• Poggio-Nardone-Maremma
2016 | Italië, Toscane

Poggio Nardone Maremma

De Maremma die door zijn imposante kleur, diepe geur en enorme smaakrijkdom de meeste indruk maakte en 18 punten kreeg, kwam uit de kelder van de bijna altijd hoog scorende Poggio Nardone. Indrukwekkend rijk vol zoete truffelweelde.

 • Smaakprofiel
  Complex, krachtig & vol
 • Druivensoort
  Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese
 • herkomst
  Italië, Toscane
14,99
Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
flessen
Bewaar
 • Altijd blindgeproefd
 • 100% proefgarantie
 • Word lid en bespaar
  Word lid en bespaar €0,50 per fles. Premium leden profiteren van altijd gratis verzending.
Proefnotitie
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Heerlijk bij pasta

Indrukwekkend diep warm rood/zwart. Aantrekkelijk rijp van geur met gebalde Cabernet cassis, rode en zwarte kersen, vanille, cacao en truffel. Krachtig en breed versmolten van smaak vol kirsch en zoete truffelweelde met een zachte textuur. Rijp en rond met plaktannines en levendige frisheid van Sangiovese. Indrukwekkend rijke Maremma uit topjaar 2016. 50% Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot. 12 maanden houtrijping. 14% alc. Lekker bij pasta met truffel, lasagne en Toscaanse gevulde aubergine. Nu al heerlijk, oplegbaar tot 2025.
 • Varkensgebraad
 • Pasta Bolognese
 • Parmezaan
Specificaties
ProductnaamPoggio Nardone Maremma
WijnsoortRode Wijn
LandItalië
DruivensoortCabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese
RegioToscane
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Alcoholgehalte14.00
Jaargang2016
ClassificatieDOC Maremma Toscana
Houtrijping12 maanden
Serveertemperatuur16-18 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2025
AllergenenBevat sulfieten
AfsluitingKurk
EAN-nummer8032755150770
Art.nr.615266
awards
 • Poggio-Nardone-Maremma
Reviews
Schrijf uw eigen review
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan
Poggio-Nardone-Maremma
"Indrukwekkend rijke Maremma met 18 punten"

De wijnbouw in Italië is letterlijk al vele eeuwen oud. Al ver voor het begin van onze jaartelling geïntroduceerd door de Feniciërs en de Grieken, met liefde en passie doorontwikkeld door de beschaafde Etrusken, geëxpandeerd door de Romeinen en op vele fronten geprofessionaliseerd door het Vaticaan en haar gevolg. Toscane gold in al die tijd als belangrijk epicentrum en de wijnen werden aan menig hof gedronken. In 1723 heeft groothertog Cosimo III de' Medici, zijn tijd ver vooruit, zelfs vier Toscaanse wijnbouwgebieden, waaronder Chianti, erkend met een beschermde herkomstbenaming. Daarbij werden allerlei regels en voorwaarden opgesteld om de kwaliteit te waarborgen. 

Wijn uit Toscane

Veel opportunistische wijnboeren namen het niet zo nauw met de door de groothertog ingestelde regeltjes en kozen vaker en vaker voor de aanplant van inferieure druivenvariëteiten en middelmatige klonen. "Kwantiteit boven kwaliteit" luidde het motto. Vervolgens is de wijnbouw in Toscane aan het eind van de 19e eeuw hard geraakt door de druifluiscrisis en door de twee wereldoorlogen en een extreem zware economische crisis verder in het slop geraakt.

Ook de "Mezzadria", het in de 20e eeuw in Italië gebruikelijke systeem, waarbij boeren de pacht moesten voldoen met een deel, meestal de helft ('mezzo'), van de oogst, stimuleerde wijnboeren allerminst om voor kwalitatief hoogwaardige wijnbouw te opteren. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was dan ook weinig over van de eens zo smetteloze reputatie van Toscaanse wijnen. Wijnliefhebbers wereldwijd kozen liever voor Franse, Spaanse en Duitse wijnen.

Sinds de jaren zeventig is echter veel veranderd. Het Mezzadria-systeem is vaarwel gezegd en zelfs bij wet verboden, Franse wijnbouwtechnieken zijn dankbaar geadopteerd en wetenschappelijk onderzoek naar druiven en terroir vindt volop plaats. 

Toscaanse wijnboeren hebben de afgelopen decennia veel geleerd van wijnboeren uit andere landen. Inzichten over plantdichtheid, geschikte onderstokken, snoei en geleiding, oogstreductie en rijping zijn gewillig geadopteerd. Maar de wijnhuizen in de streek hebben uiteraard ook hun eigen inzichten en werkwijzen. En dat maakt dat Toscane weer aan top staat!

SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD
Wijnverhalen
Naar boven