Zoals een goede Barolo hoort te smaken: een volle wijn vol aardse tonen van truffel, een stevige dosis tannine, ragfijne zuren en een vleugje cacao. Afkomstig één van de beste Barolo Crus. 18,5 punten!
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasNebbiolo
- HerkomstItalië, Piemonte
Zacht en vol van smaak
-
Ossobuco
-
Gestoofd vlees
-
Parmezaan
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Italië |
Druivenras | Nebbiolo |
Regio | Piemonte |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2014 |
Alcoholgehalte | 14.00 |
Classificatie | DOCG Barolo |
Houtrijping | 36 maanden |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2029 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8026480224219 |
Art.nr. | 617924 |
awards | |

Amper veertig jaar geleden konden wijnboeren in Barolo enkel van dromen van het huidige succes van deze rode Italiaanse wijn. In de jaren '80 was de vraag naar soepele en snel drinkbare Italiaanse rode wijn groot en vonden vooral de wijnen van andere blauwe druiven, zoals Barbera en Dolcetto, gretig aftrek. Handelaren en importeurs hadden weinig oog voor de bewaarwijnen van Nebbiolo en wijnhuizen gaven zelfs op grote schaal flessen Barolo wijn gratis weg voor promotiedoeleinden. Pas in de jaren '90 is de wijn uit Barolo opnieuw ontdekt door de wijnpers en de rest is geschiedenis. In de afgelopen twintig jaar is de productie van Barolo meer dan verdubbeld. In het kielzog van Barolo is ook de vraag naar en productie van Barbaresco explosief toegenomen.
Barolo wijn
In het verleden was het gebruikelijk dat veel kleine wijnboeren in Barolo en Barbaresco de geoogste druiven of de druivenmost verkochten aan enkele grote wijnhuizen, maar door de sterk toegenomen populariteit en dito prijzen is het steeds lucratiever om zelf wijn te maken, te bottelen en te vermarkten. Alleen al in het wijnbouwgebied van Barolo, slechts 2.000 hectare groot, zijn momenteel ruim 1.000 wijnboeren actief, waarvan er circa 500 eigen wijn produceren. Daarnaast is het de trend om individuele percelen, al dan niet als Cru geclassificeerd, apart te vinifiëren en als 'Single Vineyard' wijn op de markt te brengen. Het ooit zo overzichtelijke Barolo brengt anno 2019 een duizelingwekkend aantal verschillende wijnen voort.

Barolo behoudt door de jaren heen onmiskenbaar zijn eigen karakter. Met veel aardse truffeltonen, stevige taninnes, fijne zuren en de traditionele geur- en smaakimpressies van rozen, teer, leer en kruidige truffel met af een toe een vleugje cacao. Zeer karakteristiek en ouderwets gestructureerd. Ontdek ons assortiment Barolo.

Barolo is niet geschikt om zo los te drinken, maar komt prachtig tot zijn recht bij onder andere een kruidig stoofpotje met rundvlees. Proef en oordeel zelf! En met onze Wijn & Spijs wijzer helpen we u graag met het maken van de lekkerste combinaties.