Chardonnay zoet of droog?

Of een Chardonnay droog of zoet is, hangt af van de keuzes van de wijnmaker. Klimaat speelt ook een grote rol bij de mogelijke zoetheid van een wijn. Des te warmer het klimaat, des te meer suikers er in de druif worden opgebouwd. Die suikers zijn weer nodig om alcohol in de wijn te krijgen. Bij het vergisten worden de suikers namelijk omgezet in alcohol.

Witte wijn

Wanneer is het een droge of zoete Chardonnay?

Of er een zoete of droge Chardonnay gemaakt wordt, bepaalt de wijnmaker. Als hij de vergisting stopt voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol, dan is de wijn zoeter dan wanneer alle suikers zijn omgezet. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de druif voldoende rijp is geworden en ook daadwerkelijk de juiste hoeveelheid suikers heeft opgebouwd. Een wijnmaker mag in sommige gebieden, als het toegestaan is volgens de regelgeving, het sap aansuikeren wanneer de suikers in de most te laag zijn. Het doel van het aansuikeren is alleen niet om de wijn zoeter te maken, maar juist om het alcoholpercentage in een wijn te verhogen. De toegevoegde suikers worden namelijk weer omgezet in alcohol. Dit is in Europa eigenlijk alleen toegestaan in koelere zones waar druiven soms moeite hebben met de rijping en vorming van suikers.

Zoete Chardonnay in Champagne

In de Champagne wordt er wel suiker toegevoegd aan de wijn na de tweede vergisting op fles met als doel de wijn zoeter te kunnen maken. Dat heet de ‘dosage’. Het is een mengsel van rietsuiker en wijn. De hoeveelheid rietsuiker bepaalt hoe zoet de Champagne uiteindelijk wordt. Chardonnay is één van de belangrijkste druivenrassen in de Champagne, net als Pinot Noir en Pinot Meunier. Er zijn ook Champagnes met een ‘zéro dosage’, waar geen suiker is toegevoegd. Die zijn dus beendroog. Daarna volgen de termen ‘extra brut’, ‘brut’, ‘extra dry’, ‘sec’, ‘demi-sec’ en ‘doux’ in volgorde van droog naar zoet. Brut is wat droge Champagne betreft het meest gangbare. Soms wordt Champagne nog wel eens gebruikt als aanduiding voor alle mousserende wijnen, maar dat is niet correct. Champagne mag alleen zo heten en zo verkocht worden als de mousserende wijn in de Champagnestreek is gemaakt en ook nog eens op de manier die daar voorgeschreven is.

Bekijk het gehele assortiment witte wijnaanbiedingen van de Wijnbeurs

Word lid van de Wijnbeurs

Word lid van de Wijnbeurs en profiteer van extra voordelen. Met ons Wijnbeurs Plus lidmaatschap krijg je al je bestellingen gratis thuisbezorgd en krijg je voorrang bij de verdeling van schaarse partijen. Het Wijnbeurs Premium lidmaatschap is er voor de echte wijnliefhebber die houdt van bijzondere wijnen, maar ook van veel voordeel. Tevens ontvangen premiumleden twee keer per jaar een verrassing t.w.v. € 10,- per keer, ons magazine de Wijnkoers met hoge premiumledenkorting en zijn er exclusieve deals.

  • Op werkdagen besteld, morgen al in huis
  • Altijd blind geproefd
  • 100 % proefgarantie
  • Alle witte wijnen met zorg geselecteerd
  • Gratis retour sturen
  • De laagste prijzen voor witte wijn
Naar boven