Riesling

Filteren

2 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Georg-Julius-Riesling-(Organic)
    “Frisse biologische Duitse Riesling uit 2017”
    Georg Julius Riesling (Organic)
    2017 | Duitsland | Rheinhessen
    Georg Julius Riesling (Organic)

    Een knetterfrisse bloesemfruit Riesling uit 2017, gemaakt door een van dé Duitse Riesling specialis ...

    Normale prijs 11,99 Speciale prijs 9,49
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  2. Michel-Kempf-Riesling-Elzas
    “Uitstekende Riesling uit rijk Elzas jaar”
    Michel Kempf Reserve Riesling Vin d'Alsace AOC
    2017 | Frankrijk | Elzas
    Michel Kempf Riesling Elzas
    Waardering:
    90%
    (4)

    Het tophuis Kempf is al jaren één van de meest consistente producenten in Elzas en dat blijkt weer ...

    9,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

2 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

De van oorsprong Germaanse Riesling-druif zou ooit door Romeinse legioensoldaten ontdekt zijn. Zeker is dat de druiven van zeer hoge kwaliteit zijn en dat ze menig topwijn opleveren. Het ras voelt zich het best thuis in koele wijngebieden, belangrijkste thuisbasis is dan ook Duitsland. De beste wijnen uit dit land hebben hun verfijndheid, balans en elegantie veelal te danken aan de Riesling-druif.

Al in de 3e eeuw voor Christus werden de eerste wijnstokken aangeplant in de Ahrstreek. Om diverse redenen – waaronder de val van het Romeinse Rijk – stokte de productie, om eeuwen later pas weer echt op gang te komen. Tussen de 11e en 16e eeuw ontwikkelde zich zo’n 300.000 hectare wijngaard. Door een plaag druifluis en meeldauw in de 17e eeuw is dit echter teruggelopen tot 100.000 hectare. Nu heeft ons buurland zo’n 102.000 hectare wijngaard en is zij een grote speler in de (export)wijnwereld: per jaar wordt er 10.365.000 hl wijn geproduceerd.

Meer over de Riesling-druif

De Riesling-druif heeft klei-, kalk- en leisteenrijke terroirs nodig om goed te gedijen. Daarnaast groeit de druif simpelweg het best op hellingen met een gunstige ligging. Zoals gezegd bevinden dit soort ideale omstandigheden zich vooral in Duitsland, maar Riesling wordt ook verbouwd in Oostenrijk, Noord-Italië, Californië, Nieuw-Zeeland en Australië. Echter, door de hitte in de laatstgenoemde landen, ontbreekt in hun Riesling-wijnen vaak dat frisje waar Franse Riesling zo om bekend staat. Voorwaarden om een goede wijn gemaakt van Riesling te produceren zijn een goede wijngaard en een warm jaar, anders blijven de druiven te hard. De druif rijpt naar Duitse begrippen behoorlijk laat, maar door de dikke schil kan het geen kwaad als ze wat langer blijven hangen om zo het suikergehalte, geur en smaak beter te laten ontwikkelen.

Karakteristieken van Riesling

Riesling-wijnen hebben vaak een hoge zuurgraad, maar deze is in evenwicht met de zuurgraad. Als ze jong zijn, zijn ze in de neus fris en licht kruidig met veel impressies van bloemen en in de mond droog, verfijnd en elegant. Zijn ze wat ouder? Dan zijn ze juist uitbundig, kruidig en olieachtig met wat honing. Goede Rieslings hebben bovendien een duidelijke citrustoon.

Kernwoorden die een goede Riesling omschrijven zijn frisheid, kruidigheid en balans. Als een Riesling=wijn van echt hoge kwaliteit is, kan een fles wel dertig jaar bewaard worden. Soms wordt er zelfs nog wel eens een wijn ontdekt die ruim honderd jaar oud is en nog steeds springlevend en lekker!

Wat eet je bij Riesling?

Riesling is een perfecte aspergewijn. Ook erg lekker bij zuurkool, forel, sardines, krab of ansjovis.
Naar boven