Pinot Grigio zoet of droog

Is Pinot Grigio zoet of droog? Het antwoord op die vraag is niet zo eenduidig. Het kan namelijk allebei. Het ligt er maar net aan wat de wijnmaker wil en waar de druif groeit. Pinot Grigio is hetzelfde druivenras als Pinot Gris, al smaken de wijnen wel allemaal anders. Dat ligt allemaal aan het terroir en wat de wijnmaker met de druiven en het sap doet. Andere namen voor Pinot Gris en Pinot Grigio zijn onder meer Grauburgunder of Ruländer in Duitsland, Malvoisie in de Loire, in Savoie en in Zwitserland en Szürkebarát in Hongarije.

Pinot Grigio droog of zoet

Pinot Grigio droog of zoet

Zoals gezegd kan een Pinot Grigio droog of zoet zijn. In de Franse Elzas zijn de wijnen over het algemeen rijker en kunnen ze een klein restzoetje hebben of door de tropische aroma’s wat zoeter over komen. Om een zoete Pinot Grigio te maken, worden de druiven vaak laat geoogst zodat de druiven vol suikers zitten. Deze suikers worden bij de vergisting omgezet in alcohol. Als de vergisting eerder wordt gestopt, wanneer dus nog niet alle suikers zijn vergist, resulteert dat in een wijn met restsuiker. De hoeveelheid restsuiker bepaalt hoe zoet de Pinot Grigio uiteindelijk is.

Wat eet je bij Pinot Grigio?

Omdat Pinot Grigio droog of zoet kan zijn, zijn er ook verschillende gerechten bij te bedenken. Er zijn veel gerechten die goed passen bij een glas droge Pinot Grigio. Denk aan een frisse salade met bijvoorbeeld stukjes peer, een bord risotto met asperges, spaghetti met garnalen, mozzarella met pijnboompitten en een heerlijk stuk witvis met bijvoorbeeld peterselie.

Bij een halfdroge Pinot Grigio mag er best wat pikant eten naast gezet worden. Het lichte zoetje van de wijn kan prima opboksen tegen curry’s of een stuk zalm met een licht pittig sausje.

Naar boven