Port

Nog even een toetje of lekker natafelen met een dessertwijn? Maak het diner compleet met een glaasje Vintage Port waarvan de tannines perfect combineren met de bittere smaak van pure chocolade. Port is afkomstig uit de Douro vallei in Portugal die aan het eind van de 17e eeuw ontstond. Toen kregen de Engelsen door hun regering een handelsverbod met Frankrijk opgelegd. Dat betekende echter dat ze de krachtige Bordeauxwijnen waar ze zo gek op waren, ook niet mochten importeren. Dus gingen zij op zoek naar alternatieven bij bondgenoot Portugal. 

Port aanbiedingHet maken van Port

De wijnen die in Portugal geproduceerd werden, waren zo stevig, stroef en droog dat ze niet bij de Engelsen in de smaak vielen. Dus kwamen de Portugezen op het idee wat zoets in de wijn te behouden door er halverwege het gistingsproces wijnalcohol aan toe te voegen. Hierdoor stopte de gisting en bleven er suikers achter in de wijn. Zo ontstond port.

Tot op de dag van vandaag wordt er veel port gemaakt in de Douro vallei. Bij de meest prestigieuze wijnbedrijven, waar de beste port vandaan komt, worden de druiven nog op traditionele wijze gekneusd. Met de voet! Door de zachte voetzolen worden de druivenpitten niet geplet en wordt een bittere tanninesmaak voorkomen. Vervolgens gaan de gekneusde druiven in de gistkuip. Als er een alcoholpercentage van ongeveer 9% bereikt is, wordt er brandewijn toegevoegd waarna het alcoholgehalte ongeveer 20% wordt. Met deze toevoeging ontstaat port. Portwijnen rijpen vaak op eikenhouten vaten.

Port is ideaal om een diner mee af te sluiten. Zo combineert een Vintage port perfect met chocola. Of probeer een zoete diep donkerrode port die op kan tegen het krachtige, scherpe en zoute van een stuk blauwgeaderde Stiltonkaas.

Soorten Port

Er bestaan verschillende varianten Port. Ruby Port krijgt een korte rijping op grote eiken vaten en is klaar om te drinken zodra deze gebotteld is. Deze Port is diep van kleur en fruitig. Er bestaan binnen Ruby Port drie stijlen. Als eerste is er de Ruby Port zonder oogst jaar. Deze rijpt over het algemeen minder dan drie jaar. Dit is een zoete eenvoudige en fruitige wijn, de goedkoopste stijl.

Voor de Reserve Ruby Port worden betere wijnen gebruikt met complexere en intensere fruitsmaken. De alcohol wordt verzacht en versmolten door de langere rijpingsperiode (tot vijf jaar) op houten vaten.

Een Late Bottles Vintage (LBV) is vergelijkbaar met een Ruby maar de wijnen komen van één oogstjaar. Deze stijl is zoet en heeft smaken van rood en zwart fruit met een vleugje zoete specerijen, een hoog alcohol percentage.

  • Voor 16:00 uur besteld, morgen al in huis
  • Altijd blind geproefd
  • 100 % proefgarantie
  • Alle rode wijnen met zorg geselecteerd
  • Gratis retour sturen
  • De laagste prijzen voor rode wijn
Naar boven