Tempranillo wijn
De Tempranillo druif wordt gezien als het meest edele druivenras van Spanje. Symbool voor de Spaanse wijnbouw en het Spaanse antwoord op de Franse Cabernet Sauvignon. Deze blauwe wijndruif vormt de basis voor een groot deel van de mooiste Rioja’s en Ribera del Duero’s uit dit Zuid-Europese land.
Temprano betekent ‘vroeg’ en de Tempranillo druif dankt zijn naam dan ook aan zijn snelle rijping. Door die vroege rijping, groeit deze druif het best in hoger gelegen wijngaarden. Wanneer het te heet en droog is, heeft Tempranillo het namelijk moeilijk en in hooggelegen gebieden is het verschil tussen de dag- en nachttemperaturen groot, wat ervoor zorgt dat de druiven zich daar beter kunnen ontwikkelen en gelijkmatiger kunnen rijpen.
In Spanje heeft de Tempranillo ook een aantal andere namen, zoals Cencibel, Tinto Fino, Tinta de Toro, Tinta del PaÃs en Ull de llebre. In Portugal staat de druif ook wel bekend als Aragonez of Tinta Roriz. Naast aanwezigheid in Spanje en Portugal is Tempranillo ook te vinden in Australië, Argentinië, Nieuw-Zeeland en het Amerikaanse Californië.
Rioja Tempranillo wijn
De beste wijnen van de Tempranillo druif worden geproduceerd in het noordelijk gelegen Spaanse wijngebied Rioja, waar een eeuwenoude wijntraditie is. Van oorsprong werden er in deze wijnstreek lichte, fruitige en weinig complexe rode wijnen van de Tempranillo-druif gemaakt. Tot Spaanse wijnmakers aan het einde van de 19e eeuw hoorden van rijping op eikenhouten vaten. Ze kwamen daarmee in aanraking via Franse wijnboeren, die de Pyreneeën overstaken ten tijde van de druifluis epidemie. Vanaf dat moment begon de krachtige Rioja-stijl zoals we die nu kennen zich te ontwikkelen. Vandaag de dag worden er vooral in Rioja Alta prachtige wijnen gemaakt, waar de Tempranillo-druivenstokken groeien op droge, rotsachtige grond. Deze Spaanse rode wijnen zijn wereldberoemd om hun finesse en structuur. De bewaarkwaliteit van Tempranillo wijn uit Rioja is zeer goed.
Ribera del Duero Tempranillo wijn
De appellation Ribera del Duero wordt ook wel ‘Het Bordeaux’ van Spanje genoemd. Ook hier viert de Tempranillo druif hoogtij, al wordt hij hier Tinto Fino genoemd. De bodems bestaande uit slib, krijt en kalksteen leveren rode wijnen van hoge kwaliteit met aroma’s die variëren van klein rood fruit en exotisch hout, tot milde kruiden en gedroogde rozen. De wijnen zijn krachtig, complex en hebben een mooie lengte. Ze staan bovendien bekend om hun bewaarpotentieel; er zijn Ribera del Duero’s die tot vijftig jaar (of langer) opgelegd kunnen worden.
Karakteristieken van Tempranillo wijn
Tempranillo druiven hebben een dikke schil. De rode wijnen die ervan gemaakt worden hebben een vrij donkere, rode kleur. Herkenbare aroma's zijn die van rood fruit, zoals aardbei en pruimen, maar ook tabak, leer en een mooie dosis kruidigheid. Rode Tempranillo wijnen hebben een mooie balans, met dank aan de tanninehoudende structuur en de nodige frisheid. Jonge Tempranillo’s zijn soepel en fruitig. Na enige houtrijping krijgen de wijnen meer diepgang en tonen van vanille, kokos, leer en kruiden. Het kokos aroma komt vaak voor in wijnen die houtrijping hebben ondergaan in Amerikaans eikenhout.
Wat eet je bij Tempranillo?
Tempranillo wijn is erg lekker bij gegrild rood vlees, zoals een mooi stuk rund of sappige lamskoteletten. Serveer eens een Rioja bij een Spaanse stoofschotel met tomatensaus en rundergehakt of een Ribera del Duero bij een gerecht met in de oven gegrilde pompoen. Ook bij tapashapjes is een rode Tempranillo wijn fantastisch.