De wijnwereld is dusdanig groot dat niemand ooit alle wijnen kan hebben geproefd. Er bestaan duizenden verschillende druivenrassen en er zijn honderden keuzes die wijnmakers kunnen maken van wijngaard tot botteling. Het maakt de wijnwereld mede daarom zo complex en interessant. Elke wijn heeft een ander verhaal en elk gebied heeft weer iets unieks. Het maakt van wijn proeven dan ook een ware ontdekkingsreis. De afgelopen jaren hebben we bij de Wijnbeurs vele wijnen mogen ontdekken die ook door u gretig werden onthaald. En ook dit jaar valt er weer genoeg te ontdekken.
Portugese wijnen
Frankrijk, Italië, Spanje, het zijn allemaal gevestigde wijnlanden waar we maar al te bekend mee zijn. En ook Portugal vecht zich zo langzamerhand een weg naar meer bekendheid. Het land produceert al lange tijd een grote diversiteit aan wijnen. Vaak ook nog eens van spannende inheemse druivenrassen die we niet of maar zelden over de grens tegenkomen. Zo ook deze ontdekking uit Portugal van de druiven Tinta Roriz, Alfrocheiro en Touriga Nacional. Ter viering van het 50-jarig jubileum maakte wijnmaker Nuno Faria van de TOP-oogst 2019 een bijzondere Jubileum Cuvée: 2019 Catedral Dão Reserva. Sinds de eerste Catedral Reserva al 13 keer met goud bekroond.
Proefnotitie: Catedral Dão Reserva
Rijk bouquet van zwoele kruiden, rood fruit, en subtiel getoast eiken. Soepel, fluweelzacht en gelaagd van smaak, vol sappig kersenfruit en bosbessen. Met een zalvende textuur, mooie frisheid en een hint van vanille. Lange, verfijnde afdronk vol boterzacht fruit. Verbluffend mooie Reserva.
Catedral werd eerder onderscheiden met 13 gouden medailles, deze jaargang is als Best Buy geselecteerd door het gerenommeerde Wine Enthusiast Magazine.
50% Tinta Roriz, 30% Alfrocheiro, 20% Touriga Nacional. 6 maanden gerijpt op eiken. 13% alc.
Lekker bij kalfsentrecote, kip van het spit, hartige tapas en belegen kazen. Nu van genieten tot 2026.
Vulkanisch wit
Als we het hebben over spannende ontdekkingen, dan kunnen vulkanische (witte) wijnen niet ontbreken. Wijnhuis Il Poggio produceert in het Italiaanse Campanië een aantal vulkanische wijnen van inheemse druivenrassen als Falanghina, Aglianico, Fiano en Coda di Volpe. Poggio betekent letterlijk 'heuvel' en dat is precies waar het huis Il Poggio zich bevindt: op een heuvel 300 meter boven zeeniveau aan de voet van het Taburno gebergte. Het zijn de broers Carmine en Marco die momenteel de leiding hebben over dit prestigieuze wijnhuis. Al sinds 1760 is de familie actief in de landbouw, maar pas vanaf de 20e eeuw zijn ze zich gaan richten op de wijnbouw. Ze werken uitsluitend met inheemse druivenrassen die erg goed uitpakken in het gunstige klimaat waar het overdag warm is, 's nachts goed afkoelt en waar precies de juiste hoeveelheid regen valt. Dankzij de vulkanen Vesuvius en Camp Flegrei is in het hele gebied vulkanisch gesteente te vinden. En die bodem zorgt voor iets unieks in de wijnen. Door de goede afwatering moeten de wortels van de druivenstokken diep graven voor voedingstoffen. Die bodem is rijk aan mineralen die weer zorgen voor meer spanning en textuur in de wijnen.
Proefnotitie: Il Poggio Fiano Sannio
Intens goudgeel/groen. Rijk bouquet van licht exotisch zoet geel fruit met een rokerig Bourgondisch karakter, acacia honing en stenige mineralen. Breed en krachtig van smaak vol ananas, witte perzik, kweepeer en gele pruim. Rijk met vulkanische grip, veel punch en een mooie frisheid in de lange afdronk.
Rijke dinerwijn met Bourgondisch karakter. Heeft het gewicht van een top Pouilly-Fuissé. Bekroond met 19/20 Wijnbeurspunten en 95/100 punten van Italian Wine Guy.
100% Fiano. 14% alc. Lekker bij scampi, gegrilde zeebaars en zwaardvis. Nu van genieten tot 2024.
Koning van het zuiden
De warmte van Zuid-Europa is goed voor de wijndruif. En vooral specifieke druivenrassen doen het goed onder de warme zon. Een goed voorbeeld is de inheemse druif Aglianico. Een eeuwenoud druivenras die in Zuid-Italië met name te vinden is in de regio’s Campanië, Basilicata en Puglia. Vooral op vulkanische bodem geeft de Aglianico goede resultaten. Door de van nature hoge zuurgraad en stevige tanninestructuur, worden wijnen van Aglianico ook wel de Barolo’s van het zuiden genoemd. Net als onze Manieri ‘Il Re del Sud’ Aglianico.
Proefnotitie: Il Re del Sud Aglianico
Dik purperrood/zwart. Breedgeurig bouquet van donker bosfruit, kersen en framboos met een vleugje nieuw leer. Lekker sappig en weelderig rijk van smaak vol zoete bosbessen, rode en zwarte kersen met een uitstekende concentratie, vettige structuur en een mooie frisheid.
Draagt met recht de naam ‘Koning van het Zuiden’. Erg lekker.
100% Aglianico. 13,5% alc. Lekker bij Italiaanse worstjes, ossobucco en Parmezaanse kaas. Nu al heerlijk, oplegbaar tot 2026.
De kracht van de oerdruiven
Vele druivenrassen zijn in de loop der tijd ontstaan door kruisingen van bestaande druivenrassen. Ontstaan op een natuurlijke manier of bewust gecreëerd door de mens. Van veel druiven is de herkomst af te leiden dankzij DNA-onderzoek, maar andere druivenrassen zijn zo oud dat ze met recht oerdruiven genoemd mogen worden. Denk bijvoorbeeld aan Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon. De wijnen van La Pauline worden gekenmerkt door de Bordeaux druiven Cabernet Sauvignon en Merlot en vormen de ‘Grand Cru voor elke dag’ in ons assortiment. Met als nieuwste telg in de familie: de La Pauline Rebelle van Merlot en Carignan. En ook Carignan kent een lange geschiedenis. Naar alle waarschijnlijkheid is de druif ontstaan in de Spaanse regio Aragón (daar genaamd Cariñena), maar staat nu veel aangeplant in het zuiden van Frankrijk. De druif geeft wijnen met over het algemeen veel tannine, kleur en zuren.
Proefnotitie: La Pauline Rebelle
Fonkelend pioenrood met diepe kern. Royaal geurig, licht gekruid bouquet van sappige bosaardbeitjes, frambozen en blauwe bessen. Mondvullend breed en soepel van smaak. Barstensvol zwarte bramen, geurige kruiden en satijnzacht fruit om op te zuigen! Heerlijk sappig en rond.
Ideaal voor elk ‘wijnmoment’ van de dag. Met vrienden om de tafel gevuld met hartige tapas, in de tuin of op het terras of om ’s avonds mee op de bank weg te kruipen met een Netflix serie.
50% Merlot en 50% Carignan Vieilles Vignes van 50 jaar oude stokken, 13% alc.
Nu heerlijk op dronk en nog zeker 5 jaar in topvorm. Ook licht gekoeld erg lekker.
De vele gezichten van Chardonnay
Wie het heeft over ABC (Anything but Chardonnay), heeft waarschijnlijk maar weinig verschillende Chardonnay wijnen geproefd. De druif kent zoveel verschillende gezichten dat er niet één stijl aan te verbinden is. In de Bourgogne subregio Chablis zijn het veelal strakke minerale wijnen zonder houtrijping en in de Champagne worden er spannende bubbels van deze druif gemaakt. Maar Chardonnay met enige houtlagering, is al gelijk een andere wijn. Neem onze Buttery Blackhawk Chardonnay. Minder een borrelwijn, dan de minerale Chardonnays, maar wel gastronomisch breed inzetbaar. Een Chardonnay die lange tijd in houten vaten heeft gelegen, is omarmd door die extra smaakaroma’s als vanille, roomboter en toast. Een dergelijke wijn is heerlijk bij veel visgerechten, kip of ander gevogelte. Al helemaal met een mooi roomsausje met paddenstoelen.
Proefnotitie: Buttery Blackhawk
Kristalhelder energiek lichtgeel met jeugdige groenreflex. Topkleur! Aantrekkelijk, breedromig bouquet van rijke Chardonnay weelde, vanille en een vleugje roomboter. Krachtig en rond van smaak vol rijksappig tropisch fruit met een weelderige toets roomboter en toast van het eiken. Perfect in balans met zijn levendige frisheid en lange afdronk.
Een proefpanellid schreef: smaakt als ’de Bernardus van Frankrijk’.
100% Chardonnay, 13,5% alc. Lekker bij zalmmoot, tong in botersaus en wit vlees met paddenstoelen in roomsaus.
Nu van genieten tot 2024.
Ontdekkingsreis
Verschillende druiven, verschillende wijnen. Maar ook wijnen van hetzelfde druivenras kunnen door de manier van wijn maken en de invloed van het terroir totaal anders zijn. En dat maakt het proeven van wijn tot een ware ontdekkingsreis. Misschien een goed voornemen voor dit jaar: op wijnreis in uw eigen huis door het ontdekken van al die verschillen. Wat is uw meest bijzondere wijnontdekking?