Oostenrijk als wijnland
Oostenrijk. Wandelland? Ja! Wintersportland? Dat zeker! Wijnland? Absoluut! Oostenrijk is een vakantieland bij uitstek, dat met zijn besneeuwde bergtoppen jaarlijks honderdduizenden toeristen trekt. Maar hoewel de geschiedenis van e wijnbouw in het land eeuwen teruggaat, ziet het grote publiek Oostenrijk nog niet zo lang als een typisch wijnland. Gelukkig is dat veranderd.
Vakantieland versus wijnland
Oostenrijk is niet meer weg te denken uit de lijst populaire vakantiebestemmingen. De bergen zijn al jaren populair door de mooie skigebieden. De liften die skiërs, snowboarders en langlaufers naar de top van de berg brengen, zijn dezelfde die je in de zomer naar de start van vele hikes brengen. Wandelingen die je via met bloemen bezaaide velden naar de bergtoppen leiden waar adembenemende uitzichten op je wachten. Ook het wijntoerisme komt steeds meer op gang. Wijnkenners refereren steeds vaker aan Oostenrijk als een van de grootste wijnverrassingen van de laatste jaren. Door het brede aanbod en uitstekende kwaliteit groeit de goede reputatie van het land in rap tempo.
Populair
De internationale pers is vol lof over alles wat Oostenrijk te bieden heeft. Wan het is met recht een wijnland. Zo publiceerde James Suckling een lijst met 100 beste Oostenrijkse wijnen, waarbij er zelfs vijf wijnen 99 punten kregen. Een ongekend hoge score die deze Amerikaanse wijnschrijver maar zelden toekent. Op de wijnlijst van het Amerikaanse Wine & Spirts Magazine werden afgelopen jaren meerdere Oostenrijkse wijnhuizen opgenomen in de top 100. Oostenrijk levert kwaliteit!


De wijngebieden van Oostenrijk
Oostenrijk is onder te verdelen in verschillende wijngebieden: Burgenland, Niederösterreich, Steiermark en Wenen. Niederösterreich is de grootste regio wanneer het gaat om de productie van Qualitätswein, wijnen van hoge kwaliteit met een bijgaand keurmerk. De acht subregio’s van Niederösterreich zorgen voor 50% van alle wijn van Oostenrijk. Weinviertel is de grootste subregio waar je bijna alle druiven van Oostenrijk kunt vinden. Denk aan Pinot Blanc (Weissburgunder), Merlot, Riesling, Zweigelt, Müller-Thurgau, Neuburger en Muskateller. En natuurlijk de koniningsdruif van Oostenrijk: Grüner Veltliner
Signature wijn: Grüner Veltliner
Paradepaardje van Oostenrijk is uiteraard de Grüner Veltliner. De druif lijkt met het jaar aan populariteit te winnen. Waar men tot 1990 nauwelijks nog van de druif had gehoord, wordt e wijn nu aangeprezen als ultieme begeleider van menig gerecht in vele restaurants. Van Hong Kong tot New York, er is geen sommelier die deze druif buiten de wijnkaart durft te laten. De Grüner Veltliner maakt wijnen met een fris en uitgersproken karakter, vaak met een herkenbaar aroma van witte peper. Dit maakt hem zo sterk als maaltijdbegeleider. Hij kan zelfs naast sterke smaken uit de aziatische keuken die over het algemeen moeilijk met wijn te combineren zijn. Kook je Japans of Thais: wij raden een glas Grüner Veltliner aan!