Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Alle Mousserende wijn

Iets te vieren? Dan mogen de bubbels natuurlijk niet ontbreken. Champagne, Cava, Prosecco of Crémant; al deze mousserende wijnen zijn het begin voor een geslaagd feest of een gezellig diner. Perfect ook voor de feestdagen! Maar ook als u niets bijzonders te vieren heeft is een sparkling wijn een perfect aperitief of juist leuk om uw gasten mee te verwelkomen in stijl. Bestel uw mousserende wijn bij de Wijnbeurs en laat deze gemakkelijk thuis bezorgen.

Soorten mousserende wijn

Mousserende wijn kent vele varianten en soorten. Zo is er Champagne, Cava uit Spanje en Prosecco uit Italië, variërend van rood, wit tot rosé. Maar ook een Crémant valt binnen de categorie mousserende wijn. Dit is een Franse mousserende wijn die niet uit de Champagnestreek komt. Juist de vraag naar wijnen anders dan uit de Champagne neemt de laatste tijd enorm toe. Naast de mousserende wijn uit de klassieke landen komen er ook bubbels uit bijvoorbeeld Chili, Zuid-Afrika Engeland en Duitsland. De meeste mousserende wijnen zijn brut, dit is een droge mousserende wijn. Maar er bestaan ook zoetere varianten. Een iets zoeter variant dan de brut is de extra-dry, daarna volgt sec en demi-sec is de zoetste vorm van mousserende wijn.

Bubbels in mousserende wijn

Mousserende wijn kan op verschillende manieren worden gemaakt. De meest eenvoudige variant is het injecteren van koolzuurgas. Dit noemt men Vin Gazéifié. Vaak zijn dit de goedkopere mousserende wijnen. Getypeerd door een krachtige bubbel die snel uit het glas verdwijnt. Een andere methode is het vergisten in een drukbestendige tank. Deze tweede vergisting brengt koolzuur in de wijn. Wijnen gemaakt met deze methode, zijn van relatief goede kwaliteit. Deze tweede methode wordt ook wel cuve close of charmat genoemd.

Dé methode om mousserende wijn te maken

Mousserende wijn van hoge kwaliteit wordt gemaakt op traditionele wijze. De zogenaamde méthode traditionelle. Ook wel méthode champenoise genoemd. Bij deze manier van werken vindt er een tweede gisting in de fles plaats. Tijdens het overbrengen van de wijn naar de fles wordt er iets extra’s toegevoegd. Deze toevoeging bestaat uit een mix van gist en suiker. Afgesloten met een kurk worden deze flessen in de kelder opgeslagen. De gistcellen zetten de suiker om in alcohol. Hierbij komt koolzuur vrij. Deze vrijgekomen koolzuur maakt van de wijn mousserende wijn. Echter blijft er in de fles bezinksel over van de gistcellen. Dit dient verwijderd te worden. Hiervoor heeft de wijnmaker een slimme oplossing. De fles wordt namelijk met de hals naar beneden opgeslagen. Hierdoor zit het bezinksel tegen de kurk aan. Door daarna de hals van de wijn te bevriezen, kan de kurk verwijderd worden. Door de druk schiet het bevroren bezinksel uit de fles. Daarna is het tijd voor de laatste stap in het proces. De fles wordt namelijk bijgevuld met een mengsel van wijn en rietsuiker. Dit noemt men ook wel liqeur d’expédition. Deze laatste stap, de dosage, geeft de wijn zijn karakteristieke karakter. Hier kan ook bepaald wordt of de wijn zoet, half zoet of droog wordt.

Mousserende wijn kan van verschillende druiven gemaakt worden. Vaak gaat het om de Chardonnay druif, Pinot Meunier en Pinot Noir. Deze laatste twee druiven hebben een rode schil. Toch zijn mousserende wijnen vaak wit. Dit komt door het feit dat de schillen van de druiven niet in het proces worden meegenomen. Deze laatste soort mousserende wijnen wordt ook weleens aangeduid als Blanc de noirs. Als een bubbel wijn voor 100% van witte druiven is gemaakt wordt dit ook wel aangeduid als Blanc de blancs. Toch bestaan er ook rode en rosé bubbels.

Champagne

De beroemdste mousserende wijn is Champagne. Deze wijn in vernoemd naar het AOC gebied in Noord-Frankrijk. De omstandigheden zijn hier ideaal, door het koele klimaat en de kalkgrond hebben de Champagne wijnen een gemiddelde body, veel zuur en weinig alcohol. Vaak gekenmerkt door smaken van citrus, peer biscuit of brioche. De druiven die gebruikt worden zijn Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Om de kwaliteit consistent te houden, zijn de meeste Champagne wijnen non-vintage. Dit betekent dat er druiven van verschillende jaargangen zijn gebruikt in de blend. In uitzonderlijk goede jaren wordt er een soms een vintage champagne gemaakt van deze ene jaargang. Deze zijn vaak duurder door de grote vraag en beperkte voorraad.

Champagne bewaren

Champagne bewaren doet u op een trillingvrije, koele en donkere plek met een constante temperatuur van rond de 10 tot 12 graden Celcius. Zorg er ook voor de dat fles ligt en niet rechtop staat. De houdbaarheidsdatum staat niet op een fles Champagne. De datum die er wel op terug te vinden is, is de datum van het dégorgement. Tijdens het rijpen heeft de champagnefles met de hals naar beneden gelegen. Op die manier verzamelen de gistcellen zich in de hals van de fles. Bij het dégorgement wordt de hals van de fles bevroren en wordt het bezinksel, bij het verwijderen van de tijdelijke kurk, eruit geschoten. Daarna wordt de fles weer aangevuld met de zogenoemde liqueur d’expedition, een mengsel van wijn en suiker, en gaat de welbekende kurk in de fles.

Cava

Cava is de Spaanse variant van een mousserende wijn. Deze bubbel wordt ook gemaakt volgens de traditionele methode, voornamelijk van lokale druivenrassen. De meeste Cava wijnen komen Catalonië. De smaak kent tonen van fruit zoals een vleugje peer en heeft een gemiddeld zuurgehalte. Deze Spaanse mousserende wijn wordt meestal gemaakt van Xarel-loMacabeo, Parellada en Chardonnay

Prosecco

Prosecco is een mousserende wijn uit Italië en wordt veelal gemaakt via de traditionele methode. De belangrijkste toegestane druif is de Prosecco, aangevuld met maximaal 15% Verdiso, Pinot Blanco, Pinot Grigio of Chardonnay. Het zijn aangename, ongecompliceerde bubbel wijnen met een milde smaak met tonen van amandelen.

Iets te vieren? Dan mogen de bubbels natuurlijk niet ontbreken. Champagne, Cava, Prosecco of Crémant; al deze mousserende wijnen zijn het begin voor een geslaagd feest of een gezellig diner. Perfect ook voor de feestdagen! Maar ook als u niets bijzonders te vieren heeft is een sparkling wijn een perfect aperitief of juist leuk om uw gasten mee te verwelkomen in stijl. Bestel uw mousserende wijn bij de Wijnbeurs en laat deze gemakkelijk thuis bezorgen.

Soorten mousserende wijn

Mousserende wijn kent vele varianten en soorten. Zo is er Champagne, Cava uit Spanje en Prosecco uit Italië, variërend van rood, wit tot rosé. Maar ook een Crémant valt binnen de categorie mousserende wijn. Dit is een Franse mousserende wijn die niet uit de Champagnestreek komt. Juist de vraag naar wijnen anders dan uit de Champagne neemt de laatste tijd enorm toe. Naast de mousserende wijn uit de klassieke landen komen er ook bubbels uit bijvoorbeeld Chili, Zuid-Afrika Engeland en Duitsland. De meeste mousserende wijnen zijn brut, dit is een droge mousserende wijn. Maar er bestaan ook zoetere varianten. Een iets zoeter variant dan de brut is de extra-dry, daarna volgt sec en demi-sec is de zoetste vorm van mousserende wijn.

Bubbels in mousserende wijn

Mousserende wijn kan op verschillende manieren worden gemaakt. De meest eenvoudige variant is het injecteren van koolzuurgas. Dit noemt men Vin Gazéifié. Vaak zijn dit de goedkopere mousserende wijnen. Getypeerd door een krachtige bubbel die snel uit het glas verdwijnt. Een andere methode is het vergisten in een drukbestendige tank. Deze tweede vergisting brengt koolzuur in de wijn. Wijnen gemaakt met deze methode, zijn van relatief goede kwaliteit. Deze tweede methode wordt ook wel cuve close of charmat genoemd.

Dé methode om mousserende wijn te maken

Mousserende wijn van hoge kwaliteit wordt gemaakt op traditionele wijze. De zogenaamde méthode traditionelle. Ook wel méthode champenoise genoemd. Bij deze manier van werken vindt er een tweede gisting in de fles plaats. Tijdens het overbrengen van de wijn naar de fles wordt er iets extra’s toegevoegd. Deze toevoeging bestaat uit een mix van gist en suiker. Afgesloten met een kurk worden deze flessen in de kelder opgeslagen. De gistcellen zetten de suiker om in alcohol. Hierbij komt koolzuur vrij. Deze vrijgekomen koolzuur maakt van de wijn mousserende wijn. Echter blijft er in de fles bezinksel over van de gistcellen. Dit dient verwijderd te worden. Hiervoor heeft de wijnmaker een slimme oplossing. De fles wordt namelijk met de hals naar beneden opgeslagen. Hierdoor zit het bezinksel tegen de kurk aan. Door daarna de hals van de wijn te bevriezen, kan de kurk verwijderd worden. Door de druk schiet het bevroren bezinksel uit de fles. Daarna is het tijd voor de laatste stap in het proces. De fles wordt namelijk bijgevuld met een mengsel van wijn en rietsuiker. Dit noemt men ook wel liqeur d’expédition. Deze laatste stap, de dosage, geeft de wijn zijn karakteristieke karakter. Hier kan ook bepaald wordt of de wijn zoet, half zoet of droog wordt.

Mousserende wijn kan van verschillende druiven gemaakt worden. Vaak gaat het om de Chardonnay druif, Pinot Meunier en Pinot Noir. Deze laatste twee druiven hebben een rode schil. Toch zijn mousserende wijnen vaak wit. Dit komt door het feit dat de schillen van de druiven niet in het proces worden meegenomen. Deze laatste soort mousserende wijnen wordt ook weleens aangeduid als Blanc de noirs. Als een bubbel wijn voor 100% van witte druiven is gemaakt wordt dit ook wel aangeduid als Blanc de blancs. Toch bestaan er ook rode en rosé bubbels.

Champagne

De beroemdste mousserende wijn is Champagne. Deze wijn in vernoemd naar het AOC gebied in Noord-Frankrijk. De omstandigheden zijn hier ideaal, door het koele klimaat en de kalkgrond hebben de Champagne wijnen een gemiddelde body, veel zuur en weinig alcohol. Vaak gekenmerkt door smaken van citrus, peer biscuit of brioche. De druiven die gebruikt worden zijn Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Om de kwaliteit consistent te houden, zijn de meeste Champagne wijnen non-vintage. Dit betekent dat er druiven van verschillende jaargangen zijn gebruikt in de blend. In uitzonderlijk goede jaren wordt er een soms een vintage champagne gemaakt van deze ene jaargang. Deze zijn vaak duurder door de grote vraag en beperkte voorraad.

Champagne bewaren

Champagne bewaren doet u op een trillingvrije, koele en donkere plek met een constante temperatuur van rond de 10 tot 12 graden Celcius. Zorg er ook voor de dat fles ligt en niet rechtop staat. De houdbaarheidsdatum staat niet op een fles Champagne. De datum die er wel op terug te vinden is, is de datum van het dégorgement. Tijdens het rijpen heeft de champagnefles met de hals naar beneden gelegen. Op die manier verzamelen de gistcellen zich in de hals van de fles. Bij het dégorgement wordt de hals van de fles bevroren en wordt het bezinksel, bij het verwijderen van de tijdelijke kurk, eruit geschoten. Daarna wordt de fles weer aangevuld met de zogenoemde liqueur d’expedition, een mengsel van wijn en suiker, en gaat de welbekende kurk in de fles.

Cava

Cava is de Spaanse variant van een mousserende wijn. Deze bubbel wordt ook gemaakt volgens de traditionele methode, voornamelijk van lokale druivenrassen. De meeste Cava wijnen komen Catalonië. De smaak kent tonen van fruit zoals een vleugje peer en heeft een gemiddeld zuurgehalte. Deze Spaanse mousserende wijn wordt meestal gemaakt van Xarel-lo, Macabeo, Parellada en Chardonnay

Prosecco

Prosecco is een mousserende wijn uit Italië en wordt veelal gemaakt via de traditionele methode. De belangrijkste toegestane druif is de Prosecco, aangevuld met maximaal 15% Verdiso, Pinot Blanco, Pinot Grigio of Chardonnay. Het zijn aangename, ongecompliceerde bubbel wijnen met een milde smaak met tonen van amandelen.

1 gekozen filter
Naar boven