Waarschijnlijk had niemand vorig jaar rond deze tijd gedacht dat we nog zo diep in de pandemie zouden zitten. Die pandemie heeft, mede door de langdurige sluiting van de horeca, veel dingen op wijngebied teweeg gebracht. Online proeverijen en wijntrainingen schoten uit de grond en steeds meer mensen ontdekten het gemak van online wijn bestellen. Ook zijn er andere duidelijke trends te zien die er op wijzen dat men anders omgaat met wijn en dat bepaalde wijnen steeds populairder worden.
Pays d’Oc
De Pays d’Oc was al populair, maar heeft zelfs nog meer aan populariteit gewonnen. Het is de belangrijkste IGP appellatie van de Languedoc-Roussillon. De IGP werd in 1987 in het leven geroepen, toen nog ‘Vin de Pays d’Oc’ genoemd. Onder deze naam werden herkenbare landwijnen uit de regio op de markt gebracht die de concurrentie aan moesten gaan met de internationale markt. De prijzen van de wijnen uit de Pays d’Oc kunnen relatief laag worden gehouden omdat de wettelijke eisen, onder andere wat betreft rendement, minder streng zijn dan die van de meeste AOC wijnen. Een ander voordeel voor u als consument, is dat er altijd wel een wijn te vinden is die bij uw smaak past. Er zijn namelijk veel druivenrassen toegestaan die prachtige wijnen voortbrengen. De meest belangrijke zijn: Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache Blanc, Ugni Blanc, Clairette, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier.
Portugal
Portugal is niet langer alleen maar geliefd vanwege port. Het land kent een rijke wijngeschiedenis en produceert veel verschillende wijnen. En ook de consument is dit nu naar hartenlust aan het ontdekken. Het mooie van Portugal is dat het land wijnen produceert van druiven die we niet of nauwelijks in andere landen aantreffen. Enkele belangrijke druivenrassen voor witte wijn zijn Alvarinho (Albariño in Spanje), Loureiro, Arinto, Encruzado, Ferñao Pires en Gouveio. Voor rode wijn zijn dat: Aragonez, Castelão, Touriga Franca, Touriga Nacional en Trincadeira.
Bubbels
Waar een fles bubbels eerder alleen nog uit de koeling werd getrokken om iets bijzonders te vieren, pakken we nu steeds vaker een fles champagne, cava of prosecco uit de kast. Het is dan ook een ideaal drankje om bij het ontvangen van gasten te serveren of als aperitief. Het maakt de dag gelijk een stuk feestelijker of er nu iets te vieren valt of niet. Het assortiment van deze wijnen wordt ook steeds groter en vooral de rosé varianten winnen snel terrein. Het fijne is ook dat er voor ieder budget wel een wijn te vinden is. Zo zijn cava, crémant en prosecco vaak veel goedkoper dan een fles champagne. Al blijft champagne voor de liefhebbers natuurlijk de ultieme favoriet.
Nieuwe ontdekkingen
Bijzondere druivenrassen, wijn uit minder bekende landen en biologische wijn of zelfs vegan wijnen. Wijndrinkers willen steeds meer nieuwe wijnen ontdekken en stappen daarom steeds vaker buiten hun ‘comfort zone’. Wijnlanden als Hongarije, Moldavië en Griekenland, waar de wijncultuur eeuwen terug gaat, zijn steeds meer in trek. Maar ook inheemse druivenrassen uit andere landen dan bijvoorbeeld Portugal, winnen aan populariteit. Mensen willen steeds meer verschillende wijnen proeven en nieuwe smaken ontdekken. Ook de aandacht voor natuurlijke producten neemt toe en dus zijn biologische wijnen en vegan wijnen in trek.
Biologisch en biodynamisch
Bij biologische wijnbouw zijn kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen verboden. Bij biodynamische wijnbouw gaat men nog een stukje verder. Dan wordt er gekeken naar de balans tussen de aarde, het klimaat, planten en dieren en speelt de stand van de zon, de maan en planeten een belangrijke rol. Vegan wijnen worden gemaakt zonder toevoeging van dierlijke producten tijdens het vinificatieproces.
Vegan
Wijn wordt alleen gemaakt van druiven en is dan al vegan, zou je misschien zeggen. Het klopt, wijn is alleen gemaakt van druiven, maar er kunnen dierlijke producten worden gebruikt in het proces. Om de wijn te klaren bijvoorbeeld. Als de wijn bijna klaar is voor botteling, is deze vaak nog troebel. Dat komt bijvoorbeeld door (resten van) gisten, wijnsteenzuurkristallen en andere stoffen die we niet in de fles willen hebben. Om de wijn helder te krijgen, kunnen er eiwithoudende stoffen aan de wijn worden toegevoegd. Het eiwit bindt zich aan de deeltjes die nog in de wijn zitten. Daarna wordt de wijn gefilterd en verdwijnen die stoffen uit de wijn. Bij de klaring van een vegan wijn kan de wijnmaker bijvoorbeeld gebruik maken van de minerale stof bentoniet.
Proef en ontdek
Genoeg trends dus en dankzij de grote omvang van de wijnwereld, valt er nog genoeg te ontdekken. Niemand is ooit uitgeleerd, zeker niet wanneer het om wijn gaat. Ga zelf ook op ontdekkingstocht en geniet. Proost.