Pinot Noir rode wijn
De Franse druivenfamilie ‘Pinot’ komt oorspronkelijk uit de Bourgogne en bestaat uit Pinot Blanc, Pinot Meunier, Pinot Beurot, Pinot Gris en natuurlijk de Pinot Noir. De druif is erg gevoelig voor ziektes en is daarom in vergelijking met andere Franse druiven veel minder verspreid over de wereld. Pinot Noir is naast Bourgogne ook aangeplant in Elzas, Zwitserland en Duitsland, waar die Spätburgunder heet.
Zoals gezegd is de druif gevoelig voor ziektes en is het klimaat en het terroir waar de druif verbouwd wordt, van grote invloed. Zo kan er in slechts één wijngaard of regio met verschillende terroirs Pinot Noir in uiteenlopende stijlen ontstaan.
Pinot Noir in Nieuw-Zeeland
Pinot Noir is samen met Sauvignon Blanc uitgegroeid tot het visitekaartje van Nieuw-Zeeland. Het land bestaat uit twee eilanden, het Noorder- en Zuidereiland. Nieuw-Zeeland is zo’n 1600 kilometer lang. Het is dan ook niet gek dat er klimatologische verschillen zijn. De gemeenschappelijk deler is de zee. Die zorgt overal voor een wind vanuit zee en koele nachten. Met het zonlicht overdag zijn het perfecte condities voor de druiven.
Marlborough Pinot Noir
Marlborough, in het noorden van het Zuidereiland, is waarschijnlijk het meest bekende wijngebied van Nieuw-Zeeland. Vooral vanwege Sauvignon Blanc, maar er worden ook wijnen van Pinot Noir gemaakt.
Pinot Noir in Italië
De druif Pinot Noir vinden we ook terug in Italië, al wordt de druif daar Pinot Nero genoemd. Pinot Noir staat in Italië vooral in het noordoosten aangeplant en in Lombardije. Aangezien Pinot Noir zich uitstekend leent voor mousserende wijnen, wordt de druif ook in Italië gebruikt voor verschillende spumante wijnen.
Pinot Noir in Frankrijk
Pinot Noir is in Frankrijk verantwoordelijk voor een flink aantal van de meest prestigieuze wijnen ter wereld. In de Champagne en de Bourgogne worden wijnen van hoge kwaliteit gemaakt en speelt Pinot Noir een grote rol. Het is een vrij moeilijke druif om te cultiveren. De druif loopt vroeg uit waardoor Pinot Noir erg gevoelig is voor lentevorst. Ook de rijpheid van Pinot Noir kan problemen opleveren. Als de druif te vroeg wordt geoogst of het is een koud jaar geweest, dan kan de druif vegetale aroma’s geven of te licht zijn. Daarom moet een wijnmaker goed opletten bij Pinot Noir en de druiven in de wijngaard extra in de gaten houden.
Pinot Noir Bourgogne
In de Bourgogne heeft Pinot Noir de voorkeur voor (zuid)oostelijk gelegen hellingen en een bodem met een luchtige bovenlaag bestaande uit leem of mergel en een ondergrond van kalksteen. Samen met Chardonnay heeft Pinot Noir de wijnen van de Bourgogne internationaal op de kaart gezet. De wijnen zijn wereldwijd geliefd. Waar in Bordeaux een wijngaard behoort tot een wijnhuis, zijn de wijngaarden in Bourgogne versnipperd. Eén climat kan veel verschillende eigenaren hebben. Sommige wijnboeren hebben bijvoorbeeld maar een paar rijen stokken per climat in hun bezit.
Pinot Noir Champagne
Die andere welbekende regio waar Pinot Noir veel wordt gebruikt is de Champagne. Samen met Chardonnay en Pinot Meunier vormt Pinot Noir ‘de grote drie’. Vaak worden deze drie druivenrassen samen geblend om tot een prachtige Champagne te komen. Een Champagne van alleen Pinot Noir komt ook voor. De wijnmaker kan kiezen om de term blanc de blancs of blanc de noirs aan de wijn te geven. Bij een blanc de blancs is de Champagne van alleen witte druivenrassen gemaakt en bij een blanc de noirs van alleen blauwe druivenrassen.
Pinot Noir en Chardonnay
De druivenrassen Chardonnay en Pinot Noir zijn twee van de drie belangrijkste druivenrassen in de Champagneregio. Samen met het blauwe druivenras Pinot Meunier vormen ze de ‘grote drie’. Pinot Noir staat het meest aangeplant in de regio. De druif beslaat zo’n veertig procent van het wijngaard areaal in Champagne. Pinot Noir wordt gevolg door Pinot Meunier en daarna Chardonnay.
Goede Pinot Noir
Rode wijn van Pinot Noir staan bekend om de erg aantrekkelijke geur. Al in de jonge jaren zijn de wijnen bovendien erg toegankelijk: zacht en soepel. Als de wijnen jong zijn, hebben zij een frisse fruitige neus met aardbeien, frambozen en viooltjes. Pinot Noir is ook een fruitige wijn van smaak. Zelfs met houtrijping zijn de aroma’s van kersen goed te proeven in de wijnen. Als de wijn geen houtrijping heeft ondergaan zal de wijn frisser en fruitiger zijn dan wanneer dit wel het geval is.
Zijn ze wat ouder? Dan is er nog steeds een aardbeitje te ontwaren, maar ook een wat stevigere pruimengeur. Over het algemeen bevatten Pinot Noirs weinig tannine. Echter kunnen de betere wijnen ondanks hun uitstekende kwaliteit op jonge leeftijd ook prima wat langer op fles liggen.
Pinot Noir staat bekend om de lange en soepele afdronk en de zachte tannines die de wijn vaak heeft. Het is wel een druif waar de wijnboer veel tijd en aandacht aan moet besteden om ervoor te zorgen dat schimmelziektes geen grip krijgen op de druiven. Ook in de kelder moet de wijnmaker eventueel bijsturen waar dat nodig is om alles uit de druif te halen.
Wat eet je bij Pinot Noir?
Pinot Noir wijn is op zichzelf al lekker, maar komt nog beter tot zijn recht bij entrecote, eend, kip en bij gerechten met paddenstoelen en truffel. Op onze pagina over wijn en spijs combineren vindt u meer combinaties.
Pinot Noir Online bestellen
Pinot Noir Kopen, dat kan bij wijnbeurs.nl. Wij hebben wijnen van Pinot Noir als rode wijn, rosé en mousserend. De rode wijnen van Pinot Noir zijn alom bekend, wereldberoemd zelfs wanneer ze uit de Bourgogne komen, maar de druif kan veel meer. Zo is Pinot Noir ook een druivenras die we tegen kunnen komen in een rosé en zelfs in mousserende wijnen. Pinot Noir is namelijk één van de drie belangrijkste druivenrassen in de Champagne, samen met Chardonnay en Pinot Meunier. Ook Pinot Meunier is een blauw druivenras.
Pinot Noir wit, rood of rosé?
Zoals gezegd is Pinot Noir een druif voor rode wijn, maar er kunnen ook rosé wijnen van worden gemaakt. Het klinkt misschien gek, maar zelfs witte wijn kan van Pinot Noir worden gemaakt. Of Pinot Noir wit of rood is hangt helemaal af van de manier waarop de wijn is gemaakt. Hebben de schillen na het persen niet in contact gestaan met het sap, dan is het een witte wijn. Hebben de druivenschillen wel mee geweekt? Dan heeft het sap de kleur uit de schillen onttrokken en is het sap gekleurd. Bij een witte wijn van blauwe druiven, zoals bij Pinot Noir, moet dat dus heel rustig gebeuren. Zo’n wijn wordt dan wel een Blanc de Noirs genoemd. Veel Champagnes bevatten de druif Pinot Noir, maar zijn toch wit van kleur.
Pinot Noir is een blauw druivenras waar prachtige rode wijnen van gemaakt worden, maar de druif wordt ook gebruikt voor rosé. De rosé versie van de wereldberoemde Sancerre is daar een goed voorbeeld van. Door minder lang schilcontact bij het persen, minder lang dan dat bij het maken van rode wijn, kunnen heerlijke rosé wijnen worden gemaakt van blauwe druiven. Zo ook van Pinot Noir.