Op reis door wijnland Spanje

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 22-07-2021
Delen
Spaanse wijn
Spaanse wijn

Spanje is een echt wijnland te noemen. De vele wijngebieden die het land rijk is, herbergen een grote variëteit aan druivenrassen. Het land telt dan ook enorm veel hectare aan wijngaarden. Een aantal jaar geleden was Spanje zelfs het land met het grootste wijngaardoppervlak. Toch werd er niet de meeste wijn geproduceerd. Door het enorm warme en droge klimaat, is de plantdichtheid laag. Per vierkante meter kunnen dan maar weinig druivenstokken overleven en dus is de opbrengst in de wijngaard ook lager.  

Spaanse rode wijn

In Spanje wordt zowel rode wijn, witte wijn, rosé, dessertwijn (sherry) als mousserende wijn gemaakt. Onder de Spaanse rode wijnen vallen natuurlijk de beroemde wijnen uit Rioja, Priorat en Ribera del Duero. Tempranillo is veruit het belangrijkste blauwe druivenras van Spanje.

Rioja

Vrijwel iedereen is bekend met de beroemde Rioja wijnen. Die bekendheid heeft de wijnregio te danken aan de gerenommeerde rode wijnen die er gemaakt worden. Het ligt in de provincie La Rioja, in het noorden van Spanje. De rode wijnen bevatten veelal tonen van vanille, specerijen en fruit. Samen met Priorat geniet Rioja de hoogste kwalificatie binnen de Spaanse wijnwetgeving voor een kwaliteitsgebied, namelijk die van DOCa -Denominación de Origen Calificada-. De belangrijkste druivenrassen voor rode Rioja zijn Tempranillo, Garnacha Tinta (Grenache), Graciano en Mazuelo (Carignan/Cariñena). Ook wordt er in het gebied rosé gemaakt, van dezelfde druivenrassen als voor de rode wijnen. Viura en Garnacha Blanca zijn de belangrijkste druivenrassen voor de witte wijnen uit Rioja.

Crianza, Reserva en Gran Reserva

Op flessen Rioja prijken de termen Crianza, Reserva en Gran Reserva, die te maken hebben met de houtrijping van de wijnen. De regels voor Rioja zijn nog strenger dan in andere delen van Spanje.

Een Crianza heeft minimaal 2 jaar gerijpt, waarvan tenminste 1 jaar op houten vaten. Een Reserva minimaal 3 jaar, waarvan minimaal 1 jaar op hout. En een Gran Reserva kent een minimale rijping van 5 jaar, waarvan minimaal 2 jaar op hout en daarna ten minste 2 jaar op fles.

Spaanse wijngebieden voor rode wijn

Andere belangrijke wijnregio’s waar prachtige rode wijnen worden geproduceerd zijn onder meer Ribera del Duero en Priorat. De beste rode wijnen uit Ribera del Duero zijn intens van kleur en zijn geconcentreerd van smaak. De regionale kloon van Tempranillo, genaamd Tinta del País of Tinto Fino, speelt de hoofdrol. Priorat, dat in Catalonië ligt, heeft zoals gezegd net als Rioja de DOCa status. De rode wijnen behoren tot de top van Spanje en worden over het algemeen gemaakt van Carignan en Garnacha Tinta. Het gebied staat ook bekend om de vele oude druivenstokken die staan aangeplant en daardoor prachtige wijnen voort kunnen brengen met veel concentraat.

Spaanse rode wijnSpaanse rode wijn
Spaanse rode wijnSpaanse rode wijn

Spaanse witte wijn

Naast de Spaanse rode wijnen, is ook Spaanse witte wijn niet meer van de wijnkaart weg te denken. Bekende druivenrassen zijn onder meer Albariño, Godello en Verdejo. Veel wijngebieden hebben hun eigen specialiteit. Zo is Rueda het wijngebied bij uitstek voor Verdejo, is Albariño onlosmakelijk verbonden met Rías Baixas en komt Godello met name voor in Bierzo, Monterrei en Valdeorras.

Rueda

De wijngaarden waar de vele Verdejo druiven groeien, liggen hoog. Op plateaus van 600 tot 800 meter boven zeeniveau, grotendeels ten zuiden van de rivier de Duero. Er heerst een continentaal klimaat dat wordt gekenmerkt door grote temperatuurverschillen. In de nacht koelt het snel af, wat ervoor zorgt dat de frisse druivenaroma’s behouden blijven en de druif gelijkmatig kan rijpen. Belangrijk voor de juiste balans in de druif. De wijngaarden liggen misschien wel hoog, maar liggen wel op vlak terrein. Daardoor zijn de wijngaarden makkelijk machinaal te bewerken. Dat verlaagt de kosten en maakt het oogsten een stuk makkelijker. Vaak worden de druiven ook nog eens ’s nachts geoogst. Dan is het koeler en behouden druiven hun fruitige aroma’s ook beter.

Spaanse witte wijnSpaanse witte wijn
Spaanse witte wijnSpaanse witte wijn

Rías Baixas

De regio Rías Baixas wordt onderverdeeld in vijf subzone’s. Val do Salnés is de belangrijkste van de vijf subzone’s en is tevens de koelste. Het gebied levert dan ook wijnen met een uitstekende zuurgraad. De regio wordt ook wel beschouwd als de hoofdstad van Albariño en is verantwoordelijk voor zestig procent van de totale aanplant van het druivenras binnen Rías Baixas. Wie langs de wijngaarden van Galicië rijdt, zal de druivenranken vaak hoog opgebonden zien volgens het zogenoemde ‘pergola-systeem’. De wijnstokken worden omhoog geleid, waardoor de druiventrossen ook hoog boven de grond hangen. De druiven worden zo beter belucht door de wind, waardoor wijngaardziektes als rot en meeldauw minder snel optreden. Een ander voordeel van deze vorm van geleiden, is dat wijnboeren de grond onder de druivenranken nog kunnen gebruiken voor andere gewassen. Een win-win situatie.

Cava

Als we het over Spanje hebben, kunnen we natuurlijk de beroemde Cava niet vergeten. Met name in de regio Penedès domineerde cava-industrie jarenlang de wijnbouw. Inmiddels produceren 7 regio’s deze beroemde mousserende wijn. De wijn wordt gemaakt volgens de traditionele methode die ook in Champagne wordt toegepast, namelijk met een tweede vergisting op fles. Daarna moet een Cava minimaal 9 maanden op fles rijpen. Voor een Reserva en Gran Reserva geldt een minimale rijping van 15 en 30 maanden op fles. De druivenrassen die vaak voor deze bubbels worden gebruikt zijn Macabeo, Xarello, Parellada en Chardonnay.