Zodra het augustus wordt, breekt voor wijnmakers op het noordelijk halfrond een belangrijke periode aan. De oogsttijd! Tijd om de wijndruiven ‘veilig te stellen’. In de wijngaard worden de kwetsbare druiventrossen immers dag in dag uit blootgesteld aan de grillen van de natuur. In 2022 ging het Europese weer alle kanten op, van vorst en hagel, tot bosbranden en extreme droogte. Gelukkig laten wijnmakers zich niet snel gek maken en zijn de berichten over de oogsten van dit jaar goed.
Wijnoogst Frankrijk 2022
2022 gaat in Frankrijk de boeken in als een goed oogstjaar. De Franse zomer was warm en droog, met vele bosbranden die natuurgebieden én wijngaarden bedreigden, en een aantal pittige zomerstormen in augustus. Toch is het gros van de wijndruiven mooi tot rijping gekomen. De aanhoudende hitte dwong wijnmakers door het hele land om eerder met de oogst te starten, namelijk half augustus, zo’n twee weken eerder dan vorig jaar. En dat heeft – letterlijk – zijn vruchten afgeworpen. Bijna overal is de opbrengst dit jaar groter dan deze de afgelopen vijf jaar gemiddeld was. In vergelijking met vorig jaar nam de opbrengst zelfs met ruim 20% toe.
In de Bourgogne zullen wijnmakers opgelucht het zweet van hun voorhoofd geveegd hebben toen de oogst afgerond was. De hitte dreigde de druiven voor hun beroemde Franse rode wijn overrijp te laten worden. De start van de oogst werd vervroegd en ook hielpen de weergoden een handje, door het vlak voor de start van de oogst een aantal dagen flink te laten regenen. Waardoor de zuren in de druiven mooi behouden bleven. De oogst in Bourgogne is zodoende niet alleen in kwaliteit maar ook in kwantiteit goed. Het lijkt zelfs dat de oogst 46% (!) groter uitgevallen is dan in 2022.
Ook uit de wijnstreek Loire, in Midden-Frankrijk komen goede berichten. Ten opzichte van vorig jaar melden wijnautoriteiten een groei in opbrengst van ruim 35%. Goed nieuws voor liefhebbers van uitstekende Franse witte wijn dus!
Overigens is er niet in álle Franse wijnregio’s sprake van een toename. Vooral in de zuidwestelijk gelegen wijngaarden, zoals die van de beroemde wijnhuizen in Bordeaux, zijn verliezen gemeld. Vorst en hagel, maar ook extreme hitte door bosbranden maakten het een spannend jaar voor wijnmakers in de regio. Om de druiven niet overrijp te laten worden, werd half augustus gestart met de oogst. Daarmee gaat 2022 de boeken in als een van de vroegste oogsten in Bordeaux ooit! Echter, ondanks de vroege oogst, zijn er helaas toch enige verliezen gemeld.
Wijnoogst Spanje 2022
Ook voor wijnmakers in Spanje was het spannend. Door de enorme droogte en aanhoudende hitte moest er in de wijnstreek Rueda al vroeg geoogst worden. Wijnmakers hielden de witte Verdejo-druiven nauwlettend in de gaten en half augustus bereikten zij al hun perfecte oogstconditie. Om de frisse citrus tonen en het kruidige karakter, die zo kenmerkend zijn voor deze Spaanse witte wijn te behouden, was het zaak de oogst zo snel mogelijk te starten. Gelukkig hebben de wijnmakers in deze regio weinig opstarttijd nodig. Zo’n 95% van de wijndruiven in Rueda wordt namelijk machinaal geplukt. Met die Verdejo-oogst van 2022 zit u het komende jaar zeker goed.
De Spaanse rode wijnen van Tempranillo uit de beroemde Rioja van de oogst van 2022, laten echter nog wel even op zich wachten. Vooral de Reserva en Gran Reserva wijnen moeten een verplichte rijping van minimaal drie en vijf jaar ondergaan, voordat zij op de markt mogen komen. Crianza’s en wijnen zonder houtrijping mogen wat sneller verkocht worden. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor Ribera del Duero. Al variëren daar de verplichte rijpingstermijnen tussen de 12 en 60 maanden.
Wijnoogst Italië 2022
Ook de oogsten in de bekende wijngebieden van Italië zijn binnen. Net als Spanje – en andere Zuid-Europese landen – kende Italië een zomer met lange periodes van hitte en weinig neerslag, met droogte tot gevolg. Maar, ondanks de extreme weersomstandigheden, klinken er tevreden geluiden uit de wijnhuizen in wijnregio’s als Piemonte, Veneto en Puglia. Ook hier lijkt de vroege oogst ervoor gezorgd te hebben dat de druiven niet overrijp zijn geworden en de balans tussen zuur en zoet goed behouden is gebleven.
De oogst in Puglia begon half augustus. Daar, in de hak van de laars, floreert de wijndruif Primitivo. Deze druif vormt de basis voor tal van krachtige rode wijnen boordevol zondoorstoofd fruit. De Primitivo is overigens altijd een van de vroegst geoogste druiven in Italië. Dit komt omdat het landschap in Puglia relatief vlak is, waardoor de druiven geen profijt hebben van koelte door nabijgelegen heuvels. De druiven rijpen dus snel, erg snel, en daarom is een vroege oogst van belang.
In Veneto, de grootste wijnproducerende streek van Italië, begon de oogst vroeg maar desondanks melden wijnmakers een kleinere opbrengst dan vorig jaar. Daar speelde niet alleen weersomstandigheden een rol, maar ook de aanwezigheid van zogenaamde ‘golden yellowing’, aantasting van de bladeren van de wijnranken en daarmee ook de druiven.
Wijnweetje
De wijnoogst bij ons, op het noordelijk halfrond, vindt precies op het tegenovergestelde moment plaats als de oogst op het zuidelijk halfrond. Dus op het moment dat Europese wijnmakers aan het uitpuffen zijn van het oogsten, stropen hun concullega’s op het zuidelijk halfrond de mouwen op om aan de slag te gaan. De oogstperiode van wijnlanden op het zuidelijk halfrond, denk aan Australië en Nieuw-Zeeland, loopt namelijk van februari tot april. Die van het noordelijk halfrond start op z’n vroegst in juli en kan lopen tot oktober.