Welke wijn in welk glas?

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 08-07-2015
Delen
Wijnglazen
Wijnglazen

Welke wijn drink je uit welk glas, wat zijn de regels? Zijn er eigenlijk regels wat betreft glazen? Nee, regels niet echt, wel aanbevelingen. Een glas heeft een vorm die aan de bovenkant van de kelk smaller is dan aan de onderkant en is gemaakt van helder, dun glas. Dat is even heel kort samengevat wat de adviezen zijn rondom glaswerk. Het is verder veel makkelijker aan te geven wat een glas niet moet zijn.

Tips

  • Een mooie wijn drink je niet uit een bistro-glaasje van dik glas, zonder voet. Je kent ze wel, van de barbecue. Die glaasjes lopen naar boven toe wijder uit, wat funest is voor de aroma’s van de wijn. Neem de proef maar eens op de som en drink een wijn uit twee verschillende glazen: een gewoon wijnglas op voet naast een Duralex-glaasje. Je proeft het verschil!
  • Maar om nu te zeggen dat een wijnglas een steel en voet MOET nemen, nee, dat gaat weer te ver. Riedel bijvoorbeeld heeft een lijn prachtige functionele wijnglazen ontworpen zonder voet en steel. Het gaat dus vooral om de vorm van de kelk, niet om een voet en steel of niet.
  • Een goede wijn drink je ook niet uit een glas in allerlei hippe kleuren, want dan kun je de kleur van de wijn niet beoordelen. Groene Duitse glaasjes zijn not done, evenals zware rode, zwarte of blauwe kelken. Mat glas is ook niet handig, en glas met allerlei patronen erin geslepen is misschien mooi, maar minder geschikt voor het beoordelen van fine wine.

Één druif, één glas

Dan zijn er natuurlijk de speciale series glazen voor specifieke druivenrassen en/of wijnsoorten. Bekendste voorbeeld is een champagneglas, dat in zijn lange loopbaan al diverse vormen heeft gehad. Van een coupe ging het naar een flûte of een champagnebekertje. Toen bleef het decennialang de flûte, maar nu is de trend juist om champagne uit een ‘gewoon’ wijnglas te drinken. Hierin komen toch de aroma’s en smaak het beste tot hun recht. De firma Riedel was de eerste die voor specifieke druivenrassen aparte glazen ontwikkelde. Pinot noir heeft een ander glas dan Cabernet Sauvignon, Chardonnay een ander glas dan Riesling. De verschillen zijn inderdaad aanzienlijk, ik mocht al regelmatig deelnemen aan proeverijen op dit gebied. Maar voor het ‘gewone’ wijngebruik is het voldoende om een schoon, helder wijnglas te hebben van dun glas met een toelopende kelk. Is die kelk dan ook nog groot genoeg om de aroma’s tot zijn recht te laten komen, dan ben je helemaal voorbereid op een mooi glas wijn! Let er bij het gebruik van je glazen wel op dat ze in de kast geen muffe geurtjes hebben gekregen. Vooral als je je glazen bewaard in kartonnen dozen, wil dit nog wel eens voorkomen. Even omspoelen met een beetje wijn en je bent van dat euvel verlost.  

Naar boven