Halfdroge witte wijn 

De meeste witte wijnen die gedronken worden zijn droog, al zijn er ook nog steeds genoeg liefhebbers van zoete witte wijn. Tussen droog en zoet zitten nog veel andere wijnen die milddroog of halfdroog zijn.

 

halfdroge witte wijnRestsuiker in halfdroge wijn

Hoe zoet een wijn is, heeft alles te maken met de hoeveelheid restsuiker in de wijn. Wanneer een druif wordt geplukt zitten er aardig wat suikers in. Deze suikers zijn hard nodig bij de vinificatie, want dan worden de suikers omgezet in alcohol. Des te meer suiker, des te hoger het uiteindelijke alcoholpercentage. Daarom zijn wijnen uit warme gebieden vaker ook hoger in alcohol dan wijnen uit een koel klimaat.

Halfdroge witte wijnen

Zoals gezegd worden de suikers in het sap bij de vinificatie omgezet in alcohol. Als alle suikers zijn vergist, blijft er een droge wijn over. De vergisting kan ook stoppen voordat alle suikers zijn omgezet. Dat kan gebeuren omdat de wijnmaker zelf ingrijpt of omdat het alcoholgehalte al dusdanig hoog is dat de gistcellen hun werk niet meer kunnen doen. In beide gevallen zit er dan nog restsuiker in de wijn waardoor de wijn zoeter is. In de Duitse wijnregio Moezel vinden we veel witte wijnen van Riesling die halfdroog zijn.

Toevoegen van suiker aan wijn

Een wijnmaker mag niet zomaar van alles toevoegen aan de wijn. De meeste regels gelden voor de hele Europese Unie en dan zijn er ook nog eens gebieden die nog wat extra regels aan het rijtje hebben toegevoegd. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om naar hartenlust suiker toe te voegen aan de wijn. In koele gebieden wordt er een uitzondering gemaakt, omdat het sap van de geperste druiven daar vaak te weinig suikers bevat om een goede wijn te maken. In dat geval mag de wijnmaker chaptalisatie toepassen om het alcoholpercentage op te krikken. De suikers die voor de vergisting worden toegevoegd, worden dan weer volledig omgezet in alcohol. Het gaat hier dus niet om het zoeter maken van de wijn.

halfdroge witte wijn
halfdroge witte wijn
  • Voor 16:00 uur besteld, morgen al in huis
  • Altijd blind geproefd
  • 100 % proefgarantie
  • Alle wijnen met zorg geselecteerd
  • Gratis retour sturen
  • Bestel snel!
Naar boven