Les Hauts de Castellas 'Vieilles Vignes' Vacqueyras
Deze topper van een wijn geeft menig Châteauneuf-du-Pape het nakijken. Een echte krachtpatser van oude stokken met een stevige structuur en vol bosvruchten, vanille en een vleugje tijm. 17,5/20 punten!
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasSyrah, Grenache, Mourvèdre
- HerkomstFrankrijk, Rhône
Gemaakt van oude wijnstokken
-
Fazant
-
Kip
-
Kwartel
Wijnsoort | Rode Wijn, Veganistische wijn |
---|---|
Land | Frankrijk |
Druivenras | Syrah, Grenache, Mourvèdre |
Regio | Rhône |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Alcoholgehalte | 15.00 |
Jaargang | 2018 |
Classificatie | AOC Vacqueyras |
Houtrijping | 12 maanden |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2028 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8719418019437 |
Art.nr. | 252458 |
awards | |

Vacqueyras is een appellatie in Côtes du Rhône Villages en bestaat uit een soort 'lappendeken' van percelen. Vacqueyras is één van de zeldzame cru's uit de Rhône die het recht heeft om zowel rode, witte en rosé wijnen te produceren, hoewel rode wijn het meest vertegenwoordigd is. De Franse rode wijn uit dit gebied is in vergelijking met Châteauneuf-du-Pape wat eleganter van smaak en minder zwaar met rode en zwarte fruitaroma's, maar ook het typische vleugje Provençaalse kruiden uit Zuid-Frankrijk.
Vacqueyras
Echter moeten wijn uit Vacqueyras aan dezelfde strenge eisen voldoen als wijn uit Châteauneuf-du-Pape. De enige uitzondering is dat minimaal de helft van de druiven uit Grenache moet bestaan en de Syrah en de Mourvèdre druiven maximaal 25% mogen vertegenwoordigen. Ook mag het rendement slechts 33 hectoliter per hectare bedragen. De strenge regelgeving heeft natuurlijk wel een belangrijk doel: hoge kwaliteit waarborgen. Vacqueyras wordt daarom ook wel het broertje van Châteauneuf-du-Pape genoemd.

"De druiven zijn afkomstig van de beste percelen uit Vacqueyras. Hier staan zowel de beste als de oudste stokken van de appellatie aangeplant. De druiven zijn voor deze wijn apart gevinifieerd: Grenache en Mourvèdre rijpten in tanks om de tannines te verzachten en de Syrah in nieuwe eiken vaten. Dat alles om pas op het eind een blend te maken voor een magnifieke smaak. Ik raad hem aan bij speciale gelegenheden en in het bijzonder bij ossenhaas en vegetarische risotto," aldus de trotse oenoloog Thierry Sansot.

Gevogelte vormt de ideale combinatie met deze Zuid-Franse wijn. En dan raden we één gerecht in het bijzonder aan: cassoulet. Een regionale specialiteit uit de Languedoc met bonen en vlees (zowel worst als bouten) uit de oven. Een echte klassieker die verrast! Meer lekkere combinaties ontdekken ontdekt u in onze complete Wijn & Spijs wijzer.