Het van oorsprong Duitse witte druivenras Gewürztraminer behoort tot de oudste druivenrassen ter wereld die nu nog verbouwd worden. In het dorp Rhodt, in het Duitse Pfalz, groeit de druif al ruim 400 jaar. Letterlijk betekent Gewürztraminer ‘gekruide Traminer’ en tot 1870 stond de druif bekend als ‘Traminer Elzas’. Vandaag de dag is de Gewürztraminer veel te vinden in de wijngaarden van Noord-Frankrijk, Duitsland en – hoewel op kleine schaal – in Nieuw-Zeeland en in Australië.
Gewürztraminer is één van de meest karakteristieke aromatische wijnen ter wereld. De druif staat ook bekend om die intens geparfumeerde, lichte en kruidige aroma’s, waaronder een zeer herkenbare rozengeur. Gewürztraminers zijn rijk, sappig en elegant en heeft vaak een frisdroge afdronk met flink wat kracht en crunch. Er worden veel droge Gewürztraminer wijnen gemaakt, maar het is tevens één van de meest bekende – en populaire – druivenrassen voor het maken (licht) zoete wijn. Hoe zoet een wijn is, is afhankelijk van het gebied, de keuzes van de wijnmaker en het oogstjaar. De meeste Gewürztraminer wijnen zijn geschikt om jong te drinken, maar enkele zijn zeer geschikt om te bewaren. Die wijnen ontwikkelen dan mooie aroma’s van honing en noten.
Het lijkt erop dat de druif verwant is aan de Traminer familie, beter bekend als Roter Traminer. De Franse wijnstreek Elzas is de thuishaven van de Gewurztraminer – in deze regio schreven zonder umlaut – en de druif wordt er beschouwd als de Grand Cru van de regio. Zo kreeg hij ook zijn bijnaam, ‘de Keizer’. De omstandigheden in de regio zijn dan ook perfect voor de veelzijdige Gewürztraminer. Rijke kleibodems en een gematigd klimaat. De Elzas kent lange zomers met veel zonuren en het Vogezen-gebergte en de bossen aan de Duitse grens, beschermen in de koudere wintermaanden de wijngaarden tegen kou en regen. Een typische Elzasser Gewürztraminer heeft naast die fantastische karakteristieke geur veel body, weinig zuren en een heerlijke smaak van tropisch fruit (grapefruit, perzik en lychee) en honing.
In Australië wordt de Gewürztraminer druif vaak aangeduid als Traminer. Gek genoeg verwarden de Australiërs deze druif met de Albariño-druif en tot 2009 verkochten zij Gewürztraminer wijnen zelfs als Albariño-wijnen.
Naast de Elzas en Australië is de Gewürztraminer druif aangeplant in Nieuw-Zeeland, Oregon, Washington, Duitsland en Noord-Italië.
Door zijn karakteristieke lichte en kruidige geur, is een Gewürztraminer de perfecte metgezel van luxueuze voorgerechten als paté. Hoofdgerechten mals gebraden kip of ander wit vlees smaken uitstekend bij deze wijn. Serveert u een Gewurztraminer uit de Elzas? Kies dan voor zuurkool. De wijn is erg lekker bij dit hartige, zure gerecht. Door die aroma’s smaken Gewürztraminer wijnen goed bij Aziatische gerechten. Schenk de wijn eens bij klassieke Chinese gerechten als Tjap Tjoy en Koe Lu Yuk, of als er een Thaise Curry op het menu staat. Tot slot, ook als u op zoek bent naar een wijn voor bij uw dessert (vruchtengebak of kaas, bijvoorbeeld), is Gewürztraminer een goede keuze.
Er worden veel droge Gewürztraminer wijnen gemaakt, maar het is ook één van de meest bekende druivenrassen voor het maken van zoete wijn. Zoete wjin is dan niet meteen mierzoet, want de Gewürztraminer druif kan lichte tot zeer zoete witte wijnen produceren.