Alles over Pecorino wijn

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 23-07-2021
Delen
 Pecorino wijn
 Pecorino wijn
Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 12.693 reviews

Pecorino is meer dan alleen een Italiaans schapenkaasje. Ook is de Pecorino een inheems druivenras en het lievelingskostje van menig schaap bovendien. Op doortocht van weide naar weide doen de “Pecora” (schapen) zich maar al te graag tegoed aan de smakelijke bommetjes druivensuiker in de op de steile heuvels aangelegde wijngaarden.

Geschreven door Gert-Jan Boone.

Het zwarte schaap…

Het had echter weinig gescheeld of de Pecorino was voor altijd verloren gegaan. Ook zonder bezoekje van een kudde hongerige schapen brengt de wijnstok relatief weinig druiven voort en veel opportunistische wijnboeren hebben ‘het zwarte schaap’ van de druivenfamilie opgeofferd ten faveure van productievere rassen. Volgens de overlevering was er begin jaren ’80 nog slechts één druivenstruik over. Gelukkig is het kwaliteitspotentieel van de Pecorino net op tijd door enkele lokale wijnboeren onderkend en is de druif van de ondergang gered. Beetje bij beetje neemt het wijngaardareaal weer toe en anno 2018 staat in Midden-Italië zelfs 1.100 hectare wijngaard met de Pecorino aangeplant voor het maken van Italiaanse witte wijn.

Duurzaamheid in het kwadraat

Eén van de belangrijkste wijnbouwgebieden voor de Pecorino is Terre di Chieti in de Abruzzen. De Adriatische Zee in het oosten en de Apennijnen in het westen dragen bij aan een bijzonder microklimaat, waarbij de frisfruitige aroma’s van de Pecorino tot volle wasdom komen. Het eeuwige zeebriesje en de hoge ligging van de wijngaarden maken Terre di Chieti bovendien bij uitstek geschikt om de voor het nageslacht behouden gebleven Pecorino biologisch te verbouwen. Duurzaamheid in het kwadraat dus. Daar mag op gedronken worden!

Als een Sauvignon Blanc

In de lentezon drinken we de biologische Pecorino van Cantine Spinelli. Verkwikkend citrusfruit, frisse appel, oppeppende kruisbessen en zalvend rijpe peer verblijden onze smaakpapillen. Als een Sauvignon Blanc, maar dan zonder het aroma van lauwe kattenpis en doorgekookte asperges. Als een goede Sauvignon Blanc dus. Dat is wat de Pecorino te bieden heeft. Salute!