Zoals de naam van deze druif al aangeeft, is Cabernet Franc familie van de Cabernet Sauvignon. De druif wordt vaak onterecht weggezet als minder goed dan zijn beroemde broertje, maar dat is onterecht. Cabernet Franc levert, vooral in Bordeaux, wijnen van uitstekende kwaliteit op. Wijnen van deze druif zijn fruitiger, kruidiger en bevatten minder zuren en tannines dan wijnen van Cabernet Sauvignon.
Deze twee druivenrassen versterken elkaar. Cabernet Sauvignon is vaak wat te krachtig en daarom zwakt de Cabernet Franc het geheel wat af. Andersom geldt hetzelfde: Cabernet Sauvignon sap voegt een flinke smaak- en kwaliteitsboost toe.
Meer over Cabernet Franc
Cabernet Franc is veelvuldig aangeplant in Bordeaux. Vooral in Pomerol en Saint-Émilion is de druif veelvuldig aanwezig. Jonge Cabernet Francs zijn zeer toegankelijk: ze hebben een fris en fruitig aroma en smaken naar rijp fruit. In een blend levert de druif soepele en fruitige wijnen op met wat lichte specerijen.
Ook in de Franse wijnstreek de Loire worden veel Cabernet Franc wijnen gemaakt, die dan kortweg ‘Cabernet’ wordt genoemd. Deze wijnen zijn stevig, maar fris en zeer fruitig met iets van kalk.
Hoewel het zeker mogelijk is om buiten Frankrijk met succes Cabernet Franc-wijnen te produceren, gebeurt dat in de praktijk zeer weinig. Enkel in het noorden van Italië, delen van Chili en in enkele Oost-Europese landen als Hongarije, Roemenië en Bulgarije worden van deze druif wijnen gemaakt die vrij goed van kwaliteit zijn: stevig, fris en met diepgang.