 en 75 procent. Belangrijk is ook dat de ruimte donker is en geurvrij. Sterke geuren kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor de wijn. Het is daarom zeker af te raden uw wijn te bewaren naast de potten verf of bak met uien.

Hoe lang blijft rode wijn goed?

Het is belangrijk wijnen altijd liggend te bewaren. Op die manier blijft de kurk in contact met de wijn waardoor de kurk niet uitdroogt en er zuurstof bij de wijn kan komen. Zo is uw rode wijn beter beschermd tegen oxidatie.

We zien ook steeds vaker wijnkasten terug in het interieur van de wijnliefhebber waarbij de temperatuur gereguleerd wordt. Er bestaan wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten. Bij een wijnbewaarkast is er vaak maar één temperatuurzone zodat de wijn op die constante temperatuur bewaard kan worden. Ideaal wanneer u geen kelder heeft, maar wel wijnen wat langer weg wil kunnen leggen. Bij een wijnklimaatkast zijn er verschillende temperatuurzones die ingesteld kunnen worden van zo’n vijf tot achttien graden om uw wijnen op drinktemperatuur te kunnen bewaren. Beide varianten komen in verschillende maten, van een kast voor zo’n dertig flessen tot kasten voor wel honderden flessen.

Wanneer is een wijn niet meer goed?

Heeft de wijn een echt zurige of scherpe smaak of geur? Of is uw rode wijn een beetje bruin uitgeslagen qua kleur? Of bevat de wijn opeens wat bubbeltjes? Dan is de wijn niet meer goed en is het helaas toch echt tijd om de wijn door de gootsteen te spoelen.

Bekijk ook:

Naar boven