Domaine Vaudoisey-Creusefond 'Terres Blanches' Meursault
Onwaarschijnlijk mooi: complexe Meursault vol citrus, pruim, ananas en toast. Slechts 1000 flessen gemaakt van een mini perceel van 0,29 ha. naast 1er Crus ‘la Goutte d’Or’ en ‘Poruzots’. 19 punten!
- SmaakprofielIntens, rijk & complex
- DruivensoortChardonnay
- herkomstFrankrijk, Bourgogne
Afkomstig van een mini perceel
-
Kip
-
Tong
-
Kreeft
Wijnsoort | Witte Wijn, Veganistische wijn |
---|---|
Land | Frankrijk |
Druivensoort | Chardonnay |
Regio | Bourgogne |
Smaakprofiel | Intens, rijk & complex |
Alcoholgehalte | 14.00 |
Jaargang | 2017 |
Classificatie | AOC Meursault |
Houtrijping | 15 maanden |
Serveertemperatuur | 10-13 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2025 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8711418011134 |
Art.nr. | 236817 |
awards | |

Als je het over de top van witte Bourgogne wijn hebt, dan mag Meursault daar absoluut niet ontbreken. De kracht van een Meursault wijn zit hem vooral in zijn volle en rijke smaak met boterige en nootachtige aroma's, maar tegelijk is het geheel ook mooi in balans door de frisse tonen. Dit alles is te danken de opvoeding op eiken vaten, aan het terroir met kalksteen en mergel en de langzame rijping van de druiven door het relatief koele klimaat, waardoor de druiven zich ook kunnen voeden met bijzondere mineralen. Uniek in smaak.
Meursault
Wijn uit Meursault is voor 95% wit en deze witte wijn wordt altijd van de Chardonnay druif gemaakt. Hoewel het dorp in de Côte de Beaune erg klein is, slechts vijf kilometer lang, zijn er toch ook grote verschillen te ontdekken in de verschillende bodems en dus is de ene Meursault de andere niet. Van Grand Crus is er geen sprake, maar er zijn wel veertien Premier Crus benoemd. Daarnaast zijn er ook lieu-dit wijngaarden: geen Premier Cru titel, maar alsnog van uitstekende kwaliteit.

Chardonnay is een hele veelzijdige druif dat het bijna niet mogelijk is niet van Chardonnay te houden. De kracht zit hem in zijn flexibiliteit, waardoor hij zich bijna overal ter wereld aanpast aan het klimaat en steeds weer net een andere stijl laat zien. Maar in de Bourgogne bereikt de druif toch wel zijn hoogtepunt, waaronder ook in deze Meursault.

Chardonnay en zeevruchten gaan fantastisch samen. Helemaal wanneer er zuivel in het gerecht is verwerkt, zoals een botersaus of een mayonaise. Ook kip in een romige saus blijkt een verrassend mooie combinatie te zijn. Meer wijn & spijs combinaties ontdekken?