Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Viognier

Filter 1 resultaat
Gekozen filters:
  1. Bleek, strak & mineralig

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
    • Two Rivers 'Isle of Beauty' Rosé
    • Two Rivers 'Isle of Beauty' Rosé
    • + 2
    Two Rivers Isle of Beauty Rose Marlborough
    2023 | Nieuw-Zeeland | Marlborough
    Waardering:
    40% 100 0
    (1)
    |
    De verfrissende en rijk gefruite rosé is buitengewoon goed en wordt ook wel de 'Whispering Angel' van Nieuw-Zeeland wordt genoemd. 2x bekroond met goud!
    • Smaakprofiel
      Bleek, strak & mineralig
    • Druivenras
      Syrah, Pinot Grigio, Pinot Noir, Viognier
    17,99

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Viognier wijn

Viognier is met stip de rijzende ster onder de witte druivenrassen. De druif is minder bekend dan de geroemde Chardonnay en Sauvignon Blanc, maar doet er zeker niet voor onder. De wijn heeft haar oorsprong in het Franse Rhône-gebied en is inmiddels in meerdere delen van de wereld aangeplant. Viognier-wijnen zijn vrijwel altijd droog, rond en zacht van smaak met fruitige aroma’s van abrikoos, perzik en honing.

Meer over Viognier wijn

Het verhaal gaat dat de Romeinen dit druivenras hebben meegenomen naar het Franse Rhône-gebied. Dit bleek een perfect gebied voor de Viognier-druif. Op de steile wijngaarden van Cordieu was dit zelfs de enige toegelaten druif.

Toch heeft de druif het erg zwaar gehad. In de jaren ’60 was de Viognier zelfs bijna uitgestorven. De wijngaard in de Cordieu verbouwde toen nog slechts 8 hectare. Vanaf de jaren ’80 heeft het druivenras een comeback gemaakt. De wijngaard in de Cordieu breidde zich uit tot meer dan 100 hectare en het ras verspreidde zich verder over de wereld.

De druif wordt tegenwoordig veel aangeplant in Languedoc, maar ook in de nieuwe wereld zoals in Chili, Zuid-Afrika en Australië. De bekendheid van de witte wijn is ook mede gekomen door de wijnmakers uit de nieuwe wereld. Zij zochten een alternatief voor Chardonnay: een volle wijn, maar zonder een overheersende houtsmaak. De Viognier paste precies in dit plaatje.

Viognier is een moeilijke druif om te verbouwen. Dit komt doordat de druif alleen houdt van een arme, kalkrijke en granieten bodem. Daarbij komt dat de druif precies rijp moet zijn om geoogst te worden. Precies rijp wil zeggen dat de Viognier-druif een suikergehalte heeft met een potentieel alcoholgehalte van 13%. Te vroeg oogsten zorgt voor een neutrale en aromaloze wijn en te laat oogsten maakt de wijn log en onfris door het hoge suikergehalte. Wijnboeren dienen het rijpingsproces van de Viognier-druif dus goed in de gaten te houden. Als de rijping perfect is, levert deze druif een heerlijk volle wijn met zachte fruittinten.

Wat eet je bij Viognier?

De wijn met veel body en zachte fruittinten past bijvoorbeeld uitstekend bij gekruide gerechten. De Thaise en Vietnamese keuken lenen zich hier goed voor. Ook is de wijn uitermate geschikt bij romige gerechten, zoals Franse kazen of romige pasta’s.

1 gekozen filter
Naar boven