Een stevige krachtpatser van 80 jaar oude stokken die indruk maakte door zijn romige 'Bandol' textuur en rijk gekruide fruit à la Châteauneuf. Kreeg 90 punten van Parker en Peñin en 18/20 van Wijnbeurs!
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivensoortCabernet Sauvignon, Monastrell
- herkomstSpanje, Alicante
Met donker kersenfruit, vanille en mokka toast
Jaargang | 2015 |
---|---|
Wijnsoort | Rode Wijn |
Land | Spanje |
Druivensoort | Cabernet Sauvignon, Monastrell |
Regio | Alicante |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Alcoholgehalte | 14.50 |
Houtrijping | 12 maanden |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2023 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
Zuurtegraad | 4,05 g/Liter |
Restsuikergehalte | 2,7 |
EAN-nummer | 8437010330032 |
Art.nr. | 622075 |
awards | |
La Encina Centenaria is een trouvaille met 90/100 punten van Robert Parker én Guía Peñin, 95/100 punten van Guía La Semana Vitivinicola en 18/20 van Wijnbeurs. De Spaanse rode wijn heeft de romigheid van Bandol en het kruidige fruit van Châteauneuf-du-Pape. Normaal bent u voor een Bandol of Châteauneuf snel tussen de €20 en €50 kwijt.
Bodegas Vinessens
Bodegas Vinessens is een klein familiebedrijf en geldt als de ‘garage winery’ van de regio: men maakt hier terroirwijnen van hoge kwaliteit in beperkte oplages, zoals deze Old Vines Monastrell. De druiven worden met de hand geplukt en zijn afkomstig van wijnstokken die soms wel meer dan 100 jaar oud zijn en op meer dan 550 meter hoogte groeien.
De druiven genieten hier van het Mediterraanse klimaat met een continentale invloed: koude winters en extreme hete zomers dus. In de zomer zit er soms tussen dag en nacht wel 25 graden verschil. Dit komt de rijping van de druiven ten goede én worden de zuren en aroma's goed behouden. Het resulteert in fruitige wijnen met lokale kruiden, zoals rozemarijn en tijm. Door de kalkrijke bodem hebben de wijnen ook een licht mineralig karakter.

De wijn is vernoemd naar de enorme 500 jaar oude steeneik, ‘La Encina Centenaria’ van Bodegas Vinessens. Deze pronkt dan ook op het vooretiket. Deze doet in de zomer dienst als schaduwrijke plek waar de familie in de middagen zit onder het genot van een glas wijn. De eik staat symbool voor de vrolijke familieherinneringen.

Maar liefst 90/100 punten van Robert Parker: "De Mediterrane rode blend met Monastrell en 15% Cabernet Sauvignon heeft 12 maanden gelagerd in eiken vaten. Vrij klassiek met wat aardse aroma's en goed rijp van smaak. Serveer met krachtig eten en geef hem nog even wat tijd in de fles."