De mousserende witte wijn Prosecco is de vernoemd naar het druivenras. Echter wordt de druif tegenwoordig Glera genoemd. Om misbruik tegen te gaan werd besloten dat vanaf 2009 de naam Prosecco alleen nog maar gebruikt mocht worden voor wijnen met een DOC of DOCG status. Vandaar dat het druivenras weer terug is naar zijn historische naam: Glera. Soms worden Prosecco wijnen gemaakt met nog een ander druivenras in de blend, zoals Chardonnay. Prosecco’s zijn heerlijk als aperitief, zijn fris en fruitig met aroma’s als peer, appel en bloesem.
Prosecco komt voor een groot deel uit de streek Veneto en is wereldwijd erg geliefd. Sinds 2009 hebben de wijnen uit de twee beste gebieden de DOCG-status: de DOCG Prosecco Conegliano Valdobbiadene en de DOCG Prosecco Colli Asolani (ook wel Asolo Prosecco genoemd). Mousserende wijnen van de Prosecco-druif uit de omliggende provincies Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Trieste, Udine en Venezia mogen zich DOC noemen. Het oppervlak bedraagt zo’n 11.000 hectare, met een jaarlijkse productie van 1,2 miljoen hectoliter.
De wijnsoort werd voor het eerst in de negentiende eeuw gemaakt. Het begint allemaal met een basiswijn, zoals wijn normaal ook wordt gemaakt. Vervolgens gaat de wijn in een afgesloten, roestvrijstalen tank. Daar vindt de tweede gisting plaats. Omdat de koolzuur die daarbij vrijkomt, niet weg kan, worden er bubbeltjes in de wijn gevormd. Deze methode wordt ook wel de Charmatmethode, Cuve Close of Tankmethode genoemd. Toch wordt ook de traditionele methode, zoals de Champagne methode wordt genoemd, gebruikt.
Mocht u zich afvragen welke wijn u bij de borrel kunt serveren, dan is Prosecco kopen een goed idee. Leuk om gasten mee te ontvangen en ook nog betaalbaar. U kunt uw glas Prosecco ook nog feestelijker maken door er wat vruchtjes aan toe te voegen. Bijvoorbeeld framboos of een aardbei.