Dessertwijn

Filteren

3 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Emilio-Hidalgo-Pedro-Ximenez-DO-Jerez-Spanje
    Spanje | Jerez
    Emilio Hidalgo PX Sherry

    Een verleidelijk lekkere en adembenemend lange PX sherry met 91 punten van Wine Enthusiast en 18/20 ...

    • smaakprofiel
      Honing, nectar & zoetig
    • druivensoort
      Pedro Ximenez
    15,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  2. Fratelli A&R Moscato d'Asti
    2017 | Italië | Piëmonte
    Fratelli A&R Moscato d'Asti
    Waardering:
    100%
    (1)

    Alsof je een hap neemt uit een tros vers geplukte zoete druiven... Deze mousserende dessertwijn uit ...

    • smaakprofiel
      Honing, nectar & zoetig
    • druivensoort
      Moscato
    9,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  3. Normale prijs 34,99 Speciale prijs 25,46
    doos
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

3 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Dessertwijnen

Dessertwijn is een versterkte wijn. Met versterkte wijnen worden wijnen met meer suikers, alcohol en aroma’s bedoeld. De bereiding van deze ‘gemuteerde’ wijnen heeft als kenmerk de toevoeging van alcohol tijdens het gistproces.Ook een zoete witte dessertwijn is zoet omdat een deel van de suikers in de wijn niet vergist is. Zoete witte wijnen kunnen op vele verschillende manieren gemaakt worden en het resultaat kan uiteenlopen van licht tot mierzoet. De druiven die voor dessertwijnen gebruikt worden, zijn vaak geconcentreerd en bevatten onnatuurlijk veel suiker. Soms komt dat door aantasting door de schimmel Botrytis, die kleine gaatjes in de schil maakt om van de suikers te snoepen. Door de gaatjes kan echter ook water ontsnappen, waardoor de suiker zich ophoopt. De wijnen die van deze gebotrytiseerde druiven gemaakt worden, krijgen vaak een amberkleur en aroma’s van honing en gedroogde abrikozen.

Sauternes

Een klassieke zoete dessertwijn die gemaakt wordt van gebotrytiseerde druiven is Sauternes. Vernoemd naar het gelijknamige gebied AC Sauternes in Bordeaux. Het belangrijkste druivenras voor deze dessertwijn is Sémillion. De smaak kenmerkt zich door een weelderige zoetheid van stroperige honing, abrikoos, ananas en mango met tegenspel van frisse zuren. Heerlijk bij bij Tarte Tatin, desserts met ijs en foie gras.

Ijswijn

Een bijzondere zoete witte wijn is ijswijn, vooral bekend als Duitse Eiswein. Eiswein is zeer zoet en zuurrijk en heeft een uiterst volle, bijna sorbetachtige smaak. Het produceren van Eiswein is lastig. De druiven moeten extra rijp zijn, waarna zij vervolgens bij minstens -7 °C worden geoogst en daarna direct geperst. Dit kan echter alleen als de weersomstandigheden in de zomer zo gunstig waren dat de druiven extra rijp zijn én het vervolgens koud genoeg wordt om te kunnen oogsten. Deze risico’s maken de wijnen zeer zeldzaam.

Sherry

Sherry is een Spaanse dessertwijn die door middel van het solera-systeem wordt produceerd. De Sherry wordt alleen gemaakt in Jerez de la Frontera, een streek in het uiterste zuiden van Andalusië in Spanje. Een wijn mag zich alleen een sherry noemen als het uit deze steek afkomstig is. De meeste sherry soorten zijn droge witte wijnen van de Palomino druif. De Pedro Ximénez (PX) Sherry is een beroemde volzoete sherry. Deze dessertwijn is gemaakt van zongedroogde pedro-ximénez druiven. Uiterst complex met nuances van tabak, karamel, krenten en stroperige honing. Een dessertwijn die heerlijk smaakt bij chocola en blauwe kaas.

Naar boven