Passend bij het nagerecht
Het diner sluit je af in stijl met een nagerecht en een wijn die de smaken mooi samenbrengt. De romige Charlotte Russe met bitterkoekjesbavaroise, kweepeer en kumquats combineert heerlijk met wijnen vol zachte zoetheid en frisse fruittonen. De perfecte afsluiting van een feestelijk diner.
Actie geldig tot en met 2 januari 2026.
Meer actie aanbod
Charlotte Russe met bitterkoekjesbavaroise, kweepeer & kumquats
6-8 personen - 1 uur bereidingstijd - 2 uur opstijven
Een Charlotte Russe met lange vingers rondom, gevuld met romige bavaroise, gestoofde kweepeer en frisse kumquats. Samengebonden met een lint en rijk versierd, hét showstuk op tafel.
Ingrediënten
- 12 kumquats
- 100 g suiker
- 12 blaadjes gelatine
- 150 g bitterkoekjes
- 100 g amaretti koekjes
- 500 ml slagroom
- 250 ml melk
- 1 tl kardemompoeder
- 2 zakjes vanillesuiker
- 4 stoofpeertjes (in parten, kant-en-klaar)
- Lange vingers (voor de vorm)
- Voor de garnering: rode bessen, munt en extra amaretti-koekjes
- Ook nodig: een charlottevorm, plastic folie, goud lint en sterretjes
Bereiding
De vulling maken
- Snijd de kumquats in plakjes en stoof ze met de suiker en 100 ml water tot zacht.
- Week de gelatine in koud water.
- Knip de bitterkoekjes met een schaar fijn en hak ¾ van de amaretti-koekjes grof.
- Bekleed de charlottevorm ruim met plastic folie en laat het folie over de rand hangen.
- Bekleed de bodem en zijkanten met lange vingers.
- Klop de slagroom lobbig en meng de bitterkoekjes en amaretti erdoor.
- Breng de melk aan de kook met het kardemompoeder en de vanillesuiker, neem van het vuur en voeg de goed uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Meng goed en laat 5 minuten afkoelen.
- Schenk ¼ van het slagroommengsel door de melk-gelatine en schep dit daarna terug bij de rest van het slagroommengsel met koekjes.
Pudding opbouwen
- Schenk de helft van het slagroommengsel in de met lange vingers beklede vorm.
- Schep hierop ¾ van de stoofpeertjes en ¾ van de kumquats.
- Dek af met de rest van het slagroommengsel en de lange vingers.
- Vouw goed dicht met het overhangende plastic folie en zet 2 uur in de vriezer.
- Zet daarna in de koelkast tot gebruik.
Serveren
- Vouw het plastic folie open en keer de Charlotte voorzichtig om op een schaal.
- Verwijder de folie en bind er een feestelijk goud lint omheen.
- Garneer met rode bessen, de rest van de kumquats en stoofpeer, muntblaadjes en extra amaretti-koekjes.
- Steek er eventueel kleine sterretjes in voor een extra feestelijk effect.
Tip
De Charlotte Russe kun je prima een dag van tevoren maken. Zo krijgt de bavaroise de tijd om stevig te worden en trekken de smaken goed in. Serveer goed gekoeld — een perfecte afsluiting van een feestelijk diner!
Elegant, feestelijk en onweerstaanbaar zoet
Een Charlotte Russe met lange vingers rondom, gevuld met romige bavaroise, gestoofde kweepeer en frisse kumquats. Samengebonden met een lint en rijk versierd, hét showstuk op tafel.
Combineer met:
2024 Boschi dei Signori Moscato d'Asti, Italië, Piemonte
Moscato d’Asti maakt dit dessert licht en feestelijk: z’n perzik- en sinaasappelbloesem sluiten aan bij kweepeer en kumquat, terwijl z’n sprankelende frisheid mooi door de romige bavaroise heen ‘snijdt’. Door z’n koel bruisende, opwekkende karakter en lage alcoholpercentage kun je er gerust een tweede glas van inschenken.












