Droge rode wijn 

De meest bejubelde wijnen ter wereld zijn droge rode wijnen. Denk aan alle crus uit de Médoc in Bordeaux, de wijnen van Pomerol en Saint-Émilion of de rode Bourgognes uit bijvoorbeeld Pommard en Gevrey-Chambertin. Natuurlijk kunnen we Italië en Spanje niet vergeten wanneer het gaat om de top favorieten van wijnliefhebbers. Wat dacht u van een prachtige, intense Barolo uit het noordwesten van Italië of een Chianti uit Toscane? En dan kan de Spaanse streek Rioja natuurlijk niet vergeten worden. Het visitekaartje wanneer het gaat om de druif Tempranillo

Rode wijnRode wijn

In bijna elk wijngebied ter wereld wordt wel rode wijn gemaakt. Door klimatologische omstandigheden, wetten en regels verschilt het per gebied welke druivenrassen er verbouwd worden en welk smaakprofiel de wijn meekrijgt van de wijnmaker.

Kenmerkend voor droge rode wijn is tannine. Bij de ene rode wijn is tannine beter merkbaar dan bij de andere rode wijn. Tannine is te herkennen aan het drogende gevoel in de mond en op de tanden na een slok droge rode wijn. Het is looizuur en speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit van wijn. Ook helpt tannine bij het stabiliseren van een wijn en beschermt het tegen oxidatie. In een jonge wijn is tannine vaak beter waar te nemen dan in een wat oudere wijn. In het geval van een wat oudere wijn, is de tannine vaak al veel beter geïntegreerd en smaakt de wijn al wat ronder en minder hard. Tannine komt van nature voor op de schil van de druif, in de pitten en in de steeltjes. Omdat schillen, pitten en soms steeltjes mee worden vergist tijdens het maken van rode wijn, wordt er tannine onttrokken en komt het in de wijn terecht. Het ene druivenras heeft van nature meer tannine dan het andere druivenras. Zo is het niveau in Pinot Noir, Zweigelt en Malbec een stuk minder hoog dan in bijvoorbeeld Nebbiolo, Cabernet Sauvignon en Syrah.

Bekijk het gehele assortiment rode wijnaanbiedingen van de Wijnbeurs

  • Voor 16:00 uur besteld, morgen al in huis
  • Altijd blind geproefd
  • 100 % proefgarantie
  • Alle rode wijnen met zorg geselecteerd
  • Gratis retour sturen
  • De laagste prijzen voor rode wijn
Naar boven