Goede Gigondas, zoals de Les Pierres du Vallat, doet nauwelijk onder voor mooie Châteauneuf-du-Pape. Prachtig ontwikkeld, romig en vol van smaak met een indrukwekkende lange afdronk.
- SmaakprofielStevig, zacht & romig
- DruivenrasSyrah, Grenache, Mourvèdre
- HerkomstFrankrijk, Rhône
Romig en vol van smaak
-
Varkensgebraad
-
Hert
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Frankrijk |
Druivenras | Syrah, Grenache, Mourvèdre |
Regio | Rhône |
Smaakprofiel | Stevig, zacht & romig |
Jaargang | 2018 |
Alcoholgehalte | 15.00 |
Classificatie | AOC Gigondas |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2025 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8719418018447 |
Art.nr. | 251078 |

Deze bodems met veel graniet en schist zijn uitermate geschikt voor het verbouwen van blauwe druiven voor kwalitatief hoogwaardige wijn uit de Rhône. Beide gesteenten hebben als eigenschap dat ze gemakkelijk warmte opnemen en vasthouden, hetgeen de rijping van de druiven ten goede komt. Ook wordt water goed afgevoerd, waardoor de druiven Grenache, Syrah en Mourvèdre (in volume) niet te snel groeien en wordt voorkomen dat de uiteindelijke Franse rode wijn waterig van karakter wordt.
Daarnaast zijn de twee bodemsoorten arm aan stikstof. Hoewel stikstof één van de belangrijkste voedingstoffen voor planten en dus ook voor de wijnrank is, draagt het bij aan de vorming van onrijpe aroma's en zuren. Voor het maken van rode kwaliteitswijn is schaarste aan stikstof in de bodem een belangrijke randvoorwaarde en bevordert het de opbouw van suikers en belangrijke smaakstoffen.
Gigondas
De stevige en zwoelkruidige rode wijnen van Gigondas zijn perfect om te eten bij kruidige stoofpotjes. Ze zijn robuust en daarmee echte Franse krachtpatsers. De hoge alcoholische levels van 14 tot 15,5% horen hier thuis en fungeren als basis om de complex kruidige rijkdom van Grenache, Syrah en Mourvèdre met hun enorme body’s in te laten versmelten. Natuurlijk moeten ze dan wel in balans zijn! Met andere woorden, dat ze naast hun brede body van kruidig dik fruit ook voldoende fijne zuren en rijpe tannines hebben om de zaak in evenwicht te houden.

De naam en faam van het noordelijke Rhônedal dankt de streek in belangrijke mate aan het bijzondere en unieke terroir. De wijngaarden zijn aangelegd op de steile hellingen langs de oevers van de meanderende Rhône. Hier op de uitlopers van het Centraal Massief vinden we veel graniet en schist. Zeer geschikt voor het maken van kwaliteitswijnen.

"Deze cuvée is volledig naar het Rhône terroir gemaakt en de bijbehorende vinificatietechnieken. Gerijpt in grote eiken vaten, waardoor de wijn perfect in balans is. De ervaring van onze keldermeester belicht de kracht en elegantie met grote virtuositeit."