Het Wijnbeurs proefpanel

Over smaak valt niet te twisten, maar over kwaliteit des te meer. Daarom wordt bij de Wijnbeurs uw wijn blind geselecteerd door het ervaren proefpanel, bestaande uit 5 vaste wijnexperts. Gezamenlijk proeven ze meer dan 2000 wijnen per jaar. En dat allemaal om per proeverij de beste en meest koopwaardige wijnen voor u te ontdekken en te selecteren voor het assortiment.

Het vaste proefpanel is goed voor meer dan 100 jaar proefervaring en bestaat uit Franz Lampe, Jim James, Tineke Janssen, Paul van Boxstael en Chantal Driesen.

Franz Lampe
Vinoloog & wijndirecteur Wijnbeurs Nederland met 40 jaar proefervaring

Aantal wijnen geproefd
84.000

Favoriete wijn
Château Talbot uit een goed jaar. Met Clos Fourtet op een eervolle 2e plek en Lynch-Bages op 3. Grote Bordeaux dus. Voor wit zo mineraalrijk en droog mogelijk: Sauvignon Blanc uit de Loire, strakke Grüner Veltliners uit Oostenrijk en ziltig frisse Albariño’s uit Rías Baixas + crunchy bleke knisper Rosé uit de Provence

Ervaring opgedaan
Tijdens de vele wijnreizen van Frankrijk tot Australië en van Italië tot Californië heb ik in de afgelopen 40 jaar honderden kelders bezocht en de ontelbare wijnen ter plekke geproefd. Maar de meeste wijnen heb ik in de proefkamers van de Wijnbeurs geproefd. Van onze ‘wijnbalie’ in de dubbeldekswoonboot in 1979, via onze proefkamers in Muiden, Nigtevecht en Weesp tot aan onze huidige moderne proefkamer in Hilversum. Met ook hier weer de speciale ‘flessenkasten met rolluikjes’ om in totaal zo’n 100 proefflessen achter te kunnen verstoppen. Zodat er altijd weer volledig blind kan worden geproefd. Want dat is nog steeds de enige manier om wijn goed te beoordelen.

Wijnmotto
"Eerst proeven.” Voor mij is wijn ‘werk’. Maar wel enorm leuk werk en je raakt ook nooit uit ‘gewerkt’. Want ik wil overal altijd élke wijn proeven, waar ik ook maar een fles zie open gaan. Een ernstige vorm van vak deformatie. Eigenlijk best een beetje zielig dus. Maar het meest trots ben ik als we na een dag lang toeren en proeven iets echt bijzonders hebben gevonden, waar we veel mensen blij mee kunnen maken, voor een redelijke prijs.

Het wijnbeurs proefpanel Franz

Paul van Boxstael
Directeur Wijnbeurs België & jurylid van het Concours Mondial de Bruxelles - 40 jaar proefervaring

Aantal wijnen geproefd
61.000

Favoriete wijn
In wit Chassagne-Montrachet Les Chaumées 1er cru « Clos de la Truffière » van Michel Niellon. Liefst in niet te rijpe jaren zodat het frisse maar zachte zuur de typiciteit van Bourgogne bewaart. In rood Gevrey-Chambertin of Vosne-Romanée van een goede producent. Klassieke Bourgogne dus.

Ervaring opgedaan
Ik heb wijn niet van huis uit meegekregen. Mijn eerste kennismaking met wijn was immers pas in mijn legerdienst met een glas rosé. Toen ik het leger verliet had de wijnmicrobe me al helemaal te pakken. Elk weekend proefde ik een vijftal wijnen en in de loop der jaren bestudeerde ik honderden wijnboeken. Ik rolde al snel in verschillende wijnclubs en maakte vele wijnreizen. Hoofdzakelijk in Frankrijk, Italië en Duitsland, maar ook in Zuid-Afrika, Oostenrijk, Joegoslavië, Libanon, USA… Allicht de meeste ervaring kwam van het meer technisch proeven in diverse wijnkelders in Bourgogne met oenoloog Christophe Pippo. Uiteraard zijn ook – sinds 2000 - alle uitgebreide vergelijkende proeverijen bij de Wijnbeurs erg waardevol.

Wijnmotto
"Wijn brengt vreugde, genot en positiviteit in het leven”. Ik kan intens genieten van een simpel glas fris fruitige wijn op een terrasje, maar evenzeer van intellectueel proeven en discussiëren over grote wijnen. Voor elk moment is er immers de juiste wijn. Net zoals er bij elk gerecht een wijn is die het gerecht naar een hoger niveau tilt. Ik vind het zalig om die ontdekkingen te delen met vrienden en familie.

Het wijnbeurs proefpanel Paul

Jim James
Proefpanellid Wijnbeurs met 17 jaar proefervaring

Aantal wijnen geproefd
25.000

Favoriete wijn
1961 Chateaux Pichon-Longueville Comtesse de Lalande, ooit gekocht door mijn opa voor 25 gulden, drie jaar geleden gedronken op de 93e verjaardag van mijn oma. Was nog heel vitaal, bijzondere wijn.”

Ervaring opgedaan
De meeste ervaring heb ik opgedaan tijdens selectieproeverijen bij de Wijnbeurs onder de bezielende leiding van Franz. Zeer leerzaam was het proeven van de primeurwijnen in 2011 in Bordeaux (oogst 2010). Daarnaast heb ik zelf voor mijn WSET-advanced-opleiding veel beurzen bezocht, waar je meestal honderden wijnen kan proeven, en natuurlijk zelf intensief ‘geoefend’, ook buiten werktijd zoals het een ambitieus wijnman betaamt. En natuurlijk de onvermijdelijke bezoekjes aan producenten tijdens vakanties, met name Vouvray, Montlouis, Chinon en Bourgeuil.”

Wijnmotto
Wijn is voor mij een hoogtepunt van cultuur, in de beste gevallen zelfs kunst. Wijn verrijkt voor mij m’n leven; het proeven van een wijn blijft een spannende gebeurtenis, en roept altijd emotie op. Ik vind het prachtig hoe de mens door (soms zelfs eeuwenlang) te investeren in het cultiveren van een wijngaard, zo’n fantastisch product kan voortbrengen. Een dag geen goede wijn gedronken is een dag niet geleefd.”

Het wijnbeurs proefpanel Jim

Tineke Janssen
Vinoloog met 18 jaar inkoop- en proefervaring voor horeca en detailhandel

Aantal wijnen geproefd
40.000

Favoriete wijn
Voor witte wijnen kies ik voor de Loire: Sancerre en Pouilly-Fumé. Voor rode wijnen ga ik naar Italië: Brunello, Super Tuscan, of top Barolo en Barbaresco.

Ervaring opgedaan
Tijdens mijn eerste inkoop-verkoop job voor wijn uit Zuid-Afrika, daar begon het spel met het maken van de perfecte blend uit 80 verschillende cuvées ter plaatse (bijvoorbeeld Swartland en Welmoed die bij Albert Heijn worden verkocht). Daarnaast heb ik 7 jaar lang in het proefpanel van Perswijn van Ronald de Groot gezeten; ik proefde samen met andere professionals uit de wijnwereld altijd 24 flessen van 1 druif of streek blind op dinsdagavond in zijn kelder in Amsterdam. Verder heb ik natuurlijk veel ervaring opgedaan tijdens de vele wijnreizen die ik heb gemaakt. Het meedraaien van de wijnoogst in Zuid Frankrijk. En de onvergetelijke blinde proeverijen in de proefkamer van de Wijnbeurs.

Wijnmotto
Wijn is voor mij “back to basics”, gebruik van onze smaak, reuk, tast en zicht zintuigen. Elke keer een ontdekking, elke keer een beleving, elke keer 'basis’ genot. Wijn maakt voor mij deel uit van mijn ying-yang balans.

Het wijnbeurs proefpanel Tineke

Chantal Driesen
Bio Specialist By the Grape, WSET Level 4 Diploma Certified, 7 jaar proefervaring

Aantal wijnen geproefd
5.000

Favoriete wijn
’Eén favoriete wijn? Dat is lastig! Ik ben dol op stevig rood, zoals een gerijpte Cahors (Malbec), of een intens geconcentreerde Hermitage. Maar een wijn die me altijd zal bij blijven is de Pinot Noir uit Oregon, van de Franse wijnfamilie Drouhin, wat een kracht, lengte en concentratie…

Ervaring opgedaan
Wijn is al 10 jaar mijn passie, vanaf het moment dat ik bij de wijnvereniging ging aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Tijdens deze studie kreeg ik de kans om voor 6 maanden een wijnstudie te volgen in Zuid-Afrika. Hier leerden we blind te proeven, minimaal 3 keer per week, 3 uur lang. Na dit avontuur besloot ik me verder te specialiseren en ben door de jaren heen alle WSET wijn opleidingen gaan volgen, inmiddels ben ik sinds mei 2016 afgestudeerd en heb het WSET Diploma certificaat na veel proeven en leren op zak. En dat proeven doe ik nog steeds… Op zoek naar de lekkerste biologische wijnen.

Wijnmotto
Taste life it’s delicious, dat is eigenlijk mijn levensmotto. Hoewel dit niet alleen om wijn gaat, staat het voor mij wel centraal in mijn leven. Ik vind het magisch, dat er zoveel diversiteit aan wijn bestaat, terwijl het eigenlijk allemaal begint bij de druif zelf die groeit in een specifieke bodem, landschap, klimaat en terroir. Het is eigenlijk puur natuur, want wat mij betreft is biologisch werken de toekomst. Wijn is beleving, en dat deel ik maar al te graag met iedereen die het leuk vindt!

Het wijnbeurs proefpanel Chantal
Naar boven