Kardos Furmint Tokaj
Een loepzuivere en droge Tokaj met veel spanning en het stenige, frisse en mineralige karakter van een mooie Pouilly-Fumé, maar dan met wat meer body. 89/100 punten!
Bekijk de proefnotitie(s)- SmaakprofielLicht, fris & strak
- DruivenrasFurmint
- HerkomstHongarije, Tokaj
Doet qua stijl denken aan Riesling
- Gamba
- Krab
- Asperges
Wijnsoort | Witte Wijn |
---|---|
Land | Hongarije |
Druivenras | Furmint |
Regio | Tokaj |
Smaakprofiel | Licht, fris & strak |
Jaargang | 2020 |
Alcoholgehalte | 13 % |
Serveertemperatuur | 7-10 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2025 |
Allergenen | Sulfieten |
Flesinhoud (in L) | 0.75 |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 5999886899974 |
Artikelnummer | 690130 |
Awards | |
Het wijnhuis Kardos ligt bij het 'Grand Cru' dorpje Mád in het oosten van Hongarije. Hier wordt sinds de 16e eeuw wijn gemaakt. De familie Kardos is al generaties lang eigenaar van de wijngaarden, maar de grote verandering kwam in 2008 toen zoon Gábor Jr. in het bedrijf stapte. Zijn ouders droomden van een carrière als advocaat, maar hij zag mogelijkheden voor het familiebedrijf om te uit te groeien tot een top wijnmakerij en stopte met zijn studie. Dat Gábor gelijk kreeg blijkt uit het feit dat de boutique winery zich inmiddels tot een van de tophuizen van Hongarije mag rekenen.
Kardos
Met strenge selectie in de wijngaarden probeert de Kardos familie optimaal gebruik te maken van de uitzonderlijke eigenschappen van het land en de buitengewoon unieke eigenschappen van het Mád terroir aan te tonen. De filosofie van de familie is om hun wijnen zo natuurlijk mogelijk te maken van gezonde druiven in een schone omgeving en met zo min mogelijk interventie.
Furmint
Furmint kent u misschien van de Tokaji Aszú, de wereldberoemde dessertwijn uit Hongarije. Maar deze druif heeft meer in zijn mars dan alleen edele zoete wijnen. Droge Furmint is in opkomst en hoe. Rond de eeuwwisseling besloten, veelal jonge, wijnmakers om te experimenteren met het produceren van droge Furmint. Al snel bleek dat de kwaliteit van deze droge variant een enorm succes was. De druif die naam maakte in de wereld van zoete wijn, bleek ineens ook aromatische, verfrissende, droge witte Hongaarse wijnen voort te kunnen brengen.
SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD