Chardonnay
- Niet op voorraad9,29
- Gratis1 bezorging met Wijnbeurs Plus
- Blind geproefd. Beslist goede wijn
- Gratis retourneren
-
-
Chardonnay is de beroemdste druif ter wereld. In ieder wijnland is de druif wel aangeplant. De kracht van deze druif is dat hij mooie wijnen kan voortbrengen in elk klimaat. De stijl van Chardonnay wijn kan daarom enorm verschillen per streek: van notig, zwaar en vet tot tintelfris en licht bloemig of exotisch. Door deze variëteit is het bijna niet mogelijk om op de Chardonnay druif uitgekeken te raken.
Chardonnay is dus een vrij gemakkelijke druif om te verbouwen. De wijnstokken produceren regelmatig en relatief veel. Alhoewel de druif het best groeit op een arme, kalkhoudende bodem, doet hij het eigenlijk bijna op iedere bodem goed.
De beste Chardonnay wijnen worden volgens vele wijnliefhebbers geproduceerd in Bourgogne en Champagne. Hier komen de meest prestigieuze wijnen vandaan: de witte Bourgognes, ‘blanc de blancs’ Champagnes en Montrachets.
Chardonnay is een druif die bijna over de hele wereld wel staat aangeplant. De één is er een enorme fan van en de ander blijft er het liefst bij uit de buurt. Het is een druif waar verschillende stijlen wijn van gemaakt kunnen worden. Zo is het een populaire druif voor frisse, fruitige en mousserende wijnen, maar met wat houtrijping worden er ook zwaardere witte wijnen van gemaakt.
In Frankrijk is het de druif van de Bourgogne, maar ook daar zijn er verschillende stijlen Chardonnay. Een Chablis bijvoorbeeld, is vaak frisser dan een Bourgogne wijn uit de Côte d’Or. Bourgogne is de geboorteplaats van deze druif en ook tevens de naam van een plaatsje in de regio. Een ander gebied waar Chardonnay onmisbaar is, is de Champagne. Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay zijn daar de belangrijkste druivenrassen. Buiten Europa zijn ook Argentinië, Chili en de Verenigde Staten populair wanneer het gaat om dit witte druivenras. Vooral uit Californië komen veel wijnen van Chardonnay. Dat zijn vaak wat volle en rijpe stijlen met aroma’s van tropisch fruit en rijpe appels. Rijping op eikenhout zorgt voor een romige en boterachtige structuur. Dit soort rijkere stijlen Chardonnay vormen een perfecte combinatie met kreeft.
Tot halverwege de jaren negentig was het meer regel dan uitzondering dat Chardonnay een rijke, vette en op hout gelagerde wijn moest wijn. Deze volle stijl sprak veel mensen aan, maar zorgde er ook voor dat meer mensen afstand namen van de druif. De roep om frissere wijnen werd groter en Chardonnay ging daar uiteindelijk ook in mee. De stijl verschoof naar de wat meer lichte en elegante kant van Chardonnay. Vandaag de dag is er zowel voor de liefhebber van een volle en boterige Chardonnay, als voor de liefhebber van de frissere stijl wel een wijn van deze druif te vinden.
Er worden ook mousserende wijnen van Chardonnay gemaakt. De meest bekende regio waar Chardonnay wordt gebruikt, is de Champagne. Samen met Pinot Noir en Pinot Meunier, is Chardonnay het belangrijkste druivenras. Als een Champagne alleen van Chardonnay, of in ieder geval van alleen witte druivenrassen, wordt gemaakt, dan heet de Champagne een Blanc de Blancs. Wanneer er alleen blauwe rassen worden gebruikt, dan verschijnt de naam Blanc de Noirs op het etiket.
Een plek waar Chardonnay niet weg te denken is, is de Franse Bourgogne. Daar heerst de druif, samen met Pinot Noir. De wijnen zijn wereldberoemd en worden over de hele wereld gedronken. De Bourgogne bestaat, van noord naar zuid, uit de Côte de Nuits en de Côte de Beaune die samen in de Côte d’Or liggen, Chalonnaise en Mâconnais. Wat ook onderdeel is van de Bourgogne is, is Chablis. Dat ligt weer ten noordwesten van de bovengenoemde gebieden in de Bourgogne. Uit Chablis komen ook wijnen van Chardonnay, maar in een geheel eigen stijl. De wijnen van Chablis worden niet tot nauwelijks op hout gerijpt en zijn veel frisser met aroma’s van peer, citrus en meer mineraliteit. Eigenlijk hoort de Beaujolais ook bij de Bourgogne, maar dit gebied wordt vaak als een losstaand gebied gezien. Ten eerste heerst daar een ander druivenras, namelijk Gamay, en een ander bodemtype.
Waar het noorden van Bourgogne, de Côte de Nuits vooral bekend staat om de Grands Crus van het blauwe druivenras Pinot Noir, staat de Côte de Beaune bekend om de witte Grands Crus van Chardonnay. Daar vinden we ook namen als Corton-Charlemagne (niet te verwarren met Corton waar het vrijwel alleen om rode wijn draait), Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet.
Waar in Bordeaux benamingen als Grand Cru aan wijnhuizen gegeven worden, is dat in Bourgogne wel anders. Daar zijn de wijngaarden als Premier Cru of als Grand Cru gemarkeerd. Alleen de wijngaarden met de beste exposities en condities voor optimale rijping voor de druiven, krijgen de benaming Grand Cru. De wijngaarden zijn vaak ook nog eens verdeeld onder meerdere wijnhuizen en wijnboeren. Zo is er de wijngaard Le Montrachet die zowel binnen de gemeente Puligny als Chassagne valt. Zo kunnen wijnboeren die hun wijn van druiven van dat stuk grond maken, de wijn verkopen als Puligny-Montrachet of Chassagne-Montrachet. Dat is dan dus niet de naam van het wijnhuis. Ook de dorpjes hebben de naam van de beroemde wijnen.
Chardonnay en Viognier komen we nog wel eens samen tegen in een blend. Wanneer er wordt gesproken over een blend bij een wijn, betekent dit dat er meerdere druivenrassen en/of jaargangen zijn gebruikt om tot het eindresultaat te komen. Viognier is dus één van die rassen die we nog wel eens samen met Chardonnay in een blend vinden.
Chardonnay vs. Viognier
Chardonnay en Viognier lijken in sommige opzichten best op elkaar. Er worden van allebei volle, witte wijnen gemaakt en net als bij Chardonnay speelt ook de rijping van de wijn bij Viognier mee. Sommige wijnen van Viognier kunnen ook op hout worden gerijpt en daardoor nog voller worden van smaak en structuur. Zo komt de Viognier, net als Chardonnay, ook van vol en romig tot iets frisser en fruitiger in de fles terecht. Samen in een blend vormen ze een geconcentreerde wijn wanneer het gaat om geur en smaak. U kunt dan denken aan rijpe tonen, soms zwoel en een andere keer frisser en fruitiger. Los van elkaar kunnen de druiven ook prima alleen een wijn dragen.
Viognier
Een prestigieuze wijn van Viognier, maar dan alleen van Viognier, vinden we in de noordelijke Rhône. Daar ligt de beroemde appellation Condrieu. Viognier is zeer aromatisch, geparfumeerd zelfs, met aroma’s van gestoofd fruit, perzik, mango en wat bloemigs. De kwaliteiten van Viognier worden niet alleen in de noordelijke Rhône gebruikt in Condrieu, maar ook in Château Grillet. In de Côte Rôtie mag er een klein percentage Viognier worden toegevoegd aan Syrah voor parfum en stabiliteit.
Voor een goede Chardonnay bent u bij de Wijnbeurs aan het juiste adres. Wij hebben een uitgebreid assortiment Chardonnay wijnen. Van strak en fris tot rijke, op hout gerijpte wijnen. Zo zijn de wijnen uit Chablis een stuk strakker dan de rijke stijlen die we verderop in de Bourgogne vinden. Of u een Chardonnay lekker vindt, dat ligt natuurlijk aan uw eigen smaak. De een houdt juist wel van een wijn met houtrijping en een ander totaal niet. Gelukkig is Chardonnay een druif met veel gezichten en komen wijnen van deze druif in verschillende stijlen op de markt. Bij de Wijnbeurs bieden wij onze klanten de keuze uit verschillende stijlen. Zo is er voor elke smaak wel een Chardonnay te vinden.
Bij de Wijnbeurs hebben we een uitgebreid assortiment Chardonnay wijnen. Er is dus altijd wel een Chardonnay te vinden die bij uw wensen past. Zo zijn er strakke, frisse Chardonnay wijnen en volle, op hout gerijpte Chardonnay wijnen in onze webshop te koop. Gaat u liever voor een mooie Chablis of toch een Amerikaanse Chardonnay of liever eentje uit de Bourgogne? De keuze is aan u.
Weet u niet zeker welke Chardonnay u wil bestellen? Dan kan de proefnotitie of het wijn en spijs advies uitkomst bieden. In de proefnotitie ziet u precies welke wijn u in uw glas kunt verwachten. Daarnaast is ook meer informatie over de wijn te vinden, zoals een advies voor de serveertemperatuur, het alcoholpercentage en tot wanneer de wijn op dronk is.
Chardonnay is door zijn 'vettige' en soms houtgerijpte karakter de perfecte begeleider bij diverse visgerechten, zoals zalm, botervis of kreeft. Maar de druif leent zich bijvoorbeeld ook uitstekend als aspergewijn.
Het is soms lastig kiezen in een restaurant bij het bestellen van droge witte wijn. Gaat u dan voor Chardonnay of Sauvignon Blanc? Om voortaan een keuze op basis van smaak te maken, leggen wij hier uit wat precies het verschil is tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc.