Chardonnay wijn

Men omarmt Chardonnay of verafschuwt de druif. Dat laatste vaak onterecht, want Chardonnay komt niet op de markt als één en dezelfde wijn. Het zijn vaak de volle, op hout gelagerde exemplaren die voor een groep mensen niet aantrekkelijk zijn, maar Chardonnay is zoveel meer dan dat. Er bestaan ook frisse Chardonnay wijnen met nauwelijks of zelfs geen houtrijping die niet te vergelijken zijn met de boterige varianten. 

Chardonnay witte wijnGoede Chardonnay

Op zoek naar een goede Chardonnay? Dan bent u bij de Wijnbeurs aan het goede adres. Dankzij onze unieke selectiemethode selecteren wij alleen de beste Chardonnay voor een goede prijs. De wijnen worden blind geproefd, dus zonder dat het proefpanel het etiket op de fles ziet. De wijnen worden beoordeeld op kleur, geur en smaak. Pas bij genoeg punten komt een wijn in het assortiment. 

Lekkere Chardonnay 

Wilt u weten of u een Chardonnay lekker zult vinden na uw online aankoop? Bij onze wijnen staat een uitgebreide proefnotitie zodat u weet wat u kunt verwachten. Daarin kunt u lezen hoe de wijn ruikt en smaakt. Ook staat er bij elke wijn informatie over de serveertemperatuur, tot wanneer de wijn op dronk is en het alcoholpercentage. Een lekkere Chardonnay bestellen is op die manier nog makkelijker.

Chardonnay droog

Chardonnay is over het algemeen een droge witte wijn, gemaakt van het druivenras Chardonnay. Het is dan wel een druivenras, maar het is inmiddels uitgegroeid tot een waar merk. Chardonnay is niet meer weg te denken uit de wijnwereld en een wijnkaart in een restaurant of wijnbar zou incompleet zijn zonder een fles wijn van deze druif op de kaart. Chardonnay droog, of zoet, de druif is gewild. Doordat de wijn een hoog alcoholpercentage kan bereiken, kan de wijn een wat zoetige smaak krijgen. Maar droog is Chardonnay het populairst.

Chardonnay is een kameleon die zich aan kan passen aan verschillende stijlen en wensen. En wat dacht u van Champagne? Die heerlijke bubbel is vaak gemaakt met Chardonnay. Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier zijn de drie belangrijkste druivenrassen van de streek.

Chardonnay Viognier

Chardonnay wordt vaak gebruikt als monocépage in een wijn. Dat wil zeggen dat alleen die druif wordt gebruikt voor de wijn. Toch zijn er ook veel druivenrassen die samen met Chardonnay gebruikt worden in een blend. Zo is er bijvoorbeeld de combinatie Chardonnay Viognier. De druif Viognier heeft een warm klimaat nodig om rijp te worden en heeft wereldfaam verworven in de noordelijke Rhône. De appellation Condrieu is wereldberoemd wanneer het gaat om de wijnen van Viognier.   

Bourgogne Chardonnay

Een plek waar Chardonnay de scepter zwaait op het gebied van witte wijn, is de Bourgogne. Ook daar worden er verschillende stijlen wijn van gemaakt. Zo is de ene Bourgogne Chardonnay weer een stuk frisser dan de andere, langer op hout gelegen Chardonnay. De Bourgogne is ook de geboorteplaats van Chardonnay en de druif is vernoemd naar het plaatsje Chardonnay in het arrondissement Mâcon. De wijnen waren vroeger meer hout gedomineerd dan tegenwoordig. De wens van de consument is veranderd en wijnmakers gaan daar ook in mee.

Chardonnay aanbieding

Naast de verschillende stijlen Chardonnay, zijn er ook verschillende prijscategorieën. Van welke Chardonnay u ook houdt, het is wel zo fijn om de juiste Chardonnay aanbieding voor uw portemonnee te vinden. Bij de Wijnbeurs snappen wij dat en we hebben dan ook een uitgebreid assortiment Chardonnay wijnen. Onze wijnen zijn allemaal met zorg geselecteerd zodat u altijd een goed glas wijn heeft. Alle wijnen worden geproefd door ons proefpanel en pas als ze zijn goedgekeurd, komen ze in ons assortiment.

Chardonnay witte wijn

De wereld van de witte wijnen is groot. Er zijn honderden druivenrassen en net zo veel mogelijkheden om van druivenrassen wijn te maken. Het ligt aan het klimaat, de manier van snoeien, de oogst en alle keuzes die de wijnboer verder maakt in de wijngaard en in de wijnkelder. Chardonnay is een witte wijn, net als Sauvignon Blanc. Het zijn allebei druivenrassen, maar de verschillen tussen de druiven zijn groot. Lees ook het artikel over het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Welke Chardonnay is lekker?

Binnen het aanbod van alle Chardonnay wijnen is het moeilijk om te kiezen, want welke Chardonnay is lekker? Bij de Wijnbeurs hebben we bij al onze wijnen proefnotities gezet zodat u altijd kunt kijken of het een Chardonnay is die bij u past.

Lekkerste Chardonnay

Wat vervolgens de lekkerste Chardonnay is, blijft een kwestie van smaak. Wat de één lekker vindt, kan een ander minder lekker vinden. De proefnotities en de opgegeven smaakprofielen kunnen daarbij helpen.

Waar is Chardonnay lekker bij?

Wanneer u een Chardonnay zoekt voor bij het eten, zult u eerder werken vanuit de gedachten: Waar is Chardonnay lekker bij? Naast de specificaties, proefnotitie en reviews van de wijnen, heeft de Wijnbeurs ook al gezorgd voor wijn en spijs advies. Deze zijn ook te vinden bij de wijnen, maar we hebben ook een aparte pagina met manieren om wijn en spijs te combineren. Het ligt maar net aan de stijl Chardonnay wat er lekker bij is. Kip staat hoog op het lijstje. Of het nu gebraden, gestoofd of gefrituurd is. In het geval van kip maakt de stijl Chardonnay wat minder uit omdat het zo’n sterke combinatie is. Wanneer het gaat om een frisse salade past een Chardonnay uit een koeler klimaat beter, maar bij een wat vetter gerecht kan een op hout gelagerde Chardonnay uitkomst bieden.

Witte wijn chardonnay kip

Chardonnay zoet of droog?

Is Chardonnay zoet of droog? Ook hier ligt het er maar net aan hoe de wijnmaker de wijn wil hebben en hoe rijp de druiven waren bij de oogst. Hoe rijper de druif, des te meer suikers en des te hoger is het potentieel alcoholgehalte. Bij de alcoholische vergisting worden de suikers namelijk omgezet in alcohol. Als alle suikers worden vergist, wordt het een droge wijn. Als er veel suikers in het sap zaten, dan is de wijn ook hoger in alcohol. De wijnmaker kan het proces ook voortijdig stoppen. Het alcoholpercentage is dan lager, maar de wijn zoeter. Het is niet zo dat wijnmakers overal maar suiker bij mogen gooien om een wijn zoeter te maken. Er zijn wel verschillende technieken om wijn aan te suikeren, maar of dat is toegestaan in de betreffende regio moet zijn vastgelegd in de regelgeving. Daarbij komt dat aansuikeren als doel heeft om het alcoholpercentage in een wijn te verhogen en niet om de wijn zoeter te maken. De toegevoegde suikers kunnen dan weer in alcohol omgezet worden.

Waar Chardonnay bestellen

Wilt u Chardonnay bestellen? Dat kan bij de Wijnbeurs. We hebben een uitgebreid assortiment en voor ieder wat wils. Neem een kijkje in onze webshop voor alle onze Chardonnay wijnen. Als u twijfelt welke Chardonnay u wilt bestellen, dan kunnen onze proefnotities uitkomst binnen. Zo kunt u precies zien wat het smaakprofiel is van de wijn en welke wijn en spijs combinatie er goed bij past.

Chardonnay kopen

Chardonnay kopen was nog nooit zo makkelijk. Voor 16:00 uur besteld is morgen in huis en altijd met honderd procent proefgarantie. Al onze wijnen worden gekeurd door ons proefpanel op smaak, kwaliteit en natuurlijk op prijs. Zo bent u verzekerd van een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?

Chardonnay vs Sauvignon Blanc, wat zijn nou de verschillen tussen deze 2 populaire druiven? Ontdek uw favoriet!

Op het terras of in een restaurant kunt u deze vraag gegarandeerd verwachten bij het bestellen van witte wijn: Chardonnay of Sauvignon Blanc? Maar welke van deze twee wijnen kiest u dan? Om te zorgen dat u voortaan op basis van uw smaak kiest en niet op de gok, leggen we in dit artikel uit wat nou precies het verschil is. Oftewel: Chardonnay versus Sauvignon Blanc.

Wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc wijnen?

Beide zijn droge witte wijnen. Het grootste verschil zit hem onder andere in de zuurgraad van de witte wijn. Een Sauvignon Blanc bevat veel meer zuren dan een Chardonnay en smaakt daardoor over het algemeen een stuk frisser. Een Chardonnay wijn daarentegen heeft vaak een vollere en zachtere smaak en in het geval van houtrijping zelfs een romig karakter. Wel kan de stijl per klimaat erg verschillen.

Wat is de smaak van Chardonnay?

Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Chardonnay zonder houtrijping smaakt vaak fris en fruitig met aroma’s van perzik en citrus. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chablis wijn. Wijnen met houtrijping, zoals meestal bij centrale en zuidelijke Bourgogne en in het bijzonder wijnen van de Côte de Beaune zoals Meursault, zijn voller, romiger en kruidiger van smaak. Hierin komen de aroma’s van tropisch fruit en vanille en ceder goed naar voren.  

Wat is de smaak van Sauvignon Blanc?

Een Sauvignon Blanc is heerlijk verfrissend en licht kruidig van smaak en ondergaat meestal geen houtrijping. De aroma’s van groen fruit, zoals limoen en kruisbes zijn typerend voor een goede Sauvignon Blanc uit Frankrijk. Een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland is net zo lekker fris, maar is te herkennen aan het tropische fruitkarakter van passievrucht.

Welke wijn moet je kiezen?

Wat ons betreft is afwisseling het sleutelwoord. Als u zin heeft in een frisse wijn, ga dan zeker voor Sauvignon Blanc. Vooral in de lente- en zomermaanden komt deze perfect tot zijn recht op het terras. Houdt u meer van een zachte en volle wijn met een romig tintje, kies dan voor een Chardonnay.

Bestelt u ook eten bij de wijn? Dan wordt het al een stuk makkelijker: bij Sauvignon Blanc eet je vaak schaal- en schelpdieren, salades met geitenkaas of een lichte vis zonder een romige saus. Bestelt u zalm, een andere vettige vis of kip in een roomsaus, dan past Chardonnay er juist uitstekend bij.

In onze webshop kunt u de lekkerste Sauvignon Blanc wijnen of Chardonnay online bestellen.

  • Voor 16:00 uur besteld, morgen al in huis
  • Altijd blind geproefd
  • 100 % proefgarantie
  • Alle witte wijnen met zorg geselecteerd
  • Gratis retour sturen
  • De laagste prijzen voor witte wijn
Naar boven