Port en dessertwijn

Filteren

7 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Fratelli-A&R-Moscato-d'Asti
    ''Topklasse Moscato d'Asti van vooraanstaand producent''
    Fratelli-A&R-Moscato-d'Asti
    2017 | Italië | Piëmonte
    Fratelli A&R Moscato d'Asti

    Alsof je een hap neemt uit een tros vers geplukte zoete druiven... Deze mousserende dessertwijn uit ...

    9,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  2. Prime's-Port-Late-Bottled-Vintage-Port
    "Complex glas krachtige LBV met rijk Vintage karakter"
    Primes-Port-Late-Bottled-Vintage-Portugal
    2013 | Portugal | Douro
    Prime's Port Late Bottled Vintage Port
    Waardering:
    68%
    (5)

    De Portugese complexe krachtige rode wijn kenmerkt zich door zijn volle krachtige smaak en een verle ...

    14,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  3. Emilio-Hidalgo-PX-Sherry
    "PX Sherry, een toetje op zich!"
    Emilio-Hidalgo-Pedro-Ximenez-DO-Jerez-Spanje
    | Spanje | Jerez
    Emilio Hidalgo PX Sherry

    Een verleidelijk lekkere en adembenemend lange PX sherry met 91 punten van Wine Enthusiast en 18/20 ...

    15,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  4. Domaine-de-Pouvray-Vouvray-Demi-Sec
    "Bijzondere, gerijpte dessertwijn uit de Loire"
    Domaine-de-Pouvray-Demi-Sec-AOP-Vouvray-Loire-Frankrijk
    1989 | Frankrijk | Loire
    Domaine de Pouvray Vouvray Demi-Sec

    Na al meer dan een kwart eeuw flesrijping heeft deze bijzondere dessertwijn uit topjaar 1989 zich sp ...

    Normale prijs 29,95 Speciale prijs 20,49
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  5. Smith-Woodhouse-'Madalena'-Vintage-Port
    "Grote Vintage uit groot jaar op het punt van ontluiken"
    Smith-Woodhouse-Madalena-Vintage-Port-Douro-Portugal
    1999 | Portugal | Douro
    Smith Woodhouse 'Madalena' Vintage Port

    Een grote Vintage Port met maar liefst 19,5 Wijnbeurs punten. De Portugese wijn is krachtig, rijk en ...

    Normale prijs 36,99 Speciale prijs 23,00
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  6. Sauternes 'L'Ilot de Haut-Bergeron' + Glazen geschenkset

    Deze Sauternes komt fantastisch tot zijn recht bij tarte tatin en ijsdesserts. De stroperige honing, ...

    32,00
    doos
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  7. 2016 | Frankrijk | Jurancon
    Domaine Castera 'Caubeight' Jurançon

    Een snoepje van een wijn met verbluffende rijkdom en tropisch fruit. Met 19/20 punten veegt hij meni ...

    57,00
    doos
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

7 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Nog even een toetje of lekker natafelen met een dessertwijn? Maak het diner compleet met een glaasje Vintage Port waarvan de tannines perfect combineren met de bittere smaak van pure chocolade. Of een zuivere dessertwijn, zoals een honingkleurige Sauternes met ganzenleverterrine met rozijnenbrioche en uienconfituur. Het is duidelijk, port- en dessertwijnen horen bij eten. Er zijn talloze combinaties mogelijk waarbij de gekozen wijn de smaak van eten kan versterken en het gerecht zo nog lekkerder maakt.

Dessert wijnen en port zijn versterkte wijnen. Met versterkte wijnen worden wijnen met meer suikers, alcohol en aroma’s bedoeld. De bereiding van deze ‘gemuteerde’ wijnen heeft als kenmerk de toevoeging van alcohol tijdens het gistproces.

Port

Port is afkomstig uit de Douro vallei in Portugal die aan het eind van de 17e eeuw ontstond. Toen kregen de Engelsen door hun regering een handelsverbod met Frankrijk opgelegd. Dat betekende echter dat ze de krachtige Bordeauxwijnen waar ze zo gek op waren, ook niet mochten importeren. Dus gingen zij op zoek naar alternatieven bij bondgenoot Portugal. De wijnen die daar geproduceerd werden, waren zo stevig, stroef en droog dat ze niet bij hen in de smaak vielen. Dus kwamen de Portugezen op het idee wat zoets in de wijn te behouden door er halverwege het gistingsproces wijnalcohol aan toe te voegen. Hierdoor stopte de gisting en bleven er suikers achter in de wijn. Zo ontstond port.

Tot op de dag van vandaag wordt er veel port gemaakt in de Douro vallei. Bij de meest prestigieuze wijnbedrijven, waar de beste port vandaan komt, worden de druiven nog op traditionele wijze gekneusd. Met de voet! Door de zachte voetzolen worden de druivenpitten niet geplet en wordt een bittere tanninesmaak voorkomen. Vervolgens gaan de gekneusde druiven in de gistkuip. Als er een alcoholpercentage van ongeveer 9% bereikt is, wordt er brandewijn toegevoegd waarna het alcoholgehalte ongeveer 20% wordt. Met deze toevoeging ontstaat port. Portwijnen rijpen vaak op eikenhouten vaten.

Port is ideaal om een diner mee af te sluiten. Zo combineert een Vintage port perfect met chocola. Of probeer een zoete diep donkerrode port die op kan tegen het krachtige, scherpe en zoute van een stuk blauwgeaderde Stiltonkaas.

Soorten Port

Er bestaan verschillende varianten Port. Ruby Port krijgt een korte rijping op grote eiken vaten en is klaar om te drinken zodra deze gebotteld is. Deze Port is diep van kleur en fruitig. Er bestaan binnen Ruby Port drie stijlen. Als eerste is er de Ruby Port zonder oogst jaar. Deze rijpt over het algemeen minder dan drie jaar. Dit is een zoete eenvoudige en fruitige wijn, de goedkoopste stijl.

Voor de Reserve Ruby Port worden betere wijnen gebruikt met complexere en intensere fruitsmaken. De alcohol wordt verzacht en versmolten door de langere rijpingsperiode (tot vijf jaar) op houten vaten.

Een Late Bottles Vintage (LBV) is vergelijkbaar met een Ruby maar de wijnen komen van één oogstjaar. Deze stijl is zoet en heeft smaken van rood en zwart fruit met een vleugje zoete specerijen, een hoog alcohol percentage.

Dessertwijnen

Ook een zoete witte dessertwijn is zoet omdat een deel van de suikers in de wijn niet vergist is. Zoete witte wijnen kunnen op vele verschillende manieren gemaakt worden en het resultaat kan uiteenlopen van licht tot mierzoet. De druiven die voor dessertwijnen gebruikt worden, zijn vaak geconcentreerd en bevatten onnatuurlijk veel suiker. Soms komt dat door aantasting door de schimmel Botrytis, die kleine gaatjes in de schil maakt om van de suikers te snoepen. Door de gaatjes kan echter ook water ontsnappen, waardoor de suiker zich ophoopt. De wijnen die van deze gebotrytiseerde druiven gemaakt worden, krijgen vaak een amberkleur en aroma’s van honing en gedroogde abrikozen.

Sauternes

Een klassieke zoete dessertwijn die gemaakt wordt van gebotrytiseerde druiven is Sauternes. Vernoemd naar het gelijknamige gebied AC Sauternes in Bordeaux. Het belangrijkste druivenras voor deze dessertwijn is Sémillion. De smaak kenmerkt zich door een weelderige zoetheid van stroperige honing, abrikoos, ananas en mango met tegenspel van frisse zuren. Heerlijk bij bij Tarte Tatin, desserts met ijs en foie gras.

Ijswijn

Een bijzondere zoete witte wijn is ijswijn, vooral bekend als Duitse Eiswein. Eiswein is zeer zoet en zuurrijk en heeft een uiterst volle, bijna sorbetachtige smaak. Het produceren van Eiswein is lastig. De druiven moeten extra rijp zijn, waarna zij vervolgens bij minstens -7 °C worden geoogst en daarna direct geperst. Dit kan echter alleen als de weersomstandigheden in de zomer zo gunstig waren dat de druiven extra rijp zijn én het vervolgens koud genoeg wordt om te kunnen oogsten. Deze risico’s maken de wijnen zeer zeldzaam.

Sherry

Sherry is een Spaanse dessertwijn die door middel van het solera-systeem wordt produceerd. De Sherry wordt alleen gemaakt in Jerez de la Frontera, een streek in het uiterste zuiden van Andalusië in Spanje. Een wijn mag zich alleen een sherry noemen als het uit deze steek afkomstig is. De meeste sherry soorten zijn droge witte wijnen van de Palomino druif. De Pedro Ximénez (PX) Sherry is een beroemde volzoete sherry. Deze dessertwijn is gemaakt van zongedroogde pedro-ximénez druiven. Uiterst complex met nuances van tabak, karamel, krenten en stroperige honing. Een dessertwijn die heerlijk smaakt bij chocola en blauwe kaas.

Naar boven