Hirtl 'Ried Waldberg' Grüner Veltliner
Martin Hirtl staat bekend om zijn knapperig frisse Grüner Veltliner en maakt ook met deze wijn zijn belofte waar. Naast fris ook complex van smaak met pruim, citrus en een klein partje nectarine.
- SmaakprofielLicht, fris & strak
- DruivenrasGrüner Veltliner
- HerkomstOostenrijk, Weinviertel
Met een licht zilte finale
-
Forel
-
Tonijn
-
Asperges
Wijnsoort | Witte Wijn |
---|---|
Land | Oostenrijk |
Druivenras | Grüner Veltliner |
Regio | Weinviertel |
Smaakprofiel | Licht, fris & strak |
Jaargang | 2019 |
Alcoholgehalte | 12,5 % |
Classificatie | DAC Weinviertel |
Serveertemperatuur | 7-10 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2024 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Schroefdop |
EAN-nummer | 9120034171598 |
Art.nr. | 720139 |
awards | |

Wijnmaker en eigenaar Martin Hirtl is de man achter het succes van de Hirtl wijnen. Samen met zijn vrouw Andrea bestiert hij met veel toewijding de 20 ha wijngaard van het domein sinds 2001 en levert al jaren bekroonde wijnen af in Weinviertel. Het koppel hoort ook al jaren onafgebroken bij de beste Grüner Veltliner producenten van Oostenrijk. En dat is geen verrassing als de wijnmaaktraditie van de familie teruggaat tot maar liefst het jaar 1729! Het enthousiasme en de toewijding van Martin en Andrea, hun filosofie, de combinatie van traditionele en moderne tradities vormen de basis voor de kwaliteit van hun Oostenrijkse wijnen. Hun weingut heeft zelfs al een eervolle plek gekregen in de prestigieuze wijngids Falstaff.
Grüner Veltliner
Oostenrijk levert niet alleen maar Grüner Veltliner, Riesling en Zweigelt. Er staan zo’n vijftig verschillende druivenrassen aangeplant, waarvan het merendeel bestaat uit witte druivenrassen. Niet zo gek dus dat de internationale groei van Oostenrijkse wijn met name gedreven wordt door de witte wijnen. Grüner Veltliner blijft koploper, want ongeveer een derde van alle wijngaarden is aangeplant met deze druif. Hoewel de stijl erg kan verschillen, van fris tot complex, is het pepertje altijd kenmerkend voor een Grüner Veltliner wijn. Deze Oostenrijkse witte wijn kan het beste jong worden gedronken.

"De Hirtl familie kijkt terug op een geschiedenis van 300 jaar wijnmaken. We vinden het belangrijk om de typische frisheid van de Weinviertel regio te behouden. Ook deze Grüner Veltliner wijn is levendig van smaak met peper en exotisch fruit. Tijdens het drinken van deze wijn droom ik weg bij een schnitzel met aardappelsalade. Maar tegelijkertijd denk ik aan het harde werk dat we hebben verzet," aldus Martin Hirtl.

Het lijkt erop dat het magische getal voor de Oostenrijkse wijnboeren ‘9’ is. Zo mogen de oogstjaren 1999 en 2009 subliem genoemd worden en ook 2019 sluit daar nu mooi bij aan. Ondanks dat het afgelopen jaar heet en droog was, hebben de witte Oostenrijkse wijnen een verrassende frisheid. De droogte konden de druivenstokken goed doorstaan, dankzij een goede waterreserve in de grond door de vele regenval in mei.