2013 | Frankrijk, Bourgogne

Capuano-Ferreri Vieilles Vignes Pommard

Waardering:
60% of 100

Franse rode wijn afkomstig van Domaine Capuano-Ferreri, eigenaar van 12 ha Santenay en mooie akkers in Pommard, Beaune en Chassagne-Montrachet. Zeer smakelijke en volle Pommard in malse fruitstijl met de rijkdom van oude stokken.

  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivensoort
    Pinot Noir
  • herkomst
    Frankrijk, Bourgogne
31,50
Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
flessen
Bewaar
  • Altijd blindgeproefd.
  • 100% proefgarantie.
  • Bespaar met Wijnbeurs Plus.
    Word Wijnbeurs Plus klant en profiteer van altijd gratis verzending vanaf 6 flessen.
Proefnotitie
Specificaties
Reviews 1
Proefnotitie

Doorspekt met vanille, aardsheid en kruiden

Vitaal paarsrood. Mooie licht geparfumeerde neus van rode rozen en viooltjes, kersen en gerookte bacon (van het eiken vat). Doorspekt met vanille, aardsheid en spice. Weldadig breed van smaak met specerijen, toast en mineralen en het accent op zacht rood fruit. Zeer smakelijke Pommard in malse fruitstijl met de rijkdom van oude stokken. 13 % alc. Nu van genieten tot 2025.
  • Eend
  • Fazant
  • Kalkoen
Specificaties
WijnsoortRode Wijn
LandFrankrijk
DruivenrasPinot Noir
RegioBourgogne
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2013
Alcoholgehalte13.00
ClassificatieAOC Pommard
Serveertemperatuur16-18 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2025
AllergenenBevat sulfieten
AfsluitingKurk
EAN-nummer3760164200438
Art.nr.230883
Reviews 1
Capuano-Ferreri-Vieilles-Vignes-Pommard
"Zeer smakelijke Pommard met rijkdom van oude stokken"

De wijn die er bij ons in de blinde proeverij uitsprong en werd uitgeroepen tot meest koopwaardige Pommard, is de 2013 Pommard, Vieilles Vignes van Capuano-Ferreri. Een overtuigende, volle Pommard van 100% Pinot Noir met dik verdiende koopwaardigheidsTIP! Het bedrijf werd in 1987 in Santenay opgericht als een samenwerking tussen wijnboer Gino Capuano en zijn schoonbroer Jean-Marc Ferreri als slapend vennoot. Jean-Marc was indertijd een bekende voetballer, spits van Auxerre, Bordeaux en Marseille en speelde 33 interlands voor het Franse voetbalteam. Op sommige etiketten staat hij zelfs afgebeeld. Sinds 2009 staat Johan, de zoon van Gino, aan het hoofd.

Pommard

In de wijngaard wordt uitsluitend met de hand gewerkt. Na de oogst begint de zware taak om de ranken bij te snoeien, waarna ze ter plaatse worden verbrand in die typische halve kruiwagen-tonnen. Die rokende tonnen zijn kenmerkend voor het Bourgondische winterlandschap.

Vanaf het feest van Saint-Vincent (22/1) tot midden-maart worden de wijnstokken teruggesnoeid tot een enkele twijg per stok, die dan aan een ijzeren draad die over de hele rij wijnstokken is gespannen, wordt vastgemaakt. Daarna worden de wijngaarden omgeploegd en vanaf mei, als de wijnstokken sneller beginnen te groeien, worden de uitlopers bijgesnoeid om het aantal druiventrossen per stok te beperken.

In de zomer wordt gedeeltelijk ontbladerd voor optimale beluchting en blootstelling aan de zon. Ook hier volgt men “lutte raisonnée” (geoorloofde bestrijding), de meest toegepaste vorm van wijngaardbeheer in Bourgogne. Vanaf medio september, als de druiven rijk zijn aan suiker en de tannines in de schillen fenolisch rijp zijn, start de oogst die bij Capuano-Ferreri meestal een 10-tal dagen in beslag neemt. De sorteertafel wordt ingezet om handmatig alleen de gezonde druiven te selecteren en alle groene onrijpe druiven te verwijderen. Daarna gaan ze door naar de cuverie waar met modern materiaal op traditionele wijze wordt gevinifieerd.

Rode Bourgogne wijn

De rode druiven worden ontdaan van hun rafle (steeltjes) en per transportband naar de gistingstanks geleid. Daarbij wordt geen enkele druk uitgeoefend zodat de druiven nog volledig intact aan hun koude weking van 5 tot 6 dagen kunnen beginnen. Als de alcoholische gisting eenmaal op gang is, wordt de druivenkoek dagelijks ondergedompeld en het sap opgepompt om weer terug over de koek van schillen te laten lopen. Dit voor optimale kleurextractie en sappigheid van de wijn. Uiteraard alles onder temperatuurcontrole zodat de gisting niet stilvalt. Na deze 1e gisting wordt alles geperst en in franse pièces van 228 liter geleid voor verdere rijping op vat in de 18de eeuwse kelders. Elk vat wordt om de 10 à 15 dagen bijgevuld om de verdamping te compenseren

Gedurende de winter wordt verschillende keren bâtonnage toegepast, waarbij de lie (het gistbezinksel) die zich op de bodem van het vat bevindt met een stok wordt omgewoeld voor meer fruit extractie. Na de tweede of malolactische gisting waarbij het scherpere appelzuur getransformeerd werd in zachter melkzuur, wordt de wijn van verschillende vaten met elkaar geassembleerd en terug in de vaten gedaan.Er worden 30% nieuwe vaten gebruikt en elk nieuw vat wordt maximaal 5 keer ingezet. De opvoeding duurt 12 tot 18 maanden afhankelijk van het oogstjaar. Voor de botteling heeft een lichte filtering plaats.De wijnen van Capuano-Ferreri worden in de beste restaurants over de hele wereld geschonken en jaarlijks door vele journalisten bejubeld.

SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD
Wijnverhalen

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Naar boven