Een stevige Barbera d'Asti Superiore vol 'Grand Cru' waardige rijkdom: vol kersenbonbons, truffels en een zijdezachte diepgang. Bekroond met goud en 18/20 punten!
Deze trouvaille dankt zijn koosnaam 'Barolo Piccolo' (kleine Barolo) aan zijn krachtige smaak vol truffelspecerijen. Voor de 9e keer op rij bekroond met goud!
Een top Barbera d'Alba van het kwaliteitshuis Attilio Ghisolfi om nu meteen van te genieten of om nog jaren te bewaren. Met 18,5/20 punten biedt de wijn veel kracht, complexiteit en fruitige aroma's.
De verleidelijk rijke smaak vol melkchocolade is wat deze houtgerijpte Barbera d'Alba zo lekker maakt en werd terecht met 18,5/20 punten door ons proefpanel beoordeeld. Om direct van te genieten!
Barbera is het meest aangeplante druivenras van Piemonte, vooral bekend van de wijnen rond de steden Asti en Alba. Een Barbera d’Asti is daarbij meestal wat verfijnder dan een Barbera d’Alba. De afgelopen jaren is Barbera steeds meer bekend gaan staan als kwaliteitswijn. Het veelzijdige karakter van de druif laat toe dat er diverse stijlen van gemaakt kunnen worden. Wijn van deze druif staat bekend om frisse zuren en relatief weinig tannines. De wijn is erg fruitig met rood fruit en zwart fruit, zoals cassis, vlezige kersen, bramen en frambozen. Wijnen met houtrijping hebben een meer complexe smaak met kruidige tonen en vanille. En hoewel het een heel andere druif is dan de Nebbiolo, zijn er Barbera’s uit Alba die de kwaliteit van een Barolo of Barbaresco kunnen evenaren. Een Italiaanse rode wijn van Barbera heeft over het algemeen wat minder tannines dan een wijn van Nebbiolo, maar nog steeds ruim voldoende voor een evenwichtige rijping en ontwikkeling.
Barbera d'Asti DOCG
De DOCG Barbera d'Asti kreeg de DOCG erkenning in 2008 en beslaat ongeveer vierduizend hectare. Binnen deze DOCG wordt alleen rode wijn geproduceerd die voor minimaal 90 procent uit Barbera moet bestaan. Er mag dan nog een beetje Dolcetto, Freisa of Grignolino aan worden toegevoegd. Er bestaat ook een Barbera d'Asti Superiore. Dat wil zeggen dat de wijn een minimaal alcoholpercentage moet hebben van 12,5 procent, in tegenstelling tot de 12 procent van de 'gewone' Barbera d'Asti. De Superiore moet daarbij tevens minimaal 6 maanden houtrijping hebben gehad. Binnen deze beroemde appellatie bestaan ook twee subzones: Astiano en Tinella. Voor de Superiore wijnen van deze bijzondere subzones gelden strengere regels. Zo moeten deze wijnen minimaal twee jaar rijpen, waarvan minimaal zes maanden op hout en zes maanden op fles. Nizza was eerder ook een subzone, maar die kreeg in 2014 een eigen DOCG-erkenning
Barbera d'Alba DOC
De DOC Barbera d'Alba is een stuk kleiner, namelijk zo'n 1600 hectare. Hier moet de wijn voor minimaal 85 procent uit Barbera bestaan en maximaal 15 procent uit Nebbiolo. De Superiore wijn rijpt minimaal 12 maanden en moet daarvan minimaal vier maanden in houten vaten hebben gerijpt. De algemene opvatting is dat de kwaliteit van de wijnen uit Barbera d'Alba over het algemeen iets lager is dan die van de wijnen uit Barbera d'Asti. Al blijven er uiteraard altijd uitzonderingen op die regel bestaan.