De laatste weken van het jaar draaien traditioneel niet alleen om feestelijke diners en gezellig samenkomen, het zijn ook de weken waarin de ‘lijsten’ u om de oren vliegen. Lijstjes waarin wordt teruggeblikt op het jaar dat we afsluiten, maar ook lijstjes waarmee we vooruitkijken naar het nieuwe jaar. Wij konden natuurlijk niet achterblijven. Welke rode en witte wijnen, druivenrassen en wijnlanden moet u in de gaten houden? Welke wijntrends zal het jaar 2022 ons brengen?
Comeback van het vergeten druivenras
De vraag naar wijnen gemaakt van bijzondere druivenrassen neemt toe. Zo komt het dat het percentage zeldzame druiven in wijngaarden oploopt. Dát zijn immers de druivenrassen waarmee wijnmakers unieke, onderscheidende, wijnen kunnen maken. Susumaniello is zo’n druif. Het is één van de oudste en zeldzaamste druivenrassen ter wereld en tot enkele jaren geleden nagenoeg uitgestorven. Vandaag dat dag is de druif vrijwel alleen aangeplant in Puglia, de hak van Italiaanse laars, waar wijnmakers besloten de druif nieuw leven in te blazen. Inmiddels zijn deze Italiaanse wijnen met hun diepe robijnrode kleur, fantastische geur en smaak van pruimen, rode bessen, donkere chocolade en wat peper, ongekend populair. Ontdek onze populaire Susumaniello van Massimo Firelli of kies voor andere bijzondere wijnen van deze wijnmaker.
In opkomst: fris rood
Rode wijn drinkt u op kamertemperatuur, witte wijn is koel het lekkerst. Zover gaat de kennis van de meeste wijndrinkers wel. Maar wist u dat iedere wijn zijn ideale serveertemperatuur heeft? En dat sommige rode wijnen ook op hun best zijn als ze koel geserveerd worden? Fris rood is in opkomst. Vooral lichte, elegante rode wijnen met een goede dosis fruit zijn gekoeld fantastisch lekker en in 2022 gaan deze wijnen de harten van veel wijnliefhebbers veroveren. Nieuwsgierig? Proef bijvoorbeeld een van onze lichte, soepele wijnen uit de Beaujolais, gemaakt van de Gamay-druif. Heerlijk bij een kippetje van het spit. Maar ook de Italiaanse Bardolino van onze nieuwe ontdekking Bella Vittoria, kan heerlijk licht gekoeld geschonken worden.
Serveertemperaturen wijn
Kamertemperatuur wordt overigens vaak genoemd voor rode wijn, maar de kamertemperatuur in de meeste huizen is over het algemeen toch wat hoger dan dat er wordt bedoeld. Meestal wordt 16 tot 18 graden aangehouden voor de wat vollere rode wijnen. Lichte rode wijnen, zoals hierboven worden beschreven, mogen gerust op 14 tot 16 graden worden geschonken. Rode wijnen met een relatief hoge zuurgraad en stevige tannines, kunnen wel aan smaak winnen wanneer ze wat warmer worden gedronken. Dan kan 19 of 20 graden juist aangenamer zijn. probeer het zelf eens uit om dezelfde wijn op verschillende temperaturen te drinken en ontdek het verschil.
Meer dan smaak
In de eerste corona-lockdowns leek men de waarde van lokale producten opnieuw te ontdekken. Steeds vaker koos men een brood van de kleine bakker om de hoek boven brood uit de supermarkt. In wijnland lijkt een soortgelijke trend gaande: de consument kijkt niet meer alleen naar smaak en naam. Het verhaal van een wijn of de wijnmaker wordt steeds belangrijker. En geef toe, een fantastische wijn wordt echt een beleving als er een uniek verhaal bij hoort. Witte wijnen met zo’n fantastisch verhaal zijn de wijnen van wijnhuis Nativ en Il Poggio. Bijzondere wijnen van bijzondere bodems.
Rosé all day
Rosé is al jaren haar imago van zoet en verfrissend zomerdrankje kwijt. Gelukkig maar, want rosé is het hele jaar lekker en bovendien niet alleen bij de borrel maar ook bij het diner. Onbetwiste lieveling van wijnliefhebbers zijn de bleekroze, strakdroge rosé wijnen uit de Franse Provence. De wijnen zijn prachtig elegant en smaken naar mooi geconcentreerd, knisperend rood fruit. Maar ook Spaanse rosé wijnen van druiven als Syrah en Merlot winnen aan populariteit met hun zachte, frisse smaken van bosaardbei en framboos.
Altijd feest met bubbels
2021 was een jaar waarin veel feestgedruis uitbleef (we weten allemaal waarom). Juist daardoor hebben we ontdekt dat we ook moeten genieten van de kleine dingen in het leven én die moet vieren. Ook in 2022 blijven bubbels daarom onverminderd populair. Van een frisdroge champagne op een ‘gewone’ woensdagavond, een energiek bruisende cava bij een lente diner, of een fijne fruitige prosecco op een zonnige zondagmiddag met vrienden. Met een mousserende wijn wordt iedere gelegenheid feestelijk.