Domaine Saint-Estève Merlot-Cabernet
Na 12 maanden houtrijping ontwikkelde deze mollige Franse rode wijn kracht, body en lengte en verleidelijke aroma's van mokka, karamel en kruidig fruit. Zéér veelbelovend.
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasCabernet Sauvignon, Merlot
- HerkomstFrankrijk, Pays d'Oc
Goed gespierd van smaak
-
Biefstuk
-
Gegrild vlees
-
Belegen kaas
Wijnsoort | Rode Wijn, Veganistische wijn |
---|---|
Land | Frankrijk |
Druivenras | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Regio | Pays d'Oc |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2018 |
Alcoholgehalte | 13.50 |
Classificatie | IGP Pays d'Oc |
Houtrijping | 12 maanden |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2029 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8719418005225 |
Art.nr. | 260148 |

Voor het unieke project het Vatencollectief gingen we op zoek naar een een mollige Merlot gedomineerde wijn die een mooie Saint-Émilion of Pomerol kon benaderen. Hiervoor zijn de juiste bodem en klimaat een eerste vereiste. Merlot rijpt het best in een warm klimaat op een bodem van klei en kalk, die ook in droge tijden goed vocht vasthoudt. De beste wijn voor dit model vonden we op de grens van Minervois en Corbières bij Domaine Saint-Estève in Tourouzelle ten Noordwesten van Narbonne. Domaine Saint-Estève excelleerde met zijn Merlot, door zijn enorme concentraties aan fruit en hoge levels suèdezachte tannines.
Franse rode wijn
De Franse rode wijn uit de Pays d'Oc werd traditioneel gemaakt met een lange inweking van schillen en sap voor optimale extractie van kleur, body en fruit. Beide druiven werden apart gevinifieerd en overgeheveld op de vaten van het Vatencollectief die afkomstig zijn van de Tonneliers Taranceau en Ermitage. Ze zijn gemaakt van medium getoast eikenhout uit de bossen van Allier. Het resultaat is krachtig en zeer veelbelovend. De rode wijn heeft in totaal 12 maanden in houten vaten gerijpt en werd elke 3 maanden overgestoken op een schoon vat. Net zoals dat bij de Grands Crus gebeurt.

De wijnmaker vertelde trots dat de satijnzachte textuur hem deed denken aan topjaren als 1990 en 2010. Hij had dit jaar dan ook de optimale ‘phenolische rijpheid’ weten te bereiken, doordat hij met plukken had gewacht totdat ook de schillen en pitjes volledig rijp waren. En alleen dan bereik je de perfect balans in wijn. Guillaume de Monfreid is trouwens een aquarellist die de omgeving van Domaine Saint-Estève vastlegde.

Deze Franse rode wijn is in opdracht van het Vatencollectief opgevoed: een uniek project waarbij we al 34 jaar jaarlijks op zoek gaan naar de meest belovende wijnen van de oogst. De winnende wijnen krijgen vervolgens een ‘Grand Cru’ opvoeding op vat in de kelders van gespecialiseerde wijnmaker. Meer weten over het Vatencollectief?