Riesling
-
-
-
- Gratis1 bezorging met Wijnbeurs Plus
- Blind geproefd. Beslist goede wijn
- Gratis retourneren
-
-
-
- Niet op voorraadNormale prijs: 21,99 Speciale prijs: 16,99
- Niet op voorraad10,99
Riesling wordt door veel critici, waaronder Jancis Robinson, als één van de beste witte druivenrassen ter wereld beschouwd, oftewel de koningin der druiven. Maar weinig druivenrassen kunnen zo'n divers smaakpalet voortbrengen: van hele zoete wijnen tot hele droge Rieslings.
Zeker is dat de druiven van zeer hoge kwaliteit zijn en dat ze menig topwijn opleveren. Zelfs als de witte wijnen zoet zijn, beschikken ze nog steeds over een verbazingwekkende levendigheid en een fris zuurtje. En een uitstekende fles wijn van deze druif kan in tegenstelling tot andere witte wijnen ook nog tientallen jaren bewaard worden.
De van oorsprong Germaanse druif zou ooit door Romeinse legioensoldaten ontdekt zijn. Al in de 3e eeuw voor Christus werden de eerste wijnstokken aangeplant in de Ahrstreek. Om diverse redenen – waaronder de val van het Romeinse Rijk – stokte de productie, om eeuwen later pas weer echt op gang te komen.
Tussen de 11e en 16e eeuw ontwikkelde zich zo’n 300.000 hectare wijngaard. Door een plaag druifluis en meeldauw in de 17e eeuw is dit echter teruggelopen tot 100.000 hectare. Nu heeft Duitsland zo’n 102.000 hectare wijngaard en is zij een grote speler in de (export)wijnwereld: per jaar wordt er 10.365.000 hl wijn geproduceerd.
De Riesling druif heeft klei-, kalk- en leisteenrijke terroirs nodig om goed te gedijen. Daarnaast groeit de druif simpelweg het best op hellingen met een gunstige ligging. Het ras voelt zich het best thuis in een koel klimaat, waardoor de Duitse wijngebieden de belangrijkste thuisbasis vormen. Meer dan de helft van de totale productie komt hier vandaan.
Duitse Riesling is opgedeeld in een classificatiesysteem dat duidt op hoe droog of zoet een wijn zou kunnen zijn: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese, waarbij de laatstgenoemde om de meest zoete Rieslings gaat.
Voorwaarden om een goede wijn te produceren zijn een goede wijngaard en een warm jaar, anders blijven de druiven te hard. De druif rijpt naar Duitse begrippen behoorlijk laat, maar door de dikke schil kan het geen kwaad als ze wat langer blijven hangen om zo het suikergehalte, geur en smaak beter te laten ontwikkelen.
Riesling is echter ook een koningsdruif in de Franse Elzas. Ondanks de noordoostelijke ligging heerst hier een relatief warm klimaat en dat is te danken aan de bergketen de Vogezen. Die houdt de regen en wind grotendeels buiten. Ook hier groeit de druif vaak op hoger gelegen wijngaarden, waardoor hij ook hier profiteert van de koelere temperatuur. Riesling uit de Elzas betreft meestal droge wijnen die iets aromatischer zijn in vergelijking met Duitsland.
Hoewel Duitsland en de Elzas de belangrijkste wijngebieden zijn, wordt de druif ook verbouwd in Oostenrijk, Noord-Italië, Californië, Nieuw-Zeeland en Australië.
Wijnen gemaakt van deze druif hebben vaak een hoge zuurgraad, maar zijn wel in evenwicht. Als ze jong zijn, zijn ze in de neus fris en licht kruidig met veel aroma's van bloemen en in de mond droog, verfijnd en elegant. Zijn ze wat ouder? Dan zijn ze juist uitbundig, kruidig en olieachtig met wat honing. Goede Rieslings hebben bovendien een duidelijke citrustoon.
Kernwoorden die een goede Riesling omschrijven zijn frisheid, kruidigheid en balans. Als een Riesling wijn van echt hoge kwaliteit is, kan een fles wel dertig jaar bewaard worden. Soms wordt er zelfs nog wel eens een wijn ontdekt die ruim honderd jaar oud is en nog steeds springlevend en lekker!
Riesling is een graag geziene gast aan tafel, want door de veelzijdigheid en bijzondere smaak is dit een uitstekende wijn op gastronomisch gebied. Zo is het een perfecte aspergewijn, maar Riesling is ook erg lekker bij zuurkool, forel, varkensvlees, paté en de Aziatische keuken. Ontdek in deze blog meer over waarom dit soort gerechten zo goed bij Riesling passen.