Il Poggio Taburno Falanghina del Sannio
- SmaakprofielIntens, rijk & complex
- DruivenrasFalanghina
- HerkomstItaliƫ, Campaniƫ
Complexe witte grootheid
- Kreeft
- Pasta Vongole
Wijnsoort | Witte Wijn |
---|---|
Land | Italiƫ |
Druivenras | Falanghina |
Regio | Campaniƫ |
Smaakprofiel | Intens, rijk & complex |
Jaargang | 2023 |
Alcoholgehalte | 14 % |
Classificatie | DOC Sannio |
Serveertemperatuur | 11-13 Ā°C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2028 |
Allergenen | Sulfieten |
Flesinhoud (in L) | 0.75 |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8032665140014 |
Artikelnummer | K201380 |
Awards | |
Poggio betekent letterlijk 'heuvel' of hooggelegen plek en dat is precies waar het huis Il Poggio zich bevindt: op een heuvel 300 meter boven zeeniveau aan de voet van het Taburno gebergte. Het zijn de broers Carmine en Marco die momenteel de leiding hebben over dit prestigieuze wijnhuis. Al sinds 1760 is de familie actief in de landbouw, maar pas vanaf de 20e eeuw zijn ze zich gaan richten op de wijnbouw.
Il Poggio
Ze werken uitsluitend met inheemse druivenrassen die erg goed uitpakken in het gunstige klimaat waar het overdag warm is, het 's nachts goed afkoelt en waar precies de juiste hoeveelheid regen valt. Hun wijnen staan bekend dankzij de hoge concentratie aan fruit en vulkanische minerale rijkdom. Het Italiaanse antwoord op de rijkste Bourgognes, waarvan Falanghina de krachtigste is met de hoogste complexiteit van de familie Ć la een vulkanische Puligny-Montrachet.
Falanghina
Falanghina is een druif met een rijke geschiedenis. Kenners vermoeden dat de autochtone druif aan de basis stond van de Vinum Falernum, een ongekend populaire wijn onder de patriciƫrs in het oude Rome. Tegenwoordig bedraagt de aanplant van de druif nog slechts 3.000 hectare, waarvan ruim 90% in Campaniƫ. De beste wijnen worden geproduceerd in de herkomstbenaming Falanghina del Sannio D.O.P., waarbinnen niet alleen droge witte Italiaanse wijnen, maar ook mousserende wijnen en dessertwijnen van deze druif worden gemaakt. De Falanghina Taburno van Il Poggio, komt uit dit gebied en heeft alles in zich wat een vulkanische wijn zo spannend maakt: mineraalrijke vulkanische rookweelde met veel spanning en lengte.
Vulkanische wijn
Bij eerdere proeverijen was het ons opgevallen dat een vulkanische bodem vooral bij droge witte wijn iets bijzonders en unieks toevoegt. Dit komt door de rokerige zilt/frisse mineraliteit uit de bodem van vulkanisch gesteente, zoals bazalt, vuur- en tufsteen, Ć©n door de knapperige frisheid door de hoge koele ligging op de flanken van de vulkaan.
SPECIAAL VOOR JOU GESELECTEERD