Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

De punten van Luca Maroni

Er bestaan verschillende beoordelingssystemen voor wijnen. De ene keer worden wijnen beoordeeld op een schaal van 100 punten, zoals Robert Parker’s The Wine Advocate, of volgens de Europese standaard met een 20 puntensysteem zoals wij bij de Wijnbeurs gebruiken. Wanneer het gaat om het beoordelen van Italiaanse wijnen is Luca Maroni heer en meester. Het lijkt soms alsof de Luca Maroni-punten je om de oren vliegen, maar is dat ook zo?


“Van de ruim achtduizend wijnen die Luca Maroni in het afgelopen jaar proefde, hebben maar iets meer dan vijftig wijnen een score gekregen van 99 Luca Maroni punten.”


 

Wijnprofessional Luca Maroni

Luca Maroni, geboren in Rome in 1961, ademt wijn. Hij lanceerde een tijdschrift over wijn en het proeven van wijn en deed jarenlang research naar de chemische en fysische componenten in wijn en hoe deze stoffen tot uiting komen. Hij ontwikkelde een eigen formule om de aangenaamheid van wijn te kunnen bepalen, geeft les aan de universiteit van Rome over zintuigelijke analyse en is al jarenlang consulent bij de internationale wijncompetitie Vinitaly.

In 1995 publiceerde Maroni zijn eigen proefmethode waar hij wijnen kan beoordelen op consistentie, balans en integriteit. Elk onderdeel kan maximaal 33 punten krijgen met een maximaal totaal van 99 punten. In zijn beoordeling neemt hij de levensduur van de wijn mee, de balans en harmonie in de wijn, het smaakbouquet, de zuiverheid en de geur.

Luca Maroni

Luca Maroni Punten

Menig wijnfles wordt gesierd met een puntenmedaille van Luca Maroni. Niet zo gek dat het er zoveel zijn, aangezien de beste man in zijn leven tienduizenden wijnen heeft geproefd. En als je dan honderden of zelfs duizenden wijnen per jaar proeft, dan willen daar natuurlijk weleens toppers tussen zitten. Zo heeft Luca Maroni het afgelopen jaar meer dan achtduizend wijnen geproefd. Toch hebben maar iets meer dan vijftig wijnen zijn hoogste beoordeling van 99 punten gekregen. Dat is nog geen 1% van de beoordeelde wijnen van het afgelopen jaar. Maar 5,3% van al die duizenden geproefde wijnen kreeg het afgelopen jaar een puntenaantal van 96 of hoger.

Italiaanse wijnen zonder punten

Betekent dit dan ook dat Italiaanse wijnen zonder Maroni-punten van mindere kwaliteit zijn? Nee, zeker niet. Luca Maroni mag dan enorm veel wijnen proeven, niet alle Italiaanse wijnen passeren bij hem de revue. Italië heeft een wijngaardareaal van bijna 700.000 hectare en kent rond de 500 verschillende druivenrassen. Aangezien bijna elke streek wijn produceert, zijn er ook enorm veel wijnmakers die gezamenlijk zo’n 50 miljoen hectoliter wijn per jaar produceren. Om dan alle Italiaanse wijnen te proeven, is zelfs voor een professional als Luca Maroni niet te doen. 

Proeven bij de Wijnbeurs

Bij de Wijnbeurs wordt elke wijn uitgebreid geproefd en gekeurd, ook de wijnen van Luca Maroni die al een mooie puntenmedaille hebben. Bij de Wijnbeurs worden de wijnen namelijk altijd blind geselecteerd, zonder dat het proefpanel de fles heeft gezien. Het gaat puur om de kwaliteit van de wijn die in het glas zit. Het proefpanel bestaat uit vinologen en internationaal gediplomeerde wijnprofessionals. Bij het selecteren van de wijnen moeten minimaal vier van deze wijnproevers aanwezig zijn.

Uit series wijnen van hetzelfde druivenras of hetzelfde wijngebied wordt alleen de beste wijn geselecteerd. De proevers weten dus wat voor een soort wijn ze te proeven krijgen, maar niet welke wijn uit welke fles komt. Ze beoordelen de gevulde glazen die ze voor zich krijgen in blinde vergelijking met elkaar op kleur, geur en smaak. De wijn met de meeste punten wint. Om te worden geselecteerd moet een wijn minimaal 16 van de maximale 20 punten behalen.

Wijnbeurs proefpanel

De verdeling van de punten bij de Wijnbeurs

Kleur: maximaal 3 punten: Er wordt gekeken naar de intensiteit, helderheid, diepgang en kleurschakering.

Geur: maximaal 7 punten: Is de geur zuiver, vlak, enkelvoudig, intens of complex?

Smaak: maximaal 10 punten: Er wordt onder meer gekeken naar de complexiteit, diepgang, finesse, het mondgevoel en de lengte van de afdronk.

Puntensystemen zorgen ervoor dat de wijnliefhebber een indicatie heeft van de kwaliteit van de wijn. Of het nu gaat om een maximum van 20, 99 of 100 punten. Wijn proeven blijft naast deze kwalificaties ook nog altijd een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur. Blijf dus proeven en oordeel ook zelf.

Naar boven