Hier worden we blij van: een krachtige en sappige 100% Chardonnay uit Californië met vanille, toast en exotisch fruit als ananas, perzik en mango. Heerlijk bij een stukje vers gegrilde vis.
- SmaakprofielVol, zacht & breed
- DruivenrasChardonnay
- HerkomstAmerika, Californië
Vol exotisch fruit en vanille
-
Kip
-
Tonijn
-
Zalm
-
Gegrilde vis
Wijnsoort | Witte Wijn |
---|---|
Land | Amerika |
Druivenras | Chardonnay |
Regio | Californië |
Smaakprofiel | Vol, zacht & breed |
Jaargang | 2019 |
Alcoholgehalte | 14.00 |
Serveertemperatuur | 8-10 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2023 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Schroefdop |
EAN-nummer | 8720088830154 |
Art.nr. | 670519 |

Californië is het kloppende hart van de Amerikaanse wijnbouw. Maar liefst 90% van alle wijn uit de Verenigde Staten komt hier vandaan. Ook is Amerika de 4 na grootste wijnproducent van de wereld. Tot 1965 is dat anders geweest. Al in de 16e eeuw werd er wijn gemaakt, maar de kwaliteit kon nog lang niet tippen aan die van bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje. Dit kwam door de inheemse druivenrassen die later ook niet bestend bleken te zijn tegen de uitbraak van druifluis. En in 1920 kregen de wijnboeren een nog enorme klap te verwerken: de Amerikaanse drooglegging, oftewel een verbod op de productie en de verkoop van alcohol. Het verbod pakte op den duur niet zo uit als gehoopt en werd in 1933 weer afgeschaft. Sommige wijnhuizen kwamen deze crisis echter niet meer te boven.
Amerikaanse witte wijn
Pas vanaf de jaren '60 is het roer omgegooid en volgde de doorbraak van Amerikaanse wijnen. Het geheim? Combinaties met de bekende Europese druivenrassen, zoals Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot. Samen met de warme zomers en de milde winters konden deze druiven optimaal rijpen, wat voor een kwaliteitsboost zorgde. En inmiddels is wijnland Amerika niet meer weg te denken in de Nieuwe Wereld wijnlanden.

Menig liefhebber is er gek op: Chardonnay. Het is de meest aangeplante witte druif ter wereld en levert veel verschillende stijlen op, volledig afhankelijk in welk gebied de wijn is gemaakt. Chardonnay uit Californië is vaak houtgerijpt en bevat rijke fruitaroma's van tropisch fruit, vanille en het typerende botertje. Ontdek uw favoriet!

Wat wij graag eten bij deze krachtige en romige Chardonnay uit Californië? Een lekker stukje gegrilde tonijnsteak of zalm. De witte wijn komt ook mooi tot zijn recht bij een milde curry of wit vlees in een romige saus. Meer heerlijke wijn & spijs combinaties hebben wij voor u op een rij gezet in dit handige en complete overzicht.