Een Malbec wijn kun je herkennen aan zijn rustieke karakter en sappige stijl, boordevol fruit zoals blauwe bes, rode pruim en andere steenvruchten. In de geur zijn bramen, kersen, chocolade en truffel te ontwaren. Rijpt een Malbec op hout? Dan proef je dat ook in de smaak door tonen van zwart fruit, chocolade en zoete tabak. Er zijn drie plekken op de wereld waar veel Malbec-wijnstokken aangeplant zijn en wijnmakers de mooiste wijnen van deze blauwe wijndruif maken.
De Malbec komt oorspronkelijk uit het Franse Bordeaux, waar de druif nog steeds vaak toegevoegd wordt aan de klassieke druivencombinatie voor rode Bordeaux-wijnen: Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Maar, het is de wijnstreek Cahors in de Sud-Ouest (zuidwest-Frankrijk) die bekend staat als de bakermat van de Malbec. Daar wordt de druif ook wel ‘auxerrois’ en ‘côt’ genoemd. Het druivenras brengt hier krachtige en volle rode wijnen met veel tannines voort, met een donkere dieprode, bijna zwarte kleur. De geur van rood fruit en steenvruchten stuift het glas uit. Hoe langer een Cahors wijn van Malbec rijpt, hoe complexer de geur, met gedroogde pruimen, chocolade en drop.
De Malbec-druif werd in 1868 in Argentinië geïntroduceerd door de Fransman Pouget en heeft een tweede thuis gevonden in het Zuid-Amerikaanse land, waar hij ook wel Malbeck wordt genoemd. Driekwart van de in totaal 40.000 hectare aangeplante Malbec bevindt zich in Argentinië. Daarmee is de druif de ‘nationale trots’. Het gros van de Malbec bevindt zich in de wijnstreek Mendoza, waar de wijnstokken groeien op hoogtes tot 1400 meter. De Argentijnse rode wijnen van deze druif zijn karaktervol, vlezig en zacht, met de smaak van overrijp donker fruit en specerijen zoals zoethout. Wanneer de wijn op eiken vaten rijpt, ontstaan er heerlijke tonen van gestoofd fruit en vanille. De besten kunnen vrij lang opgelegd worden, zo’n vijf tot tien jaar.
Het succes van de Malbec in Argentinië wakkerde de interesse in deze druif in andere landen aan. Vooral in Chili is dat tot uiting gekomen. Het verschil tussen de Argentijnse en de Chileense Malbec is dat de wijnen uit Chili meer tannines hebben en ze vaak gecombineerd worden met andere ‘Bordeaux’ druiven. In Argentinië worden er vooral van wijnen van 100% Malbec gemaakt.
Malbec wijnen zijn krachtig en vol en daarom komt de wijn het best tot zijn recht bij stevige gerechten met volle, kruidige smaken. Een goede steak of confit de canard bijvoorbeeld, of gegrild lam of wildbraad. Ook bij harde kazen is een Malbec wijn niet te versmaden. Een andere goede wijn-spijstip voor de Malbec: schenk deze rode wijn eens bij een chocolade lava cake. De machtige smaak van de pure chocolade gaat perfect samen met het krachtige rode fruit van Malbec.
Wilt u online een Malbec wijn bestellen? Bij wijnbeurs;nl vind je het beste assortiment Malbec-wijnen. Ga je voor een complexe, krachtige volle Malbec uit de Franse Cahors of gaat je voorkeur uit naar een rode wijn van deze druif die zacht en stevig is? De keuze is aan jou. De bestelling heb je vervolgens binnen een paar dagen in huis.