Het wildseizoen
Het traditionele wildseizoen vindt plaats vanaf halverwege oktober tot en met december. Liefhebbers kijken hier reikhalzend naar uit. Wild is er in vele soorten. Toch kunnen de periodes waarin bepaald wild verkrijgbaar is verschillen per diersoort. De start van het jachtseizoen op hazen en fazanten loopt tegelijk met de start van het wildseizoen, maar op de ree wordt bijvoorbeeld pas veel later gejaagd. Elke wildsoort heeft, naast een ander jachtseizoen, ook een andere smaak. Hoewel stevig rood vaak de vuistregel is, past ook aromatisch wit vaak heel goed bij wildgerechten.
Wijn bij duif
Een geschikte wijn voor bij duif is krachtig en elegant. Een Super Tuscan, een wijn uit het Italiaanse Toscane gemaakt van Bordeaux druivenrassen, is vaak een goede smaakmaker naast de duif. Logisch dat wijnen uit Bordeaux dan ook prachtig samengaan met een stuk duif. Maar ook rode wijnen uit Chianti, Rioja, en Chili passen goed.
Wijn bij fazant
Bij fazant passen zowel rode als witte wijnen. Wat witte wijnen betreft past een Chardonnay goed. Deze kan zowel uit Nieuwe Wereld landen komen, als uit de Oude Wereld. Denk bijvoorbeeld aan een prachtig glas Meursault. Wat rode wijnen betreft kunnen we ook in de Bourgogne blijven. Een rode Bourgogne van Pinot Noir zorgt net voor dat extra beetje malsheid.
Wijn bij hert
Hertenvlees, ook wel rood wild genoemd, is krachtig, dus daar mag best een volle rode wijn tegenover staan. Pinot Noir is een prima keuze, maar ook rode Bordeaux wijnen passen goed bij hertenvlees. Bij een stoofschotel van hertenvlees met lekker wat kruidigheid, past ook een kruidige wijn. Neem dan een Syrah uit de Rhône of een Australische Shiraz.
Wijn bij konijn
Bij konijn passen zowel witte, rode als rosé wijnen. Wil je graag een rode wijn? Ga dan voor een Cabernet Franc, Gamay of Sangiovese. Wat wit betreft kunt u gaan voor een Chardonnay, een witte Rhône blend, Pinot Gris of zelfs een geurige Viognier.
Wijn bij eend
Waar hert vraagt om krachtige wijnen, ligt er bij eend maar net aan om wat voor eend het gaat. Wilde eend is een stuk krachtiger dan tamme eend. Zo past bij een tamme eend een wat lichtere wijn uitstekend. Zoals een Viognier of een Pinot Grigio met wat meer intense fruit tonen. Een lichtere rode Pinot Noir kan ook. Bij wilde eend mag er een wat sterkere wijn tegenover staan. Bijvoorbeeld een Chileense Carmenère of een Malbec uit Argentinie. Wijnen die maanden op grote houten vaten hebben gelegen geven net dat beetje extra.
Wijn bij wild zwijn
Het stevige vlees van wild zwijn vraagt om een stevige en kruidige wijn. En welke wijn is dan beter dan een overheerlijk glas Châteauneuf-du-Pape. Vaak maandenlang gerijpt in eikenhouten vaten en met intens rood en/of zwart fruit, ceder, vanille en soms een hint van chocolade.
Wijn bij wild
Zoals de voorbeelden hierboven al aangeven: elk stukje wild vraagt weer om een andere wijn. Maar welke wildwijn is niet alleen afhankelijk van het type wild, ook de sauzen en kruiden die worden gebruikt, spelen een belangrijke rol. Een fruitige saus met veel zuren, zoals een cranberrysaus, vraagt ook om een wijn met mooie zuren. Kies dan bijvoorbeeld voor een Chianti Classico. Deze laatste wijn past ook erg goed bij wild konijn. De juiste wijn drinken bij het juiste stuk wild, maakt het allemaal nog lekkerder.
Wild recepten
Hieronder lichten we een aantal typische wildwijnen uit mét bijpassend recept.
Recept: wildstoof met pasta
Het beste van beide werelden in één: een lekkere wildstoof, maar dan in combinatie met pasta. Trek er een paar uurtjes voor uit om daarna optimaal te genieten, zeker in combinatie met een glas Côtes du Rhône Villages, zoals die van Domaine de la Côte.
Recept: wild gehaktbrood
Gehaktbrood, maar dan met een originele twist tijdens het wildseizoen. Perfect met gegrilde groenten ernaast, zoals wortels en pastinaak. En vergeet niet om een er een rijke Chardonnay bij te schenken, zoals de La Pauline Platine.
Recept: hert met paddenstoelen- en truffelsaus
Dit recept heeft het allemaal: hertenfilet met een heerlijke saus van truffel en paddenstoelen en herfstige groenten. Ga voor een krachtige rode wijn erbij, zoals Corvina gedomineerde wijnen uit Italië.
Recept: gebraden fazant met witlof
Tijdens het wildseizoen is dit ook het ideale recept: gebraden fazant met spruiten, witlof en pommes duchesse. Natuurlijk niet compleet zonder een mooie wijn ernaast, zoals een boterige en romige Chardonnay.
Recept: hertenbiefstuk met roquefort en peer
Een tikkeltje luxe en daarom ideaal om dit recept voor een bijzonder diner met vrienden of familie te maken: hertenbiefstuk met de toevoeging van roquefort en peer.
Recept: eendenborstfilet met champignons en spruitjes
Indruk maken tijdens het diner? Ga dan eens voor eendenborstfilet met champignons en spruitjes. Samen met de Unico Doppio uit de Italiaanse Langhe regio een gegarandeerd succes!
Recept: wildstoof van ree
Nog een wildstoof, maar dan van ree. En de pure chocolade is de kers op de taart. Een krachtige rode wijn naast deze stoofpot zorgt voor een extra smaakdimensie. Denk aan een Bordeaux of een Gran Reserva.
La Jasse 'Tête de Cuvée'
Een meesterstuk van de wijnmaker van Domaine de la Jasse: een prestige Cabernet Sauvignon in de stijl van een grote Pauillac. Krachtig en zacht vol donker fruit. Onze klanten geven 4/5 sterren. Heerlijk om te schenken bij Beef Wellington of entrecote.