Pinot Blanc is een veelzijdige druivensoort voor witte wijn die verwant is aan de druivenrassen Pinot Noir en Pinot Gris. De druif wordt veel gebruikt voor sprankelende en zoete dessertwijnen, maar ook voor het maken van droge witte wijnen. Pinot Blanc mag dan wel niet de meest populaire druif uit de Pinot familie zijn, hij heeft zich bewezen in verschillende Europese wijnregio’s zoals de Franse Elzas, Alto Adige in Italië en verschillende wijnstreken in Duitsland en Oostenrijk.
Pinot Blanc wijnen hebben over het algemeen een fris, licht en strak karakter en een geur van wit fruit als appel, peer, perzik en lychees, noten en boterbabbelaars. Deze frisdroge witte wijn is met zijn uitstekende balans zeer toegankelijk en daarom geliefd.
De oorsprong van de Pinot Blanc-druif ligt in de Franse Bourgogne, maar het meest bekend is de druif geworden door de wijnen die er van hem gemaakt worden in een wijnstreek in het noordoosten van het land: de Elzas (Alsace). Deze regio kent warme lentes, droge en zonnige zomers, lange en zachte herfsten en koude winters. Veel zonuren dus. Dat is ideaal voor wijndruiven en ook voor de Pinot Blanc. Een Pinot Blanc d’alsace wijn is prachtig rond en fris, met de soepele geur van bloemen en wit fruit. Overigens wordt er ook wijn van deze druif gemaakt in de Champagnestreek, waar hij ook wel ‘Blanc Vrai’ wordt genoemd.
In Duitsland en Oostenrijk heet de Pinot Blanc-druif Weissburgunder, wat een letterlijke verwijzing naar de oorsprong van de druif is. Weissburgunder betekent namelijk ‘witte Bourgogne’. Weiss Klevner is ook een benaming en is verwant met de Chardonnay, maar mist diens adellijke eigenschappen. In Duitsland zijn Weissburgunder wijnen meestal licht en verfrissend, in Oostenrijk worden er luxe zoete wijnen van gemaakt.
Buiten Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland is Pinot Blanc ook in het noordwesten van Italië op grote schaal aangeplant. Daar is de druif beter bekend als Pinot Bianco: een knisperende frisse wijn die bijna nooit wordt geblend met andere druivenrassen. Pinot Bianco wordt bovendien gebruikt voor het maken van Italiaanse mousserende wijn, zoals Franciacorta.
Doordat de wijn een hoge zuurgraad heeft, weten de wijnmakers in het Amerikaanse Californië ook wel raad met de Pinot Blanc. Daar maken ze er graag mousserende wijn van. In Canada wordt er zelfs Pinot Blanc ijswijn gemaakt! Canada’s Okanagan Valley staat bekend om hoge kwaliteitswijnen die zij van de druif produceren.
Om een Pinot Blanc het best tot zijn recht te laten komen, adviseren wij de wijn te schenken in een glas met een tulpvorm. Een smal glas dus, geen brede. Een glas met dergelijke vorm is geschikt om goed te walsen maar zorgt er ook voor dat de geur goed in het glas blijft hangen.
Naast de keuze voor een glas, is ook de temperatuur van de wijn belangrijk. De beste temperatuur voor een Pinot Blanc d’Alsace is tussen 7-10 °C. De Pinot Blanc uit Duitsland is vaak nog iets lichter en frisser, waardoor geur en smaak het best tot hun recht komen als de wijn iets warmer gedronken wordt. Een temperatuur tussen de 10-12 °C is ideaal.
Wijnen van de Pinot Blanc druif zijn geurig en fruitig met een droge, frisse en soms wat pittige smaak. Pinot Blanc is een uitstekende wijn bij asperges, maar het is ook een goede wijn & spijs combinatie bij gekookte vis, wit vlees en… zuurkool! Pinot Blanc bij de borrel? Zeker. Deze witte wijn is erg lekker bij zachte kaassoorten en crudité.