De druif Cabernet Sauvignon is niet meer weg te denken uit de wijnwereld. Het druivenras ontstond een aantal eeuwen geleden in de regio Bordeaux. DNA onderzoek heeft aangetoond dat de druif een kruising is tussen de druivenrassen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Al snel veroverde de blauwe druif ook ander wijnregio’s in Frankrijk en staat nu bijna over de hele wereld aangeplant. Zo worden er prachtige wijnen van gemaakt in Chili, Californië en zelfs in Zuid-Afrika en Australië. Het is, samen met Merlot, misschien wel de bekendste blauwe druif ter wereld. Cabernet Sauvignon heeft warmte nodig om volledig rijp te worden. In koelere gebieden zal de druif dan ook niet volledig rijp worden en dus niet goed tot zijn recht komen in een wijn. In wijngebieden waar de druif het normaal goed doet, kan Cabernet Sauvignon veel moeite hebben in koelere jaren.
Wijnen van Cabernet zijn kenmerkend. Het meest typerende aroma is dat van zwarte bessen, maar ook zwarte kers en aroma’s van cederhout en specerijen zijn vaak waar te nemen. Deze laatste twee aroma's zijn met name aanwezig bij wijnen met houtrijping. Andere kenmerken zijn de diepe kleur en de mogelijkheid om de wijnen lang te laten rijpen en weg te leggen. Vaak komt het de wijn ook alleen maar ten goede. Aroma’s raken beter geïntegreerd en de tannines, die in het begin nog vrij hard kunnen overkomen, worden soepeler. Dat maakt de wijn een stukje zachter. Het is dankzij die kwaliteiten dat wijnen van de druif ook zo lang kunnen rijpen. Ook worden er rosé wijnen gemaakt van de Cabernet Sauvignon druif die volfruitig zijn.
Cabernet Sauvignon wordt veel gemaakt als monocépage, dat wil zeggen dat er geen andere druif aan toe wordt gevoegd. Toch zijn er ook enorm veel wijnmakers die deze druif blenden met andere druiven. De Franse Bordeaux streek is het beroemdste wijngebied waar dit aan de orde van de dag is. De grote Crus uit de Médoc in Bordeaux bestaan uit blends van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en soms Petit Verdot. In het Italiaanse Toscane verschijnt Cabernet Sauvignon soms in een blend met de typisch Italiaanse druif Sangiovese. In Australië, en soms in de Provence, wordt de druif geblend met Shiraz/Syrah. De verschillende klimaten waar de druif groeit, zijn van invloed op de smaak van de wijn. Daarnaast telt natuurlijk ook mee wat de wijnmaker zelf nog met de opvoeding van de wijnen doet.
De fruitige Merlot gaat goed samen met Cabernet Sauvignon. Het is de ideale blendingpartner omdat Merlot het harde van de Cabernet Sauvignon verzacht. Met name bejubeld in Bordeaux, maar ook in andere gebieden waar Cabernet Sauvignon groeit is het een populaire blend. Op de Linkeroever van Bordeaux, in de beroemde Médoc liggen de Grand Crus Classés die voornamelijk bestaan uit blends van Cabernet Sauvignon en Merlot. Waar Cabernet Sauvignon domineert op de Linkeroever, domineert Merlot de Rechteroever van de Bordeaux regio waar we de wereldberoemde appellations Pomerol en Saint-Émilion vinden.
Shiraz en Syrah, het zijn allebei dezelfde druiven, alleen wordt de naam Syrah met name in Frankrijk gebruikt en Shiraz in Australië. Het is wel zo dat er verschillende smaaknuances zijn. Zo smaakt de Australische versie vaak wat zoeter en rijper. De schrijfwijze die Australië hanteert is enorm gegroeid aan populariteit en dus verschijnen wijnen van dit druivenras in heel veel andere landen ook onder Shiraz. In Australië wordt Shiraz vaak geblend met Cabernet Sauvignon. Wijnen krijgen dan vaak op hun label een samentrekking van deze druivenrassen, namelijk Cabernet Shiraz of Shiraz Cabernet. Het ligt er maar net aan welke van de twee de meest dominante variëteit is. Als er meer Cabernet Sauvignon in de blend zit, dan verschijnt Cabernet vooraan, gevolgd door Shiraz.
Cabernet Sauvignon komt meestal terug in krachtige en volle rode Bordeaux-wijnen. Dit soort wijnen passen uitstekend bij diverse vleesgerechten, zoals entrecôte of lamsrack. Kijk voor meer advies op onze pagina met wijn en spijs combinaties.
Jonge wijnen van Cabernet Sauvignon hebben een dieprode kleur, zijn krachtig, maar hebben ook een stroeve smaak met sterke zwarte fruitaroma’s. Doordat de rode wijnen van Cabernet Sauvignon veel tannines bevatten, moeten de wijnen bijna altijd nog geruime tijd op fles rijpen om ze wat zachter te maken. Hoe ouder de wijn, hoe meer de bessenaroma’s vervangen worden door cederachtige en kruidige nuances. Top Cabernet Sauvignons zijn verfijnd, intens, mooi in balans en genuanceerd met kruiden en cederhout. Voor wijnen met korting kunt u kijken tussen onze wijnaanbiedingen.