Aglianico is een eeuwenoud druivenras dat met name voorkomt in de Italiaanse regio’s Campanië, Basilicata en Puglia. Deze druif met een vrij dikke en donkere schil, doet het met name goed op bodems van vulkanische oorsprong en kenmerkt zich door een stevige tanninestructuur. Italiaanse wijnen die van dit druivenras worden gemaakt, zijn over het algemeen diep van kleur en kenmerken zich door aroma’s van kersen, pruimen, leer, rozen, chocolade en kruiden. De druif schittert in een aantal DOCG's: Taurasi, Aglianico del Taburno en Aglianico del Vulture Superiore. Naast deze belangrijkse DOCG's, speelt Aglianico ook een hoofdrol in vele DOC wijnen, maar ook in de Aglianico Beneventano. Wijnen die gemaakt worden binnen Beneventano IGT, worden over het algemeen gemaakt van Aglianico voor rode wijnen of Falanghina voor witte wijnen.
Aglianico, en dan met name wijn uit de Taurasi DOCG, wordt ook wel de ‘Barolo van het zuiden’ genoemd. Deze historische, Italiaanse rode wijn wordt rondom het stadje Taurasi geproduceerd. De wijngaarden waar de druiven groeien liggen hoog op de hellingen. Het zijn krachtige wijnen van hoge kwaliteit die enkele jaren tot zelfs tientallen jaren kunnen ouderen op fles.
De wijnregio Campanië ligt aan de zuidelijke westkust van Italië. Naast de hoofdstad Napels is ook de vulkaan Vesuvius een populaire toeristische bestemming. Het is dan ook die vulkaan die in 79 na Chr. zorgde voor de uitbarsting die de stad Pompeï volledig verwoeste.
Wijnbouw en Campanië gaan hand in hand. Het waren de Grieken die er zo’n drieduizend jaar geleden de basis legden voor de wijnbouw. De Romeinen brachten het op hun beurt echt tot bloei. Het belangrijkste blauwe druivenras is Aglianico, die met name groeit in de provincies Avellino en Benevento. Maar ook andere inheemse blauwe druivenrassen, zoals de Piedirosso, gedijen hier uitstekend. Ook witte druivenrassen groeien goed op de bodems van Campanië. Zo worden er prachtige wijnen gemaakt van druivenrassen zoals Coda di Volpe, Fiano en Falanghina.