Château Canet Blanc Vieilles Vignes Minervois
Deze mineralige en crispy wijn is voor de 6e keer op rij beloond met goud. Net zo exotisch gefruit als een witte Châteauneuf, maar dan frisser! Ervaar de fruitexplosie van witte perzik, sinaasappel en bloesem.
- SmaakprofielLicht, fris & strak
- DruivensoortBourboulenc, Roussanne
- herkomstFrankrijk, Minervois
Mooi mineralig en crispy fris
Jaargang | 2018 |
---|---|
Wijnsoort | Witte Wijn |
Land | Frankrijk |
Druivensoort | Bourboulenc, Roussanne |
Regio | Minervois |
Smaakprofiel | Licht, fris & strak |
Alcoholgehalte | 13.50 % |
Classificatie | AOC Minervois |
Serveertemperatuur | 10 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2022 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Natuurkurk |
Zuurtegraad | 3,82 g/Liter |
Restsuikergehalte | 0,65 g/Liter |
EAN-nummer | 3760143731212 |
Art.nr. | 270008 |
awards | |
Het oorspronkelijke negentiende-eeuwse wijndomein Château Canet wordt erkend als één van de meest toonaangevende wijnhuizen in Minervois en ligt in het hart van de Languedoc-Roussillon. Minervois is een klein wijngebied waar zowel de internationale als de regionale druiven hun thuis hebben gevonden. Château Canet maakt de wijnen volgens de richtlijn van Terra Vitis®, een methode waardoor het milieu en de duurzaamheid van de wijngaarden en het omliggende agrarische terrein behouden worden.
Minervois is een appellatie die hoofdzakelijk rode wijnen produceert: 83% rood, 14% rosé en slechts 3% wit. Bij Château Canet is echter witte Minervois hun specialiteit. Dit komt door de ligging in het meeste westelijke stukje van de Minervois waar het klimaat wordt beïnvloed door een westelijke wind die van de Atlantische oceaan komt in plaats van de oostelijke en zeer warme ‘Marin’ die door de rest van de Minervois blaast. De koelere ‘Cers’ zorgt voor een beter zuurgehalte in de witte druiven van Chateau Canet en hierdoor heeft de Franse witte wijn naast zijn mooie ronde structuur een heerlijke elegante frisheid
Roussanne & Bourboulenc
De druif Roussanne staat bekend om de fruitige en bijna kruidige geur en geeft de wijn body. De druif is een lastige druif om aan te planten, omdat de druif erg vatbaar is voor slecht weer. Als de oogst goed uitpakt is het echter een prachtige druif die veel in blends gebruikt wordt, vooral bekend van Châteauneuf-du-Pape. Bourboulenc is een minder bekende druif en wordt vooral aangeplant in de Languedoc, Rhône en Châteauneuf-du-Pape om de witte wijnen wat frisser te maken.

Wijnmaker Floris Lemsta: "Ieder jaar is anders en dat maakt wijn maken tot het meest spannende en variërende vak ter wereld. Wit is onze specialiteit, in tegenstelling tot de rest van Minervois waar rood de boventoon voert. Een vereiste voor een Minervois wijn is dat het een blend moet zijn. Dit is waar het interessant wordt: het samenvoegen van verschillende druiven met ieder hun eigen stijl. Voor onze wijn gebruikten we Roussanne (rond en vol) en Bourboulenc (fris). Een smaakvol geheel!"

Floris kennen we niet alleen van deze heerlijke witte Minervois, maar natuurlijk ook als wijnmaker van de Franse wijnen van het Vatencollectief die hij succesvol opvoedt. Het Vatencollectief is het unieke concept om wijnliefhebbers wijnen van Grand Cru kwaliteit aan te bieden, maar dan voor een fractie van de prijs. De wijnen worden van dezelfde druiven gemaakt en op dezelfde soort vaten gerijpt als de beroemde Grands Cru’s, maar zijn afkomstig uit andere gebieden. Meer weten over het Vatencollectief?